reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Halooooo
U nas też wiatr wiał, ale jakoś spokojnie było.
U nas skok, bo turbodrzemki. A do tego z brzuszka mi się obraca na boczki, chwyta fajnie i gada jak najęta...ale to dobrze, bo jak leży babyhugu to kopie nózkami zawieszki sie ruszają i ona tak z nimi potrafi pogadać i się pośmiać :)- @kamilamhm u Was też tak mała robi? Bo Ty chyba też masz babyhug?
Tak, tez strasznie kopie, gdziekolwiek się znajduje 😀 weź jej wtedy zmień pieluszke 😂 ale właśnie w hugu lubi sobie poleżeć i pogadać do zawieszek, ja jeszcze zawiesiłam jej dwie dodatkowe kontrastowe. Muszę popatrzeć, czy kopniakami wprawia je w ruch, bo nie zwróciłam uwagi - zwykle jak ją wsadzam do huga to mam chwilę na ogarnięcie czegoś w domu 😀
Coś takiego żółtych płatków skóry nie było, ale czasem jakby płatek łupieżu, zaczełam smarować tłustą oliwka ziaji i teraz sie unormowało. Rano było bardziej nasilona, no i przy płaczu kupie to i teraz sie czerwienią brwi. Najlepiej zapytaj pediatrę.
Pytałam, na początku kazala smarować bepanthenem i potem "wyczesywać" gazikiem, ale mam wrażenie że czymkolwiek jej to posmaruje, to się zaognia.

reklama
U nas też wygląda, jakby Kuba miał skok. Śmieje się przez łzy, nie może zasnąć w dzień chociaż ewidentnie jest padnięty. Lulam go, kładę, karmię, zasypia ale szybciutko się budzi i dalej jest zmęczony.

Dzisiaj ten mały brzdąc wręcz domagał się, aby go włożyć do jego maty. Marudził i wykręcał się w jej stronę 😲 jak go już tam położyliśmy, to okazało się, że intencjonalnie trąca rączką wiszące zabawki - do tej pory czasem to robił, ale tylko jak mu się to pokazało. Potrafi się cieszyć do tych zabawek i też, tak jak Wasze maluchy, mocno kopie nóżkami i to wprawia zabawki w ruch 😁 zazwyczaj nie trwa to bardzo długo, ale zazwyczaj wystarcza na zjedzenie śniadania. W domu zrobię coś tylko jak Kuba śpi, inaczej marudzi. W poniedziałek idę do lekarza i pierwszy raz zostawię go w domu pod opieką taty i babci. Boję się i tak naprawdę to współczuję tym biednym ludziom bez czynnych cycków.

Zamówiłam mu tez w końcu matę piankową, brakowało nam tego. Teraz zaczynamy fizjoterapię więc na pewno będzie potrzebna.

@kamilamhm a próbowałaś zwykłą oliwę z oliwek albo olej kokosowy? Ale to posmarować na pół godziny i zmyć.

Załączniki

• ricokids-boho-edukacyjna-mata-interaktywna-zabawki-szara-6796251.jpg
    ricokids-boho-edukacyjna-mata-interaktywna-zabawki-szara-6796251.jpg
    66 KB · Wyświetleń: 30
Ostatnia edycja:
U nas też wygląda, jakby Kuba miał skok. Śmieje się przez łzy, nie może zasnąć w dzień chociaż ewidentnie jest padnięty. Lulam go, kładę, karmię, zasypia ale szybciutko się budzi i dalej jest zmęczony.

Dzisiaj ten mały brzdąc wręcz domagał się, aby go włożyć do jego maty. Marudził i wykręcał się w jej stronę 😲 jak go już tam położyliśmy, to okazało się, że intencjonalnie trąca rączką wiszące zabawki - do tej pory czasem to robił, ale tylko jak mu się to pokazało. Potrafi się cieszyć do tych zabawek i też, tak jak Wasze maluchy, mocno kopie nóżkami i to wprawia zabawki w ruch 😁 zazwyczaj nie trwa to bardzo długo, ale zazwyczaj wystarcza na zjedzenie śniadania. W domu zrobię coś tylko jak Kuba śpi, inaczej marudzi. W poniedziałek idę do lekarza i pierwszy raz zostawię go w domu pod opieką taty i babci. Boję się i tak naprawdę to współczuję tym biednym ludziom bez czynnych cycków.

