reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2021

Dokładnie tak jak Smaily napisała powinnaś dostać od kardiologa skierowanie na założenie holtera, ja przez chwile miałam tez problem z ciśnieniem i lekarz (kardiolog) od razu mi wystawił skierowanie na holter ale mam go użyć dopiero jak ciśnienie znowu mi zacznie skakać ponad 140 ... na razie mierze codziennie to Max 125 mam :)
Ale masz już tego holtera w domu? Czy po prostu jak podskoczy ciśnienie, to wtedy idziesz i prosisz o niego? Wiesz, czy będziesz mogła mieć go w domu, czy jednak będziesz musiała być w szpitalu?

reklama
Ale masz już tego holtera w domu? Czy po prostu jak podskoczy ciśnienie, to wtedy idziesz i prosisz o niego? Wiesz, czy będziesz mogła mieć go w domu, czy jednak będziesz musiała być w szpitalu?
Ja jeszcze nie wykorzystałam tego skierowania bo mam ciśnienie w normie, jak mi bedzie skakać wtedy pojde (mój lekarz po prostu na zas mi wypisał :) ) i z tego co mówił to udaje sie do zabiegowego ze skierowaniem oni mi go montują i ide do domu i chyba po 24 godzinach sie wraca :)

Ja jeszcze nie wykorzystałam tego skierowania bo mam ciśnienie w normie, jak mi bedzie skakać wtedy pojde (mój lekarz po prostu na zas mi wypisał :) ) i z tego co mówił to udaje sie do zabiegowego ze skierowaniem oni mi go montują i ide do domu i chyba po 24 godzinach sie wraca :)
Ok, dzięki :) dowiem się w takim razie, jak to u nas wygląda :)

Tylko u mnie to jest tak, że to skaczące ciśnienie pojawia się raczej rzadko. W domu mierzę ciśnienie 3-4 razy dziennie i np. ostatnio na 80 pomiarów tylko 5 było podwyższonych - i to na zasadzie 140/80. Ogólnie ciśnienie jest bardzo w normie, bo np. 120/75, czy max 80. A u lekarza mam niestety syndrom białego fartucha - i wczoraj wyskoczyło 170/94. Ale tak mam zawsze, od dawna. W każdym razie mój lekarz powiedział, żebyśmy jeszcze przez miesiąc poobserwowali, bo obecnie nie ma niestety możliwości holtera w domu - bo covid :( A jeśli już mam być w szpitalu, to on chce mnie u siebie na oddziale. Natomiast wie też, że taki pobyt nawet jednodniowy bardziej by mnie zestresował. Następną wizytę mam za 3 tygodnie i wtedy zobaczymy. Ale znalazłam już w necie, że prywatnie można wypożyczyć holtera za 149 zł na 24h i też się dostaje później opis od kardiologa, więc może się zdecyduję wcześniej :)
Nadciśnienie najczęściej jest właśnie takie "ukryte". Dlatego holter jest idealny, szczególnie jak masz syndrom białego fartucha. Nie wiedziałam że w covidzie nie zakładają holtera. Dramat🤦

Ja już się zrobiłam typowa ciężarówka. 😜 Mam się oszczędzać przez krótką szyjkę i dużo odpoczywać. No i z racji tego miałam wysłać męża samego na 18nastke mojego kuzyna, ale poryczałam się na samą myśl że tam będzie tyle jedzenia a mnie nie będzie 😂 więc odwołałam opiekę nad małym i jedziemy razem bym się najdla na wieczór, a potem wrócimy, bo i tak tańczyć nie mogę, a w sumie mamy blisko na salę. No i mam takie zachcianki że szok. Wczoraj truskawki i pomidory malinowe z twarogiem. Dziś babka cytrynowa, właśnie mój biedny mąż szuka. 😁 Brzuch mam taki ze sąsiedzi myśleli że w wakacje rodze 🤣

Cześć
Ja jestem teraz w 19tc i mam pytanko czy może ma któraś stwierdzoną maloplytkowosc w ciazy ?Ja ogólnie wcześniej przed ciazą miałam mało tych płytek krwi. Ostatnio byłam na 3 dniowym pobycie w szpitalu przez kręgosłup i właśnie Tam stwierdzili po badaniach że jednak powinnam iść do poradni do hematologia i iść dalej w diagnostykę.Moj Ginekolog twierdzi, że powinno ich starczy na czas ciazy,ale lepiej to sprawdzić.Ma może któraś z Was problem z Tymi płytkami?

Super! To już duża dziewczynka [emoji3]. Zaraz będziemy tu na forum imiona wybierać [emoji6]

Dziewczyny, a na który tc macie zaplanowane połówkowe? Mi wyznaczyli termin na 21+0 wydaje mi się , że jakoś tak późno... [emoji853]
Ja mam połówkowe w 20+4.
Słyszałam i czytałam, że najlepiej połówkowe robić po skończonym 20 tygodniu :)

reklama
Zaraz będziemy miały wszystkie połówkowe, trzeba będzie zrobić listę z nickiem, terminem porodu i płcią żeby być na bieżąco i się nie mylić [emoji3]. Bardzo szybko ten czas ostatnio mija, dopiero co dowiedzieliśmy się o ciąży a tu już półmetek...
Potwierdzam, ja tak niedawno nie mogłam się doczekać wizyty, na której będzie widać serduszko, a tu za 3 tygodnie połowa ciąży :O Część dziewczyn już zaczyna połówkowe, niedługo wszystkie będziemy po. A ja dalej nie do końca czuję, że jestem w ciąży ;) Pewnie jak zacznę czuć ruchy, to się zmieni. Ale pytałam o to wczoraj lekarza, to powiedział, że u mnie obstawia tak jeszcze 4-5 tygodni, bo mam łożysko na przedniej ścianie i ono tłumi ruchy maleństwa.

Do góry