reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

@Józia89. Troszkę nie nadążyłam, czy ta ciąża teraz z córeczką to pierwsza, która rozwija się prawidłowo? Oby wszystko było dobrze, ale zakładam, że po tych przejściach zrobiliście wszystkie możliwe badania...

Ja miałam na dziś w planach spotkanie z przyjaciółmi ale odwołałam, zostanę w domu. Przytrafiło mi się jakieś brązowe plamienie, przekopałam internet i postanowiłam póki co obserwować i nie panikować. Zmartwiłam się, ale nie mam innych objawów, nic mnie nie boli, synek się ruszał - wcześniej mocniej, teraz tak trochę. Nie mam pojęcia co się stało, nie miałam dziś żadnego wysiłku.
Ja często plamię od początku ciąży 🙈 Mimo aplikowania luteiny. Raz też byłam na patologii, bo miałam mocniejsze plamienie i ból brzucha, ale nie powiedzieli mi o co mogło chodzić 🤷🏼‍♀️ Wszystko na usg było ok, tak samo z szyjką. Chyba już tak po prostu mam, choć jest to stresujące :/

reklama
Za mną trzy poronienia dopiero czwarta ciąża jest ta szczęśliwa ciąża.
Ciąża z córeczka 🌺🌺
Oby tak zostało.

Może warto udać się na izbe przyjęć do szpitala ?
Sprawdzam często, na razie nic się już nie dzieje. Brzuch nie boli, jest miękki, dziecko się rusza. Siedzę na kanapie i odpoczywam. Jak będzie druga plama albo coś się zmieni, to pewnie pojadę albo chociaż zadzwonię.

Sprawdzam często, na razie nic się już nie dzieje. Brzuch nie boli, jest miękki, dziecko się rusza. Siedzę na kanapie i odpoczywam. Jak będzie druga plama albo coś się zmieni, to pewnie pojadę albo chociaż zadzwonię.
A jak twoja szyjka, wszystko ok? Ile miała na ostatnim badaniu?
Może lepiej sobie poleż niż siedź 😊 Dużo odpoczynku i oby już nie było niespodzianek 😊

A jak twoja szyjka, wszystko ok? Ile miała na ostatnim badaniu?
Może lepiej sobie poleż niż siedź 😊 Dużo odpoczynku i oby już nie było niespodzianek 😊
Ponad 3.8 cm w poniedziałek, lekarka mówiła, że bardzo dobrze. Nie mam też łożyska przodującego, sprawdza mi to za każdym razem (bo coś takiego napisali mi na wyniku badania połówkowego, i albo łożysko się podciągnęło, albo na opisie był błąd). Na ostatniej wizycie byłam w poniedziałek 29 sierpnia i wszystko na USG było prawidłowo.
Synek fika, jest wieczór i się obudził 🙂

Dziewczyny, a ja mam do Was pytanie troche z innej beczki - bierzecie dodatkowo żelazo? Robię morfologie co 4 tygodnie i poki co hemoglobina w normie, ostatnio nawet trochę wzrosła, a na ostatniej wizycie lekarz powiedział, że teraz w III trymestrze mkze gwałtownie spadać i lepiej zebym brala. Gdzies czytalam, że nie powinno się brać żelaza w ciąży tylko "profilaktycznie", że to stara szkoła, mój prowadzący zreszta juz raz mnie zawiódł z immunoglobulina... sama nie wiem. No ale kupilam i zaczelam brać wg zaleceń.

Dziewczyny, a ja mam do Was pytanie troche z innej beczki - bierzecie dodatkowo żelazo? Robię morfologie co 4 tygodnie i poki co hemoglobina w normie, ostatnio nawet trochę wzrosła, a na ostatniej wizycie lekarz powiedział, że teraz w III trymestrze mkze gwałtownie spadać i lepiej zebym brala. Gdzies czytalam, że nie powinno się brać żelaza w ciąży tylko "profilaktycznie", że to stara szkoła, mój prowadzący zreszta juz raz mnie zawiódł z immunoglobulina... sama nie wiem. No ale kupilam i zaczelam brać wg zaleceń.

Biorę żelazo dodatkowe na recepte ale dlatego że mi spada co badania hemoglobina i najpierw miałam jedna tabletkę a teraz już biorę dwa razy dziennie.
Wczoraj miałam robione badania więc jutro dowiemy się czy dalej spada czy coś wzrosło.

reklama
Biorę Ferisan, moja gin kazała bo trochę mi zaczęło spadać żelazo.
Nic ci się raczej nie stanie od suplementacji żelaza, nie jest tak łatwo przedawkować (wzięłam tego w życiu sporo, bo aż do ciąży byłam aktywnym krwiodawcą i zawsze bez delikatnej suplementacji krążyłam w okolicach dolnej normy). Ale trzeba pamiętać, że powoduje ono zaparcia, więc jeśli masz wysoki poziom to się dziwię takiemu zaleceniu. Jednak nie jestem lekarzem i nie zrozum tego tak, że cię odwodzę od stosowania się do jego zaleceń. Jak kazał, to bierz.

Jeśli będziesz się źle czuła po tabletkach, może warto rozważyć inne suple z Fe, np. Floradix albo sproszkowanego buraka. Ja z moją gin ustaliłyśmy, że teraz spróbuję Actiferol Fe do rozpuszczania, w ogóle dała mi wolną rękę w kwestii tego jakie żelazo będę brała - bylebym faktycznie była systematyczna i co najważniejsze, dobrze się czuła. Ale chce najpierw dokończyć ten Ferisan, więc nie wiem, jak zareaguje układ pokarmowy na Actiferol.

Do góry