Zamówiłam mu tez w końcu matę piankową, brakowało nam tego. Teraz zaczynamy fizjoterapię więc na pewno będzie potrzebna.

@kamilamhm a próbowałaś zwykłą oliwę z oliwek albo olej kokosowy? Ale to posmarować na pół godziny i zmyć.
Nie, próbowałam olejem ze słodkich migdałów i brwi zrobily sie bardziej czerwone :/ troche sie juz boję eksperymentować, mam wrażenie, że jak nie ruszam, to szybciej znika...

Ja jakiś czas temu zamowilam mate piankowa i uważam, że dużo chetniej i stabilniej mała lezy na niej na brzuchu :) choć ostatnio zaczęła wyczyniać jakies dziwne rzeczy, wbija kolana tak, jakby próbowała się przemieścić, wkurza się... chyba coś kombinuje z wyciąganiem rączek do przodu, ale póki co kiepsko jej idzie. Staram się poprawiac jej lokcie, tak jak fizjo pokazala. Zabawek w leżeniu na plecach poki co nie chwyta świadomie, zawieszek tez nie trąca, aaale wszystko w swoim czasie 😀

Edit: u nas też turbodrzemki i to tylko na rękach...

Aaa i bylam dzisiaj na pierwszym grupowym treningu (cos w stylu cross cardio), ostatni raz bylam na takim, jak nie wiedziałam jeszcze o ciąży, w marcu 2022 😀 aż mi się łezka w oku zakręciła podczas rozgrzewki :p zostawiłam 80 ml mleka w butli, ale księżniczka wziela 2 łyki i wiecej nie chciala. No ale ogolnie byla spokojna, dali sobie z tatusiem radę bez mamy przez te 1,5 h 😀

Ostatnia edycja:
@kamilamhm czyli butli nie chce 🙈, to tak jak moja ... a ja też będę musiała ja jakoś zostawić. Choc teraz fajnie, bo 2 - 2,5 h po karmieniu wytrzymuje. Ale wolę ją z tatusiem zostawić,bo teściowa wiecznie mi zrzedzi, że głodna🤣. Dziecko rączki odkryło :), wkłada do buzi co jakiś czas i oczywiście nie płacze,a ta jak tylko to widzi to ciągle, ona jest głodna 😤...
I jak ćwiczenia, pewnie te 1,5 h było jak niezła balanga ;).
@Nat_Ra no to jak skok to zaraz coś nowego będzie umiał :). A Kubuś je z butli prawda :)? To Twoje wyjście mniej stresujące będzie. Także nie stresuj się.

[QUOTE="maszak, post: 23558491/]
@Nat_Ra no to jak skok to zaraz coś nowego będzie umiał :). A Kubuś je z butli prawda :)? To Twoje wyjście mniej stresujące będzie. Także nie stresuj się.
[/QUOTE]
Kuba też ciągle pakuje piąstki do buzi. U nas w domu feederką jestem ja 😁 dziecko jest uroczo tłuściutkie, ale nie mam go jak zważyć teraz.

Z jedzeniem z butelki jest pewien problem, bo Kuba tego nie lubi i w dodatku łyka sporo powietrza. Jednak ostatnio zagrzałam butelkę i wcisnęłam mężowi, z lekkimi protestami Kuba wytrąbił całą 😁 ale tez chyba wyczulismy moment. Bo tak w ogóle to mam wrażenie, że Kuba zamiast stopniowo sygnalizować głód, od razu przechodzi do ostatnich oznak. Trudno jest to wyłapać wcześniej. W każdym razie, ćwiczyliśmy ostatnimi czasy butelkę i takie właśnie są efekty.

Co do mojego wyjścia... w najgorszym razie zapakują młodego do auta i będą jeździć 😉

Jak to jest z tymi skokami... dziecko jest najpierw marudne, płaczliwe i kiedy to się skonczy, wtedy pokazuje nowe umiejętności? Bo ja mam wrażenie, że Kuba ma skok prawie cały czas 😅

@Nat_Ra O to super z tą butlą :). I ja muszę z moją poćwiczyć ;).
A skoki to chyba każdy maluch ma inaczej. Moja mało marudzi, więc jak tylko jej się zdarzy plus do tego turboo drzemki to biorę to za skok. Przeważnie jak już znów normalnie śpi to coś nowego się pojawia.
Pisałam tydzień temu, że zapomniała jak na brzuszku się leży, a teraz leży długo i pięknie plus przewroty i mocne chwytanie.

