reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

A jestem na L4 już 2 tygodnie bo plamilam po tym jak mnie w pracy dziecko kopnęło w podbrzusze (pracuje w żłobku)

Misiu. Jeśli mogę Ci coś doradzić. Podzwoń prywatnie i dowiedz się ile kosztuje takie usg prywatnie. Jak gdzieś będzie cena w miarę to sobie umów. A od baby i tak możesz wziąć skierowanie i poszukać też na NFZ. Jak znajdziesz na NFZ to wtedy możesz przecież zrezygnować z prywatnych. Ale żebyś nie została z niczym.

reklama
Ja jestem od początku roku na zasilku chorobowym, ale wcześniej pracowałam na zleceniu. Prawo do L4 nabywasz po pełnych 3 miesiącach pracy. Pod koniec tamtego roku byłam też w ciąży która poroniłam. Wtedy kierownik znając moje problemy dał mi umowę do końca czerwca bym miała zapas i miała też możliwość pobierania macierzynskiego. Jak Ci umowy nie przedłuża idziesz na zasilek chorobowy i ciągniesz go do dnia porodu. Moja firma zrezygnowała ze zleceniobiorców w grudniu i poszłam na l4 od psychiatry jakoś na początku roku i kurcze mój maks pobierania swiadczenia kończy się w październiku. Niecały miesiąc przed porodem sama nie wiem czy w takim przypadku wogole starać się o rehabilitacyjne.
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Ale te 3 miesiące chyba nie liczą się w danej placówce tylko chodzi o to, by mieć 3 miesiące nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego prawda? Teraz to pierwsze L4 wzięłam nie ciążowe jeszcze, łudząc się, że wrócę do pracy i najpierw sama osobiście powiem o ciazy. Ale nic na to nie wskazuje, abym miała do czego wracać, więc następne L4 biorę już ciążowe do końca ciąży...

Misiu. Jeśli mogę Ci coś doradzić. Podzwoń prywatnie i dowiedz się ile kosztuje takie usg prywatnie. Jak gdzieś będzie cena w miarę to sobie umów. A od baby i tak możesz wziąć skierowanie i poszukać też na NFZ. Jak znajdziesz na NFZ to wtedy możesz przecież zrezygnować z prywatnych. Ale żebyś nie została z niczym.
I tak też zrobię. Dzięki! 🙂

A czy są może tu mamusie z Krakowa? Macie może jakąś wiedzę na temat Ujastka? Córkę 10 lat temu rodziłam na Kopernika. Słyszałam, że na Ujastku strasznie kroją (wystarczy, że poród trwa trochę dłużej i od razu na CC). Bardzo mi zależy na porodzie naturalnym, nie chciałabym żeby pokroili mnie bez wskazań. Czy teraz może odbyć się poród rodzinny? Wpuszczają ojca dziecka do porodu?

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Ale te 3 miesiące chyba nie liczą się w danej placówce tylko chodzi o to, by mieć 3 miesiące nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego prawda? Teraz to pierwsze L4 wzięłam nie ciążowe jeszcze, łudząc się, że wrócę do pracy i najpierw sama osobiście powiem o ciazy. Ale nic na to nie wskazuje, abym miała do czego wracać, więc następne L4 biorę już ciążowe do końca ciąży...
Z tymi 3 miesiącami nie byłabym taka pewna, bo moja koleżanka z pracy miała taka dość nie standardowa sytuację. Była na urlopie bezplatnym w jednej firmie, a po za tym pracowała na zlecenie u nas. W końcu tamta firma gdzie była zarejestrowana gdzie miała ubezpieczenie przestała na nią czekać jak łaskawie wroci i zerwała umowę. Trwało to chyba z rok. No i przepracowała kolejne pół roku po czym poszła na l4 na 3 miesiące. Dostała decyzję odmowna jeśli chodzi o wypłatę pieniedzy bo firma dopiero po 4 miesiącach zgłosiła ja do ZUSu zamiast po 3 i wtedy dzięki prawnikowi udało jej się odzyskać pieniądze już od firmy. Czyli koniec końców prawo do l4 liczyło się jej jakby od zera tyle że w poprzedniej firmie miała umowę o pracę. Ja bym na wszelki wypadek zadzwoniła na infolinię ZUSu i się dopytała.

Ostatnia edycja:
A czy są może tu mamusie z Krakowa? Macie może jakąś wiedzę na temat Ujastka? Córkę 10 lat temu rodziłam na Kopernika. Słyszałam, że na Ujastku strasznie kroją (wystarczy, że poród trwa trochę dłużej i od razu na CC). Bardzo mi zależy na porodzie naturalnym, nie chciałabym żeby pokroili mnie bez wskazań. Czy teraz może odbyć się poród rodzinny? Wpuszczają ojca dziecka do porodu?
Ja moich chłopców u Narutowicza rodziłam raz naturalnie a raz cesarka (ułożenie). Super sals do porodu rodzinnego i nie zauważyłam żeby przyspieszali cc ale to tylko mój skromny przykład. Jeśli chodzi o porody rodzinne to czekajmy do listopada. Na razie na sam poród chyba dopuszczają ale potem już nie.
powodzenia z badaniem!

Hej dziewczyny! Słuchajcie mam pytanie. Bo pierwsze moje USG było w 7-8 tygodniu tak jako potwierdzenie ciąży. Jestem w 13 tygodniu i nie miałam kolejnego USG. Wizytę mam dziś ale bez usg, dopiero 7 czerwca będę miała wizytę w szpitalu (tam docelowo Chce mieć lekarza prowadzącego i wtedy pewnie będzie USG, ale to będzie już 15 tydzień.... Czy to nie za późno na drugie USG? Co myślicie?
W którym dokladnoe dniu jesteś. Badanie można zrobić do 13+6. Lekarz ma obowiązek przyjąć Cie w ciągu 7 dni. Ja na Twoim miejsce obdzwoniłabym lekarzy i ściemniała ze byłaś chora czy coś ze wczesniej nie mogłaś. Na pewno ktoś Cie przyjmie :)

reklama
Do góry