Może się nie znam, tu tekst ustawy:Pierwszy lepszy wpis w Googlach
Więc jak widzisz nie ma co wprowadzać ciężarnych w błąd
Zgodnie z ustawą Za życia z 1 stycznia 2017 roku kobiety w ciąży przyjmowane w przychodniach, laboratoriach i aptekach bez kolejki.
Mają prawo do korzystania poza kolejnością że świadczeń opieki zdrowotnej oraz z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach.
Wiec jak widzisz mamy takie prawo jako ciężarne.
Oczywiście że chodzi tutaj o placówki które mają umowę z NFZ.
Wszelkie prywatne gabinety maja swojej wewnętrzne przepisy
Milego dnia
reklama
W placówce gdzie jestem dyrektorem mam zarówno kontrakty z NFZ jak i prywatne gabinety taka informacja jest i respektujemy przywileje, zgodnie z ustawa i zarządzeniami prezesa NFZ,I prawidłowo!
Informacją powinna wisieć na poczekalni.
Ale dlatego bez kolejki bo maja umowę podpisana z NFZ.
Jeśli byłaby to prywatna placówka to już zależy od właściciela jak ustali swoje wewnętrzne przepisy
Jak musisz to korzystasz ! Proste!
Ja na razie czuje się na siłach więc czekam jak inni pacjenci.
Poza kolejnością … to nie to samo co pierwszeństwo i wszyscy z drogi
Pozdrawiam.
G
guest-1693758626
Gość
W placówce gdzie jestem dyrektorem mam zarówno kontrakty z NFZ jak i prywatne gabinety taka informacja jest i respektujemy przywileje, zgodnie z ustawa i zarządzeniami prezesa NFZ,
Poza kolejnością … to nie to samo co pierwszeństwo i wszyscy z drogi
Pozdrawiam.
No ale sama piszesz ze respektujecie ustawy i zarządzenia a w poprzednim pościel napisałaś że to jest zależne od placówki i zarządzeń wewnętrznych.
Oczywiście że nie wszyscy z drogi są przyjmowani.
Logiczne że trzeba mieć m.in zaświadczenie/ kartę ciąży że w tej ciąży się jest i na tej podstawie jest się przyjmowanym poza kolejnością gdzie ma się pierwszeństwo.
G
guest-1693758626
Gość
No ale sama piszesz ze respektujecie ustawy i zarządzenia a w poprzednim pościel napisałaś że to jest zależne od placówki i zarządzeń wewnętrznych.
Logiczne że trzeba mieć m.in zaświadczenie/ kartę ciąży że w tej ciąży się jest i na tej podstawie jest się przyjmowanym poza kolejnością gdzie ma się pierwszeństwo.
Przecież nie wystarczy duży brzuch żeby uwierzyć w ciążę
G
guest-1693758626
Gość
Już o tym pisaliśmy, ze wg ustawy mamy pierwszeństwo w dostępie do lekarzy, musimy zostać przyjęte max 7 dni po zgłoszeniu.
Nie mamy pierwszeństwa ani w laboratoriach ani w rejestracji.
To są wewnętrze przepisy danej placówki. Podobnie w pozostałych miejscach.
Nadto należymy do grupy uprzywilejowanej, razem z honorowymi dawcami, kombatantami itp i z nimi musimy to pierwszeństwo dzielić.
O proszę tutaj sama napisałaś że to zależy od danej placówki.
Więc nie wiem to się jakoś nie trzyma kupy.
Bo wszystko zależy od placówki a później piszesz ze respektujecie ustawę/ zarządzenia i taka informacja jest podana w Twojej placówce gdzie jesteś dyrektorem.
Kaasiek_96
Fanka BB :)
Wydaje mi się, że @Stylenka chodzi o to, że katalog osób uprzywilejowanych jest o wiele większy niż tylko ciężarne. I chodzi o to, że jeśli przed nami czeka w kolejce 5 honorowych dawców krwi, to oni wejdą przed nami do gabinetu czy na pobranie krwi, bo są tak samo uprzywilejowani jak ciężarneO proszę tutaj sama napisałaś że to zależy od danej placówki.
Bo wszystko zależy od placówki a później piszesz ze respektujecie ustawę/ zarządzenia i taka informacja jest podana w Twojej placówce gdzie jesteś dyrektorem.
