reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Ja się za mocno zaczęłam tłumaczyć :D nie poczułam się oceniana :)
To kupowanie wszystkiego wymagało mega riserczu :/ Makabra to jest. Nie miałam kogo się poradzić specjalnie ... Porównywałam w kółko ceny i rzeczy ze sobą. Żeby jako tako się zorientować, czy nie przepłacam i nie wydaję pieniędzy na głupoty. Inna sprawa, że też estetyka jest ważna :p no ja wiem, dziecku to obojętne, ale z czasem może nie być. Poza tym jak już czegoś używać w kółko, to czemu to ma być brzydkie? No i jakość i materiały wykonania.
Możesz poprzestać na kocyku, a otulacz kupić z czasem (jeśli masz na to ochotę, a nie znajdujesz nic sensownego). Wydaje mi się, że da radę owinąć dziecko jakoś w tym foteliku, żeby nie zmarzło kocykiem. To była inna opcja, o której pomyślałam, zanim znalazłam coś co mi się spodobało :p Druga sprawa, że jako niedoświadczona nie wypowiem się, czy wybrałam coś super ... Ale tak jak mówię: poczytałam opinie (również jakieś zagraniczne, bo to chyba francuska firma, nie znalazłam za wiele na jej temat po polsku), przejrzałam inne otulacze i wybrałam taki. Risercz ... :D

reklama
Możesz poprzestać na kocyku, a otulacz kupić z czasem (jeśli masz na to ochotę, a nie znajdujesz nic sensownego). Wydaje mi się, że da radę owinąć dziecko jakoś w tym foteliku, żeby nie zmarzło kocykiem. To była inna opcja, o której pomyślałam, zanim znalazłam coś co mi się spodobało :p Druga sprawa, że jako niedoświadczona nie wypowiem się, czy wybrałam coś super ... Ale tak jak mówię: poczytałam opinie (również jakieś zagraniczne, bo to chyba francuska firma, nie znalazłam za wiele na jej temat po polsku), przejrzałam inne otulacze i wybrałam taki. Risercz ... :D
Ja już nie mam siły na research. Bo ja tak całe życie kupuję, nie umiem podejmować spontanicznych decyzji zakupowych. A oprócz rzeczy dla dziecka kupujemy ostatnio mnóstwo rzeczy do mieszkania przez ten remont, konieczność podejmowania przez cały czas decyzji mocno mnie obciąża. Dlatego czasem miło się na kimś wesprzeć 😉

Ostatnia edycja:
Ja już nie mam siły na riswrxz.
Ja już nie mam siły na research. Bo ja tak całe życie kupuję, nie umiem podejmować spontanicznych decyzji zakupowych. A oprócz rzeczy dla dziecka kupujemy ostatnio mnóstwo rzeczy do mieszkania przez ten remont, konieczność podejmowania przez cały czas decyzji mocno mnie obciąża. Dlatego czasem miło się na kimś wesprzeć 😉
Współczuję ci z tym remontem 🤗 i rozumiem cię. 😣
Właśnie ja też kupuję w taki sposób całe życie. Nie umiem spontanicznie. W większości. A już nie wspominając, że nie mam zielonego pojęcia o dzieciowych rzeczach i gromadzenie tego wszystkiego to była dla nas obojga trudna sprawa. Możesz sobie odpuścić otulacz jak na nic ciekawego nie trafisz i tyle. Nie ma się co spinać też, to nie jest jakaś rzecz bez której się nie da (chyba).

Współczuję ci z tym remontem 🤗 i rozumiem cię. 😣
Właśnie ja też kupuję w taki sposób całe życie. Nie umiem spontanicznie. W większości. A już nie wspominając, że nie mam zielonego pojęcia o dzieciowych rzeczach i gromadzenie tego wszystkiego to była dla nas obojga trudna sprawa. Możesz sobie odpuścić otulacz jak na nic ciekawego nie trafisz i tyle. Nie ma się co spinać też, to nie jest jakaś rzecz bez której się nie da (chyba).
Ale i tak miałam kupić śpiworek. Na obie rzeczy chyba szkoda kasy 😉 bo to dosyć podobne produkty, otulacz taki grubszy wydaje się być nieco praktyczniejszy. Popatrzę jeszcze w necie i coś tam sobie wybiorę. Do domu wrócę nawet i bez tego, mam w co ubrać dziecko 😉

zapierać i wykłócać się nie chcę, ale mam taki zamiar, żeby jednak dociekać swoich praw. też liczę na trzeźwe spojrzenie męża, który zapoznał się z różnymi prawami, które nam przysługują. jak się dowiedziałam, że np. po nacięciu krocza potrafią nie dawać znieczulenia do samego zszywania, to zamierzam o to poprosić/zapytać, czy dostanę znieczulenie. może nie roszczeniowo, ale jednak to nam się należy. przecież to jest tak, jakby ktoś zszywał ranę na żywca (w dodatku w takim miejscu)!
Coś tam znieczulają, ale po przebytym porodzie to tak jest tak „dziwnie” ze chyba to znieczulenie nie jest potrzebne.
Matka która jest po porodzie i ma dziecko na piersi, i jeszcze musi urodzić łożysko, raczej nie będzie dość świadoma co się dzieje i prosić o znieczulenie.
Ten ból przy szyciu to nic w porównaniu ze skurczami. Ja czułam w końcu ulgę, taki błogostan … a ze tam cerują to nawet nie zwróciłam za bardzo uwagi :)

A pakujecie dla dzieciaków smoczki ?

Jak dzwonilam do szpitala to położna (?)
Powiedziała że dobrze jest mieć smoczka dla dziecka.
Tak małemu dziecku daje się smoka ?

Może to głupie pytanie ale wolę się upewnić 😆 a to pierwsze nasze dziecko więc człowiek wiele nie wie.
Jeśli nie chcesz zaburzyc karmienia piersią, to nie podajesz smoczka, szczególnie przez 3 miesiące

A może jednak zamówić taki otulacz.... jakoś mi to umknęło, skupiłam się na poszukiwaniu śpiworka do wózka. Którego wciąż jeszcze nie wybrałam, swoją drogą 🙊
Jak najbardziej polecam, bo wtedy pakujesz tam maluszka i w aucie rozchylasz i dziecko się nie gotuje.
Ja będę mieć taki :)

Załączniki

• 20220914_133440.jpg
    20220914_133440.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 55
Jeśli nie chcesz zaburzyc karmienia piersią, to nie podajesz smoczka, szczególnie przez 3 miesiące
Nie zgadzam się z tym .. w niczym smoczek nie przeszkadza... a przy noworodku z silnym odruchem ssania , mama i piersi mogą odpocząć.. a nie dziecko wisi na cycku i nie da sie odłożyć ... i przez to mama jest sfrustrowana i dziecko również..

reklama
Do góry