reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

Dziewczyny a tak z troche innej beczki. Na chrzest wolalybyscie dostac kase w kopercie czy karte podarunkowa do Smyka? Idziemy na chrzciny w niedziele, mialam kupic karte ale dzis kolezanka troche mi zamieszala w glowie, bo powiedziala, ze gdyby to ona robila chrzciny to wolalaby dostac kase. Nie lubie dawac kopert w prezencie, ale moze faktycznie tak lepiej ? 🤔
Ze smyka na pewno pójdzie na dziecko (no chyba że komuś innemu coś z tego kupia), z koperty niekoniecznie. Nie mówię że to źle, bo ciężko żeby rodzice którzy mają mnóstwo wydatków na początku z malcem i np. Dostaną tylko koperty to liczą skrupulatnie żeby dokładnie te 2000 zł wydać na dziecko (i to nie na pampersy i mleko tylko zabawki, ewentualnie kolejny fotelik itp.) Tylko np. Mogą sobie odbić organizacje imprezy, ale jeśli chcesz, żeby dziecko konkretnie coś z tego miało, to lepiej smyk.
Ja często proszę od mojej mamy czy babci o kasę dla dziecka I sama wybieram prezent, bo wiem jakich zabawek nie chcę, albo np. Jak drewniane kupuje w świetnym stanie używane, bo wolę by dziecko miało coś porządnego niż nowe ale tańsze, np. Teraz kulodrom taki wysoki uzywany za 125 zł, a nowy jest pod 300... i wszyscy są zadowoleni. Teściowej mi nie wypada o to prosić ale wynikiem jest że czasem kupi jakiś badziew ktory tylko się kurzy.

No ale to trochę inna sytuacja:D niezależnie co wybierzesz to i tak kupiłabym jakiś drobiazg poza kasą, np. Ładne wydaną książkę.

reklama
Dziewczyny a tak z troche innej beczki. Na chrzest wolalybyscie dostac kase w kopercie czy karte podarunkowa do Smyka? Idziemy na chrzciny w niedziele, mialam kupic karte ale dzis kolezanka troche mi zamieszala w glowie, bo powiedziala, ze gdyby to ona robila chrzciny to wolalaby dostac kase. Nie lubie dawac kopert w prezencie, ale moze faktycznie tak lepiej ? 🤔
Wolałabym kasę, bo np mogłaby potrzeba kupić coś, czego w takim smyku nie ma ;)

Wolałabym pieniądze, bo oferta w Smyku nie jest powalająca. Ja akurat jestem ich stała klientka na ubrania, więc kartę bym zużyła, ale wiem, że są ludzie, którzy nie znoszą tam kupować.
Zabawki przez internet w dziale jak są promocje czy wyprzedaż to mają dość dobrą cenę, można trafić super okazję. I wziąć odbiór w sklepie. Ta sama zabawka stacjonarnie 3 razy drożej ;p

No właśnie u nas jest problem z takimi najbardziej prozaicznymi rzeczami, bo mąż pracuje i trzeba się ostro nakombinować chociażby z godziną mojej wizyty u lekarza, pobraniem krwi itd... nie mówiąc już o innych potrzebach.
Jak bardzo, to znam.
Finalnie on robi przerwę w pracy, u lekarza jest obsuwa, nie ma mnie 1.5 godziny. On pracuje do 19, a ja od 17 już jadę na oparach. O 19.30 kąpiemy mała, a o 21 padam razem z nią. Tym sposobem w ciagu dnia nie mam nawet 15 minut dla siebie.

Dzięki dziewczyny. Ten 3 bit robiłam. Nawet mi wychodził. Tylko on musi zastygnąć, a ja mam tylko 3h🙉 Zobaczę te przepisy. Może sobie poradzę i coś wybiorę.
@Ika89.... dasz przepis na to brownie jeszcze😍 Zobaczę te 3 co się piecze. Najwyżej wyjdzie mi zakalec.

W tym z kajmakiem nawet jak troszke wyjdzie zakalec to wlasnie takie a la brownie sie robi, ktore specjalnie jest zakalcowate :)

Od 2021 jest w pakiecie od NFZ-tu. Są dwie szczepionki doustne, poodbno obie tak samo dobre, więc nie ważne która w danym roku wybierze NFZ.

Nie wiedziałam nawet ze je włączyli do pakietu na NFZ. Fajnie. Ja chyba rotarixem szczepilam z tego co pamietam. Były dwie dawki doustne.

My na chrzciny chcielismy koperty, bo zbieralismy pieniazki na drugi fotelik do samochodu.

reklama
Jeśli chodzi o chrzciny to ja swojej chrześnicy kupiłam złoty zestaw biżuterii. Sama taki dostałam od chrzestnej i jak skończyłam 13 lat to była moja jedyna i ulubiona biżuteria, do tej pory noszę wisiorek. Lubię takie symboliczne prezenty :)
A narzeczony chrześniakom kupował mini sztabkę złota z grawerem, taka trochę inwestycja, a jak rodzice chcą to można łatwo sprzedać jeśli wolą kasę :)
Tylko ostatnio przez pandemie i wojnę złoto podrożało, więc nie wiem czy się jeszcze opłaca.

Do góry