reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Pierwszy lepszy wpis w Googlach 😉
Więc jak widzisz nie ma co wprowadzać ciężarnych w błąd 😉

Zgodnie z ustawą Za życia z 1 stycznia 2017 roku kobiety w ciąży przyjmowane w przychodniach, laboratoriach i aptekach bez kolejki.
Mają prawo do korzystania poza kolejnością że świadczeń opieki zdrowotnej oraz z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach.

Wiec jak widzisz mamy takie prawo jako ciężarne.
Oczywiście że chodzi tutaj o placówki które mają umowę z NFZ.

Wszelkie prywatne gabinety maja swojej wewnętrzne przepisy 😉

Milego dnia 😀
Może się nie znam, tu tekst ustawy:

Załączniki

• AA47A1A8-E1C4-4F9B-9B5F-08119F5C2820.png
    AA47A1A8-E1C4-4F9B-9B5F-08119F5C2820.png
    219,2 KB · Wyświetleń: 47
reklama
I prawidłowo!
Informacją powinna wisieć na poczekalni.
Ale dlatego bez kolejki bo maja umowę podpisana z NFZ.
Jeśli byłaby to prywatna placówka to już zależy od właściciela jak ustali swoje wewnętrzne przepisy 😀

Jak musisz to korzystasz ! Proste!

Ja na razie czuje się na siłach więc czekam jak inni pacjenci.
W placówce gdzie jestem dyrektorem mam zarówno kontrakty z NFZ jak i prywatne gabinety taka informacja jest i respektujemy przywileje, zgodnie z ustawa i zarządzeniami prezesa NFZ,
Poza kolejnością … to nie to samo co pierwszeństwo i wszyscy z drogi :)

Pozdrawiam.

W placówce gdzie jestem dyrektorem mam zarówno kontrakty z NFZ jak i prywatne gabinety taka informacja jest i respektujemy przywileje, zgodnie z ustawa i zarządzeniami prezesa NFZ,
Poza kolejnością … to nie to samo co pierwszeństwo i wszyscy z drogi :)

Pozdrawiam.

No ale sama piszesz ze respektujecie ustawy i zarządzenia a w poprzednim pościel napisałaś że to jest zależne od placówki i zarządzeń wewnętrznych.

Oczywiście że nie wszyscy z drogi są przyjmowani.
Logiczne że trzeba mieć m.in zaświadczenie/ kartę ciąży że w tej ciąży się jest i na tej podstawie jest się przyjmowanym poza kolejnością gdzie ma się pierwszeństwo.

No ale sama piszesz ze respektujecie ustawy i zarządzenia a w poprzednim pościel napisałaś że to jest zależne od placówki i zarządzeń wewnętrznych.

Logiczne że trzeba mieć m.in zaświadczenie/ kartę ciąży że w tej ciąży się jest i na tej podstawie jest się przyjmowanym poza kolejnością gdzie ma się pierwszeństwo.

Przecież nie wystarczy duży brzuch żeby uwierzyć w ciążę 🤣🤪

Już o tym pisaliśmy, ze wg ustawy mamy pierwszeństwo w dostępie do lekarzy, musimy zostać przyjęte max 7 dni po zgłoszeniu.
Nie mamy pierwszeństwa ani w laboratoriach ani w rejestracji.
To są wewnętrze przepisy danej placówki. Podobnie w pozostałych miejscach.
Nadto należymy do grupy uprzywilejowanej, razem z honorowymi dawcami, kombatantami itp i z nimi musimy to pierwszeństwo dzielić.

O proszę tutaj sama napisałaś że to zależy od danej placówki.

Więc nie wiem to się jakoś nie trzyma kupy.
Bo wszystko zależy od placówki a później piszesz ze respektujecie ustawę/ zarządzenia i taka informacja jest podana w Twojej placówce gdzie jesteś dyrektorem.

