reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Hej dziewczynki co u was?
My nadal mieszkamy u babuni, wszyscy zgodnie twierdzą że odżyłam. I ja się tak czuję. To jednak ogrom pomocy, to że zjem normalny obiad, że ma kto potrzymać małego gzubka żebym mogła odetchnąć, że mam się do kogo odezwać. Nie wiem jak długo jeszcze tu będziemy, ale pewnie
kilka dni.

Walczymy z oczkiem które się mocno zakleja, zwłaszcza po nocy. Jedyne zalecenie to przemywać roztworem soli fizjologicznej.

A tak sobie ostatnio patrzę na buzię Kuby. Od urodzenia ma na niej takie prześwitujące żyłki, pajączki. Myślałam, że to mu się schowa jak nabierze pućków. Policzki są już tłuściutkie, a żyłki nadal widać. Widziałyście takie coś u maluchów? Wiem, że oprócz tłuszczyku takie małe dzieci mają też niewykształconą w pełni skórę. To defekt wyłącznie kosmetyczny (na ten moment), ale zastanawiam się czy w miarę wykształcania kolejnych warstw skóry te pajączki mają szansę zniknąć.
U córki są żyłki na główce. Widać je, bo ma mało włosów i bardzo jasne. Nie zastanawiałam się nad tym ... Może y każdego takie żyłki widać, tylko z reguły mamy więcej i gęściej włosów?
Aha, jeszcze nad powieką ma żyłki, ale też zupełnie się tym nie przejmowałam ani nie głowiłam. Mam nadzieję, że gdyby to było coś niepokojącego to by położna czy pediatra zwrócili uwagę, a tak to może to już tak jest i tyle. Krwiaczka ma na pośladku - ponoć zejdzie... Nie przejmuj się tym. Dla spokoju spytaj lekarza :)

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny, których dzieci jeszcze nie do końca ogarniają trzymanie głowy na brzuchu. Czy jak podkładacie im te rączki do przodu to one przy próbie dania tych raczek razem do przodu, są takie napięte, stanowią jakby opór? Jadzia ma 11 tyg, zastanawiam się czy to normalne czy może jakieś napięcie...
Trudno powiedzieć... Jak masz wątpliwości to skonsultuj z dobrym fizjoterapeutą. U nas (2 miesiące skończyła) raz potrafi unieść głowę na brzuchu, a raz kompletnie nie i jeszcze denerwuje się czasami tym wysiłkiem. O dziwo w pozycji na odbicie trzyma mocno podniesioną - może jej w pionie łatwiej? Na razie nic z tym nie robimy.

U nas tak jak pisałam: córka od ok. 2 tygodni "idzie" spać po 23/24/1szej i potrafi spać do 6, a nawet 7 (jeśli po 1szej). Kąpieli nie ma codziennie, więc trudno stwierdzić czy kuma, że to pora na spanie... Ogólnie wieczorami zawsze mamy mniejsze światło, a jak chcemy żeby się wyciszyła to w ogóle taką małą lampkę zapalamy. Staram się też nie siedzieć w kompie czy telefonie, bo może i nie patrzy na ekran (choć czasem patrzy), ale podobno dziecko wyczuje moje pobudzenie później w mleku (hormony jakieś przejdą). Może i to jakaś bujda, ale sama dla siebie nie siedzę przed spaniem w telefonie, staram się ;)
A ja budzę się przed 6 i staram się ją na śpiocha nakarmić... Wiecie, ktoś mi mówił: weź się ciesz, śpij ile możesz, póki ona tyle śpi... No ale to nadranne mleko, moje nabite cyce... Kalorie dla niej (choć niby od 20 już są te kalorie i tzw. nocne mleko)... Ja mam czasem obawy czy ona nie głoduje - ale podobno dziecko będzie krzyczeć i nie zaśnie z głodu? Tylko że są dzieci przesypiające głód?

