reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

reklama
My dziś powiedzieliśmy mojej mamie. Tak jak się spodziewałam, czyli zbytniej radości ani gratulacji to nie było. Powiem krótko, że teściowa zareagowała o wiele lepiej...

Rozumiem Cię doskonale. Moja mama ani nikt z mojej rodziny też jeszcze nie wie.
Z rodziną Męża mam zdecydowanie lepszy kontakt i teściowie już wiedzą. Cieszą się razem z nami.

Moja mama pewnie zareaguje czymś w rodzaju "i jak niby sobie poradzisz z depresją i dzieckiem?" albo coś w ten deseń ;)

Swoją drogą to ja się trochę boję że depresja wróci po urodzeniu, bo robiła podchody w trakcie nieefektywnych starań... A po urodzeniu pewnie będzie ciężko wszystko ogarnąć z teściową wtykającą wszędzie nos i poprawiającą mnie na każdym kroku 😅 no ale coz, co ma być to będzie, zobaczymy... Na razie priorytetem jest zdrowie ciąży, o resztę będę się martwić bardziej jak się wydarzy 😁

Witamy nowe babeczki na naszym pokładzie - coraz nas tu więcej👏🏼😄

Co do długości cykli - ja jestem z tych kobiet, które maja dłuższe cykle, ale regularne (choć nie zawsze tak było). U mnie owulacja zawsze w 18 lub 19 dniu cyklu a potem 14 dni liczac od dnia owulacji występuje miesiączka.
Ta faza lutealna może trwać między 12 a 16 dni, ale przyjmuje się, ze u większości kobiet trwa 14 dni. Natomiast faza przedouwalacyjna to już jest inny temat, bo naprawdę co kobieta, to rożna długość jej trwania.
Ja kiedyś rozmawiałam z lekarzem i powiedział mi, ze prawidłowo wiek ciąży liczy się tak: liczba tygodni od momentu owulacji plus zawsze dodatkowe dwa tygodnie (ksiazkowo tyle wcześniej powinien zacząć sie cykl, ale nie u każdej zaczyna sie dwa tygodnie przed owulacja, czasem trzy lub nawet cztery, ale jednak do wieku ciąży dodaje sie zawsze tylko te dwa tygodnie). Stad jednej wyjdzie ciąża młodsza o tydzień a innej o dwa. W ogóle liczenie wieku ciąży patrząc na datę ostatniej miesiączki jest błędem. Bo to sprawdzi się tylko u kobiet, których cykl trwa 28 dni.

My dziś powiedzieliśmy mojej mamie. Tak jak się spodziewałam, czyli zbytniej radości ani gratulacji to nie było. Powiem krótko, że teściowa zareagowała o wiele lepiej...

Przykre to. Faktycznie od najbliższych milo miło by było uslyszec większy entuzjazm i radość na taka nowinę. Ale najważniejsze, ze Ty się cieszysz. Nie masz wpływu na emocje innych, ale masz wpływ na własne. I nie pozwól, żeby Twoja radość została przyćmiona przez to, ze ktoś reaguje inaczej♥️

reklama
Do góry