Ostatnia edycja:
@kamilamhm czyli butli nie chce 🙈, to tak jak moja ... a ja też będę musiała ja jakoś zostawić. Choc teraz fajnie, bo 2 - 2,5 h po karmieniu wytrzymuje. Ale wolę ją z tatusiem zostawić,bo teściowa wiecznie mi zrzedzi, że głodna🤣. Dziecko rączki odkryło :), wkłada do buzi co jakiś czas i oczywiście nie płacze,a ta jak tylko to widzi to ciągle, ona jest głodna 😤...
I jak ćwiczenia, pewnie te 1,5 h było jak niezła balanga ;).
Różnie z tą butlą, tydzień temu jak wyszlam to mąż jej podał i zjadła, ale też tylko 3/4 porcji. Liczę, że gdyby była naprawdę glodna, to nie zrobilaby afery, tylko zjadła to, co tata oferuje... A ćwiczenia trwały godzinkę, z dojazdami wyszło łącznie 1,5 h nieobecności. Czulam się rzeczywiście jak na imprezie, podobnie jak jakis czas temu, kiedy pierwszy raz od porodu poszlam do Lidla 😂

Jest 6.30 a ja nie spie od 2.30 😳
Czuje ze dzień zapowiada się mega ciekawy.

Pisałam ostatnio że zamówiłam ciuszki na 74 zawsze staram się mieć rozmiar do przodu.
Mąż mówi zaloz zobaczysz że będą dobre nie bardzo mi się chciało wierzyć ( takie duże się wydawały) a tu leżą idealnie 😳
Czyżby moja kochana kruszynka zaczynała być już nie kruszynka ?
Ostatnio jak byliśmy na szczepieniu ważyła 5.400. Nie jest jakaś grubiutka mogłabym rzec że szczuplutka ale dość długa ❤️
A na szczepieniu mierzą Wam dzieciaczki?
U nas ani razu mała nie była mierzona tylko ważona.

Jest 6.30 a ja nie spie od 2.30 😳
Czuje ze dzień zapowiada się mega ciekawy.

Pisałam ostatnio że zamówiłam ciuszki na 74 zawsze staram się mieć rozmiar do przodu.
Mąż mówi zaloz zobaczysz że będą dobre nie bardzo mi się chciało wierzyć ( takie duże się wydawały) a tu leżą idealnie 😳
Czyżby moja kochana kruszynka zaczynała być już nie kruszynka ?
Ostatnio jak byliśmy na szczepieniu ważyła 5.400. Nie jest jakaś grubiutka mogłabym rzec że szczuplutka ale dość długa ❤️
A na szczepieniu mierzą Wam dzieciaczki?
U nas ani razu mała nie była mierzona tylko ważona.
Hej moja tez dość długa 66cm i raczej drobna bo waży 5570(i ostatni miesiac mało przybrała ). Ciuszki many 62(raczej na styk to pewnie z tydzień lub dwa pochodzi) i na 68 przejdziemy.
Moja juz rytm na noc zlapała i zasypia przewaznie 20:30 -21 i pobudki 2-3 i śpi do 8:00. Ona spała, a ja nie :/ tak mnie gardło boli..... ze ledwo mówię. Myślę o całodobówce (bo od czwartku jest gorzej niż lepiej 😱).

reklama
Hej moja tez dość długa 66cm i raczej drobna bo waży 5570(i ostatni miesiac mało przybrała ). Ciuszki many 62(raczej na styk to pewnie z tydzień lub dwa pochodzi) i na 68 przejdziemy.
Moja juz rytm na noc zlapała i zasypia przewaznie 20:30 -21 i pobudki 2-3 i śpi do 8:00. Ona spała, a ja nie :/ tak mnie gardło boli..... ze ledwo mówię. Myślę o całodobówce (bo od czwartku jest gorzej niż lepiej 😱).

Jak się urodziła miała 55 cm a teraz nie wiem musimy ja sami zmierzyć 🤣
To zdrowka!

Do góry