PasiastyOgon
Moderator
Tak, każdy przeżył poród inaczej, ze względu na różne, indywidualne okoliczności. W moim mieście większość dziewczyn straszy się wzajemnie legendami na temat porodówki, że okropnie, strasznie i najlepiej wyjechać gdzieś indziej rodzić... W efekcie dziewczyny, które rodzą pierwszy raz są przerażone, zdezorientowane i jeżdżą do pobliskich miejscowości. Też chciałam wyjechać gdzieś indziej rodzić, ale syn się pospieszył i rodziłam u siebie w mieście. I było ok. Do tego stopnia byłam zadowolona, że drugie dziecko też rodziłam na miejscu. Są dziewczyny, które wyjechały specjalnie gdzieś indziej, do zachwalanego szpitala licząc na lepszy poród, a okazywało się, że i tak były problemy, komplikacje tutaj nie ma reguły, jest wiele rzeczy, na które wpływu nie mamy. Rozumiem, że ktoś się boi, ma inne doświadczenia. Nie zaprzeczam też, że zdarzają się też tragiczne sytuacje i gorsze porody. Z tym, że potem jest efekt taki jak u mnie w mieście i dziewczyny rodzące pierwszy raz są przerażone, wybierają szpitala gdzie nie ma w razie czego oddziału dla noworodków, bo słyszały, że ktoś gdzieś kiedyś miał straszny poród a komplikacje i sytuacje, na które nie mamy wplywu zawsze mogą się zdarzyć, niezależnie od miejsca, w którym się rodzi tak samo jak można przeżyć super poród w szpitalu, o którym krążą najgorsze legendyTylko, że to było 11 lat temu...wszystko się zmienia podejscie lekarzy i położnych wydaje mi się, że na plus. U Ciebie poo prostu u Ciebie wyszło tak a nie inaczej. Straszenie innych, że rodzenie na nfz jest straszne ... nie ma tu sensu. Każda z nas ma swoje doświadczenia i na tej podstawie pisze. Jakbym rodziła prywatnie to też bym zachwalała.
Czasem prywatnie też chodzę i generalnie nie widzę róźnicy... na nfz a prywatnie.
I w drugą stronę też tak jest. To, że ktoś miał fajny i łatwy poród nie znaczy, że wszystkie takie są to są zawsze indywidualne sytuacje zachwalana połozna z super opiniami może mieć gorszy dzień. Są historie, że nawet prywatnie opłacona nawaliła i kobieta miała potem traumę tak jak lekarz na nfz z kiepskimi opiniami może się okazać dla kogoś w porządku. Taka sytuację też miałam.