reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

A ja oczywiście się z tym zgodzę. Zobaczysz jak urodzisz ;). Ja 12 lat temu też rodziłam pierwsze dzieciątko wyczekane, u mnie w rodzinie pierwsze, u męża 5 wnuk. I jak rodziłam nikt nie wiedział, wysłaliśmy fotkę. A ze byłam 7 dni w szpitalu to chyba w 4 dobie przyjechali na weekend. Wtedy można było odwiedzać i wyszłam do nich z malutką trwało to chwil kilka i mimo, że ja czułam się fantastycznie na 3 h po porodzie.
@PasiastyOgon bostonkę 😱, ale jak to. Możliwe, że młody przeniósł bo chyba bez objawów nie ma na nią szans. Trzymam kciuki byś nic nie złapała i by wszystko było dobrze :). A lekarz coś mówił? Jak postępować?

Ja jestem osobą bardzo rodzinna.
Ale też mam swoje zdanie i jeśli faktycznie będę się kiepsko czuć i nie będę mieć siły na witanie gości to zwyczajnie poinformuję- nikt się z tego powodu nie obrazi.
Po za tym nie będę wysyłać mms z zdjęciem dzieciątka po wszystkich ciotkach / wujkach itp.
Najbliższa rodzinna zostanie poinformowana.

reklama
Jeszcze jak nie wiedziałam że jestem w ciąży tzw przed zrobieniem testu również młodsze dzieciaki przechodziły bostonke a starsza grupa dzieciaków obok mojej sali przechodziła ospe.
Ale nie byłam świadoma że jestem w ciąży a później jak się dowiedziałam o ciazy to kiepsko się czułam parę dni na urlopie a później wylądowałam w szpitalu z krwawieniem i już do pracy nie wróciłam ale podobno bostonka / ospa rozkręciła się na dobre w mojej placówce.

To po cc się chodzi z cewnikiem? 😱 Muszę się dokształcić jak oba porody wyglądają 😁 a właściwie co po nich się dzieje.
A'propos CC, dziś z położną się zgadałyśmy na temat wad wzroku, żartowałyśmy sobie, bo ona połamała okulary i mówiła że z wadą -1 widzi mnie zamazaną i dlatego robi dziwne miny (faktycznie się marszczyła śmiesznie 😅). To powiedziałam, że ja z -6 nie widziałabym jej wcale, podążałabym za głosem 😁 no i ona zdziwiona, że mam taką wadę, pytala czy lekarz wie, bo może będę musiała przynieść papier od okulisty że w razie co mogę rodzić naturalnie, że taka duża wada jest nieraz podstawą do ciecia... Zdziwiłam się, bo czytałam na ten temat w necie i chyba kiedyś, dawno, pisałyśmy o tym nawet tutaj, i wada sama w sobie nie jest wskazaniem do cc. No ale jak to ja, zobaczyłam Niunię na ekranie i zapomniałam o bożym świecie, nie zapytałam o to 🤣
Przy wadzie -6 większość ginekologów już kieruje na konsultacje z okulistą.
Mi optometryk mówiła, że okuliści czasami już przy 4,5 dają wskazania. Mój ginekolog jak usłyszał o mojej wadzie (na jednym oku właśnie -4,5) to powiedział, że będzie potrzebna konsultacja z okulistą w kwestii porodu SN 😉

Przy wadzie -6 większość ginekologów już kieruje na konsultacje z okulistą.
Mi optometryk mówiła, że okuliści czasami już przy 4,5 dają wskazania. Mój ginekolog jak usłyszał o mojej wadzie (na jednym oku właśnie -4,5) to powiedział, że będzie potrzebna konsultacja z okulistą w kwestii porodu SN 😉
Teraz wada nie jest wskazaniem. Tylko jeśli podczas parcia coś się stanie z rogówka, albo ciśnieniem w oku. Sama mam minus 6 plus astygmatyzm (teraz już więcej). Okulista sprawdza ciśnienie i dno oka i na podstawie tego wydaje zaświadczenie.

reklama
To po cc się chodzi z cewnikiem? 😱 Muszę się dokształcić jak oba porody wyglądają 😁 a właściwie co po nich się dzieje.
A'propos CC, dziś z położną się zgadałyśmy na temat wad wzroku, żartowałyśmy sobie, bo ona połamała okulary i mówiła że z wadą -1 widzi mnie zamazaną i dlatego robi dziwne miny (faktycznie się marszczyła śmiesznie 😅). To powiedziałam, że ja z -6 nie widziałabym jej wcale, podążałabym za głosem 😁 no i ona zdziwiona, że mam taką wadę, pytala czy lekarz wie, bo może będę musiała przynieść papier od okulisty że w razie co mogę rodzić naturalnie, że taka duża wada jest nieraz podstawą do ciecia... Zdziwiłam się, bo czytałam na ten temat w necie i chyba kiedyś, dawno, pisałyśmy o tym nawet tutaj, i wada sama w sobie nie jest wskazaniem do cc. No ale jak to ja, zobaczyłam Niunię na ekranie i zapomniałam o bożym świecie, nie zapytałam o to 🤣
Tak było u nas prawie 5 lat temu, nie wiem czy coś się w tej kwestii zmieniło

Do góry