Ja mam inne pytanie: kiedy wam robiono cytologię po porodzie (połogu)?
Teraz jak byłam na pierwszej wizycie po połogu ( 7tydz.) to miałam robioną cytologie.

Ja mieszkam blisko, jeździmy jak tylko możemy, chodzimy z mężem po górach, chcielibyśmy żeby córa poszła w nasze ślady kiedyś 🌄🧡

Zazdroszczę !
Sami chętnie byśmy zamieszkali bliżej gór ❤️ coś cudownego.
My uwielbiamy z mężem łazić leżakowanie nad morzem nie jest dla nas 😉

Cytologii nie miałam teraz robionej.
Planuje za pół roku iść na wizytę to mi w tedy wykona.

Zazdroszczę !
Sami chętnie byśmy zamieszkali bliżej gór ❤️ coś cudownego.
My uwielbiamy z mężem łazić leżakowanie nad morzem nie jest dla nas 😉

Cytologii nie miałam teraz robionej.
Planuje za pół roku iść na wizytę to mi w tedy wykona.
tak się pytam o cytologię, bo byłam dzisiaj i lekarz powiedział, że teraz po połogu nie (a to 9 tydz. od porodu) i albo jak zacznie się miesiączka albo jak przestanę karmić... pytałam koleżankę i miała podobnie, że po ok. pół roku się zgłosiła potem (niby karmiła jeszcze - lekarka jej też mówiła że niby po karmieniu, ale mało, bo niestety problemy z karmieniem i powoli jej zanika pokarm). Zastanawiało mnie to, jak inni lekarze do tego podchodzą, dzięki za odp.

My też lubimy góry. Córka patrzy na plakat Tatry (lubi światła/lampy i plakaty :D) i pytamy ją, czy już planuje wyprawę z nami :)

tak się pytam o cytologię, bo byłam dzisiaj i lekarz powiedział, że teraz po połogu nie (a to 9 tydz. od porodu) i albo jak zacznie się miesiączka albo jak przestanę karmić... pytałam koleżankę i miała podobnie, że po ok. pół roku się zgłosiła potem (niby karmiła jeszcze - lekarka jej też mówiła że niby po karmieniu, ale mało, bo niestety problemy z karmieniem i powoli jej zanika pokarm). Zastanawiało mnie to, jak inni lekarze do tego podchodzą, dzięki za odp.

My też lubimy góry. Córka patrzy na plakat Tatry (lubi światła/lampy i plakaty :D) i pytamy ją, czy już planuje wyprawę z nami :)

Powiedziała pani doktor że nie ma potrzeby teraz robić i ze za pół roku na spokojnie jak w miarę dojdzie organizm do siebie przyjść to w tedy wykona.

Nasza lubi patrzeć na naklejki które ma w koło łóżeczka i uśmiecha się do lali 😍❤️
I mamy taki rzeźbiony obraz Matki Boskiej z dzieciatkiem i na niego też lubi patrzeć ❤️😍

No właśnie a jak się zaopatrujecie na chrzciny?
Za ? Przeciw ?

My z mężem jeszcze na ten temat nie rozmawialiśmy- chrzciny będą tylko nie wiemy kiedy dokładnie.
Mąż się śmieje że jak będzie cieplej 😉

Powiedziała pani doktor że nie ma potrzeby teraz robić i ze za pół roku na spokojnie jak w miarę dojdzie organizm do siebie przyjść to w tedy wykona.

Nasza lubi patrzeć na naklejki które ma w koło łóżeczka i uśmiecha się do lali 😍❤️
I mamy taki rzeźbiony obraz Matki Boskiej z dzieciatkiem i na niego też lubi patrzeć ❤️😍

Za ? Przeciw ?

My z mężem jeszcze na ten temat nie rozmawialiśmy- chrzciny będą tylko nie wiemy kiedy dokładnie.
Moja ochrzczona była jak miała 6 tygodni :)

reklama

Za ? Przeciw ?

My nie chrzcimy :)

Do góry