reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

reklama
Dobrym pretekstem dla mnie do kolejnego usg jest fakt, że kończą się leki które Pani motor przepisała mi na receptę a mój nowy lekarz prowadzący ma wolne do 14 mają więc mogę się umówić do innego 😂🙈 żeby mi dał receptę i przy okazji zrobił usg.. Ale mówię boję się tych częstych usg..
Nie masz się co obawiać usg. Na patologii ciąży w szpitalu robią je codziennie w trakcie obchodu i badania😊

Niepokojące jest podobno kiedy boli cię podbrzusze tj na okres. Jeśli o sam brzuch chodzi to te bóle mogą mieć różne przyczyny niekoniecznie związane z ciąża..
Mnie boli wszystko haha🤣ale mysle ze to rozciąganie macicy jednak bo dzisiaj jak spojrzałam to mam większy brzuch niż wczoraj, nawet mąż zauważył. U mnie to bardzo szybko idzie bo przecież są 2 bobasy wiec muszę się po prostu przyzwyczaić do tych boli i próbować ogarnąć które są „normalne” a które nie

Ja na milion procent się nie zaszczepię. Nikt nie da mi gwarancji że to jest bezpieczne. Teraz dopiero zaczynają się rodzic dzieci z tego eksperymentu za granicą i to po szczepieniu matek w 3 trymestrze. Każda z nas za pewne ma inne spojrzenie na tę kwestię i każda postąpi inaczej.
Mam podobne zdanie.

Cześć kobiety [emoji16] Długo zwlekałam żeby napisać ale przyszedł ten dzień :) Tak więc dziś 10+1 dzień z usg aczkolwiek od ostatniej miesiączki byłby to 14+1 wiem jak to brzmi ale sama byłam w szoku jak sie okazalo ze ciąża jest aż o 4tyg młodsza. Dodam ze cierpię na PCOS dlatego cykli nigdy regularnych nie miałam. Staraliśmy sie od 3,5 roku. 5 marca zrobilam test i był negatywny dlatego też obiecałam sobie ze następny zrobię dopiero jak zacznę mieć mdłości [emoji1787] Mdłości przyszły dopiero 1 kwietnia test zrobilam w niedzielę Wielkanocną [emoji16] Tak oto okazało się że jestem w ciąży. Natomiast mam pytanie z innej beczki mianowicie mieszkam w Angli i zastanawiam sie czy może któraś z was również prowadzi ciąże po zagranicami? Jak czytam forum bardzo dużo różni sie prowadzenie tu a w Polsce [emoji86] Mimo że można stwierdzić że jestem na początku ciąży diametralnie różni się opieka [emoji44] Pozdrawiam [emoji3577]

Ja takie kłucie w jajnikach miałam praktycznie od początku ciąży - i też mnie to niepokoiło, bo poprzednia ciąża to była biochemiczna i bałam się, że tym razem też jest coś nie tak. Ale lekarz mnie uspokoił, powiedział, że z prawego jajnika była owulacja (i częściej bolała właśnie prawa strona), a do tego miałam duże ciałko żółte i z tego mógł ten ból wynikać. Powiedział też, że powinno to ustąpić w okolicach 10-12 tygodnia i faktycznie, teraz czuję zdecydowanie rzadziej, ale jeszcze się zdarza. Takie jakby prądy w pochwie też się zdarzają. Bóle podbrzusza także, takie ogólne - ale lekarz tłumaczył mi też to w ten sposób, że tworzy się teraz w podbrzuszu więcej gazów, ze względu na zwiększoną ilość bakterii i to z tego też może wynikać, dlatego mam się tym nie martwić. Jak czuję, że boli, to się kładę i leżę. Podobnie jest przy kichaniu - jak siedzę, czy stoję, jest w miarę ok, ale jak leżę i kichnę - masakra, bardzo kłuje, ale za chwilę przechodzi. Nie chodzę też częściej do toalety, piersi pobolewają, ale bez tragedii - żyłki też się pojawiają.
Przestraszyłam się jedynie pod koniec tamtego tygodnia, bo trochę się z narzeczonym pocieszyliśmy sobą i pierwszy raz miałam po tym lekkie plamienie - a właściwie śluz zabarwiony krwią. Ale się nie nasiliło i właściwie następnego dnia już było ok, więc nie szłam nawet z tym do lekarza.
Prenatalne mam dopiero 12 maja, więc jeszcze później niż Wy, ale też muszę dotrwać :)
Dziś jedynie napisałam maila do mojego lekarza, bo zapisałam się na szczepionkę przeciwko COVID. Mogłam wybrać i udało mi się wybrać Modernę, na 15.05 - będę wtedy dokładnie w 13t0d. No i umówiłam się, że jak będę miała termin już, to jeszcze zdecydujemy, czy już się szczepić, czy jeszcze zaczekać.

A Wy jakie macie do tego podejście? Będziecie się szczepić? Bo ja przyznam, że trochę się obawiam...
a kobiety w ciąży mogą się szczepić? przyznam, że jestem trochę zaskoczona.... wydaje mi się, że nie ma żadnych badań na ten temat i ogólnie nie jest to zalecane, ale przyznam, że Twoja wypowiedź rzuca trochę inne światło na to więc musze poczytać :)

tez sie wlasnie nad tym zastanawiam. Gdzies wyczytałam ze sugeruje sie szczepienia po 16tym tygodniu, wiec ja chyba poczekam i po połówkowych sie zaszczepie. Troche sie boje, ale boje sie nie szczepić...i badź tu mary :p
ja się nie szczepie wcale tak w zasadzie nie wiem co jest w tych szczepionkach i jak dla mnie są nie przebadane , nie chce ryzykować życia swojego i na dodatek mojego dziecka

Ja nie mam zamiaru się szczepić i brać udział w eksperymencie medycznym, nie wierzę jak ktoś mówi że sa bezpieczne te szczepionki bo niby na jakiej podstawie tak twierdzi? 🙂 nie jestem ufną osobą a juz na pewno nie ufam mafiom farmaceutycznym, pracowałam chwilę w tej branży to co się tam dzieje jest przerażające.
Wolę wierzyć w takie opinie to znacznie bezpieczniejsze moim zdaniem :) Oczywiście każdy ma swoje i nic mi do tego :)

reklama
Powiem wam, że ja jak oglądam czasem na tik toku filmiki dziewczyn o tym, że w ciazy w 1 trymestrze to najgorsze są mdłości itp to mi ciśnienie rośnie.. Ja bym mogła z mdłości ami leżeć plackiem w łóżku byleby się nie martwić.. Podziwiam poprostu, że niektórych dziewczyn w ciąży zmartwienia to tylko złe samopoczucie
Mam takie same odczucia jak Ty :) ale tok toka oglądam czasami w nocy jak nie mogę spać, żeby nie myśleć za bardzo. Jak tam samopoczucie lepiej troche? Ja dzisiaj w biegu dopiero wróciłam do domu więc zdecydowanie jak nie ma sie czasu na glupie rozmyslenia jest lepiej. Ale teraz wieczór w domu i macanie co chwile po cyckach mnie czeka 😑 Boże daj juz ten 2 trymestr 🙏 jak będzie czuć ruchy dziecka będzie już łatwiej podobno

Do góry