U mnie w laboratorium tak jest - dla uprzywilejowanych jest osobna pula numerków i wtedy już nie dzielą na to, kto jest „bardziej” uprzywilejowany, tylko kto ma wcześniejszy numerek
G
guest-1693758626
Gość
Wydaje mi się, że @Stylenka chodzi o to, że katalog osób uprzywilejowanych jest o wiele większy niż tylko ciężarne. I chodzi o to, że jeśli przed nami czeka w kolejce 5 honorowych dawców krwi, to oni wejdą przed nami do gabinetu czy na pobranie krwi, bo są tak samo uprzywilejowani jak ciężarne
U mnie w laboratorium tak jest - dla uprzywilejowanych jest osobna pula numerków i wtedy już nie dzielą na to, kto jest „bardziej” uprzywilejowany, tylko kto ma wcześniejszy numerek
Ależ oczywiste to jest !
Przykład przed ciężarna przyszło aż 10 honorowych dawców krwi oczywiste że ciężarna czeka.
Powiem Wam że u mojej doktorki bywa że jest zapisane 2 czasem 3 pacjentki na jedną godzinę ( zdarza się).
Pamiętam że byłam pierwsza następnie przyszły dwie panie i każda z nas z tej samej godziny wchodziła w zależności jak przyszła. Proste !
Chodzi mi o to, że mamy obowiązek przyjąć osoby uprzywilejowane zgodnie z ustawa w ciągu 7 dni.No ale sama piszesz ze respektujecie ustawy i zarządzenia a w poprzednim pościel napisałaś że to jest zależne od placówki i zarządzeń wewnętrznych.
Bo sformułowanie poza kolejnością oznacza, ze taka pacjentka nie trafia na listę kolejkowa, czyli np zgłasza się dzisiaj a ja wpisuję ją na grudzień bo takie mam terminy.
W praktyce jednak takie osoby są przyjmowane od razu, bo odmowa takiej osobie to wzięcie odpowiedzialności, a nikt tego nie chce
Natomiast nie ma informacji w ustawie czy zarządzeniach prezesa NFZ ze taka pacjentkę należy obsłużyć np w rejestracji w pierwszej kolejności. Czy tez w laboratorium. Tak się dzieje najczęściej wskutek wewnętrznych rozporządzeń danej placówki. I uważam, ze to jest słuszne, w większości placówek to działa w taki właśnie sposób.
Poza kolejnością nie oznacza ze idziesz od razu do rejestracji i gabinetu, tylko omijasz system kolejkowy. W każdym zakresie codziennie musimy uaktualniać dane kolejkowe.
W ustawie nie ma sformułowania „pierwszeństwo”. Przynajmniej ja nie doczytałam ale mogę się mylić bo ustawy są tak nudne, ze czyta się gorzej jak ferdydurke
Tak. Bo stosuje się do prawa, w zakresie przyjmowania poza kolejnością, np wpisując taka informacje do dokumentacji medycznej pacjenta. Nadto wewnętrzny przepis mówi, ze takie osoby powinny być obsługiwane w rejestracji, punkcie pobrań oraz gabinecie lekarskim w pierwszej kolejności.O proszę tutaj sama napisałaś że to zależy od danej placówki.
Czyli moje wewnętrzne przepisy regulują szczegółowo przepisy ustawy. Nie tylko omijamy kolejkę ale również nie każemy czekać. Nie złamałabym prawa gdybym kobiecie w ciąży wyznaczyła termin za 5 dni. Wtedy nijak to się ma do przekonania o „pierwszeństwie” które wiele kobiet uważa za obowiązujące prawo.
reklama
Aleksandretta
Moderator
@Józia89. Właśnie o to chodziło Stylence ze to nie jest pierwszeństwo, tylko bycie w grupie uprzywilejowanej. Jeśli ciężarna ma wejść przed innymi uprzywilejowanymi, to musi być już wewnetrzny przepis placowki i jakas informacja wywieszona np. na drzwiach gabinetu zabiegowego, żeby inni mieli świadomość.
Różnica jest taka, ze po ciężarnej często widać ze jest w ciąży a np. po honorowym dawcy krwi nie. W ustawie nie ma czegoś takiego jak pierwszeństwo, tylko bycie w grupie uprzywilejowanej. A to ze w internecie spotykasz się z wyrazem „pierwszeństwo”, to nie znaczy ze ktoś, kto pisał taki artykuł właściwie interpretuje ustawę.
Różnica jest taka, ze po ciężarnej często widać ze jest w ciąży a np. po honorowym dawcy krwi nie. W ustawie nie ma czegoś takiego jak pierwszeństwo, tylko bycie w grupie uprzywilejowanej. A to ze w internecie spotykasz się z wyrazem „pierwszeństwo”, to nie znaczy ze ktoś, kto pisał taki artykuł właściwie interpretuje ustawę.