Bo wszystko zależy od placówki a później piszesz ze respektujecie ustawę/ zarządzenia i taka informacja jest podana w Twojej placówce gdzie jesteś dyrektorem.
Wydaje mi się, że @Stylenka chodzi o to, że katalog osób uprzywilejowanych jest o wiele większy niż tylko ciężarne. I chodzi o to, że jeśli przed nami czeka w kolejce 5 honorowych dawców krwi, to oni wejdą przed nami do gabinetu czy na pobranie krwi, bo są tak samo uprzywilejowani jak ciężarne 😉
U mnie w laboratorium tak jest - dla uprzywilejowanych jest osobna pula numerków i wtedy już nie dzielą na to, kto jest „bardziej” uprzywilejowany, tylko kto ma wcześniejszy numerek 😉

Wydaje mi się, że @Stylenka chodzi o to, że katalog osób uprzywilejowanych jest o wiele większy niż tylko ciężarne. I chodzi o to, że jeśli przed nami czeka w kolejce 5 honorowych dawców krwi, to oni wejdą przed nami do gabinetu czy na pobranie krwi, bo są tak samo uprzywilejowani jak ciężarne 😉
U mnie w laboratorium tak jest - dla uprzywilejowanych jest osobna pula numerków i wtedy już nie dzielą na to, kto jest „bardziej” uprzywilejowany, tylko kto ma wcześniejszy numerek 😉

Ależ oczywiste to jest !
Przykład przed ciężarna przyszło aż 10 honorowych dawców krwi oczywiste że ciężarna czeka.

Powiem Wam że u mojej doktorki bywa że jest zapisane 2 czasem 3 pacjentki na jedną godzinę 🤣🤣 ( zdarza się).

Pamiętam że byłam pierwsza następnie przyszły dwie panie i każda z nas z tej samej godziny wchodziła w zależności jak przyszła. Proste !

Chodzi mi o to, że mamy obowiązek przyjąć osoby uprzywilejowane zgodnie z ustawa w ciągu 7 dni.
Bo sformułowanie poza kolejnością oznacza, ze taka pacjentka nie trafia na listę kolejkowa, czyli np zgłasza się dzisiaj a ja wpisuję ją na grudzień bo takie mam terminy.

W praktyce jednak takie osoby są przyjmowane od razu, bo odmowa takiej osobie to wzięcie odpowiedzialności, a nikt tego nie chce :)

Natomiast nie ma informacji w ustawie czy zarządzeniach prezesa NFZ ze taka pacjentkę należy obsłużyć np w rejestracji w pierwszej kolejności. Czy tez w laboratorium. Tak się dzieje najczęściej wskutek wewnętrznych rozporządzeń danej placówki. I uważam, ze to jest słuszne, w większości placówek to działa w taki właśnie sposób.

Poza kolejnością nie oznacza ze idziesz od razu do rejestracji i gabinetu, tylko omijasz system kolejkowy. W każdym zakresie codziennie musimy uaktualniać dane kolejkowe.

W ustawie nie ma sformułowania „pierwszeństwo”. Przynajmniej ja nie doczytałam ale mogę się mylić bo ustawy są tak nudne, ze czyta się gorzej jak ferdydurke :)

Tak. Bo stosuje się do prawa, w zakresie przyjmowania poza kolejnością, np wpisując taka informacje do dokumentacji medycznej pacjenta. Nadto wewnętrzny przepis mówi, ze takie osoby powinny być obsługiwane w rejestracji, punkcie pobrań oraz gabinecie lekarskim w pierwszej kolejności.
Czyli moje wewnętrzne przepisy regulują szczegółowo przepisy ustawy. Nie tylko omijamy kolejkę ale również nie każemy czekać. Nie złamałabym prawa gdybym kobiecie w ciąży wyznaczyła termin za 5 dni. Wtedy nijak to się ma do przekonania o „pierwszeństwie” które wiele kobiet uważa za obowiązujące prawo.

reklama
@Józia89. Właśnie o to chodziło Stylence ze to nie jest pierwszeństwo, tylko bycie w grupie uprzywilejowanej. Jeśli ciężarna ma wejść przed innymi uprzywilejowanymi, to musi być już wewnetrzny przepis placowki i jakas informacja wywieszona np. na drzwiach gabinetu zabiegowego, żeby inni mieli świadomość.
Różnica jest taka, ze po ciężarnej często widać ze jest w ciąży a np. po honorowym dawcy krwi nie. W ustawie nie ma czegoś takiego jak pierwszeństwo, tylko bycie w grupie uprzywilejowanej. A to ze w internecie spotykasz się z wyrazem „pierwszeństwo”, to nie znaczy ze ktoś, kto pisał taki artykuł właściwie interpretuje ustawę.

Do góry