reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

reklama
Ja zawsze miałam idealne tsh. Tak 1,2-1,5
Ale w ciąży zaczęło mi rosnąć i endokrynolog powiedział, że jak przekroczy 2,5 to przepisuje leki.
W styczniu miałam 1,2
W lutym 1,8
W marcu 2,9
No i wprowadzono mi leki. Pierwszy raz mam lek na tarczycę. Ciekawie jak to będzie dalej.

Dziękuję Ci.
W środę mam wizytę. Jakoś wytrzymam do tego czasu. I zapytam na wizycie jak mogę sobie pomóc.
Zauważyłam dziś, że bardzo zimne napoje pomagają na chwilę. Spróbuję z mrożoną herbatą, albo czymś słodkim. Ponoć cola pomaga? Próbował ktoś? My takich rzeczy nie pijemy, ale lepsze to chyb niż cały dzień umierać :(
No i dziś niestety już śniadanie poszło po zjedzeniu :(
nie martw sie, przy 2,5 jestes w dobrej sytuacji. Ja mam tak ze nawet jesli masz jakas dawke, to organizm ja przyswaja przez kilka tygodni, jak mi ustawiali dawke to mialam kolejny test po 6 tygodniach zeby byl miarodajny- jest to dlugi proces, ale tez malo bolesny.

Orientujesz się jak lekarze zapatrują się na dluzsze podroze samochodem majac trombofilie? W sumie przy przyjmowaniu zastrzyków z heparyny teoretycznie powinno byc to bezpieczne. Tez swoją drogą nie jestem do końca pewna ktore mutacje przesądzają o trombofilii mam mthfr i pai w hetero, a Ty?
Mam te same mutacje i stwierdzona trombofilie, ryzyko zakrzepicy podczas normalnej ciąży jest wyższe a mając dodatkowe trombofilie na prawdę trzeba uważać pomimo heparyny ... ja chodzę do dwóch ginekologów i genetyka wszyscy powiedzieli, ze podróż samolotem kategorycznie odpada ... w tamtym tygodniu pytałam się właśnie o podróż autem do Włoch. Pani Doktor powiedziała, że ok ( bez entuzjazmu ) ale trzeba zmieniać często pozycje i jak najwiecej stawać na przerwy podczas podróży ... ogólnie dała mi do zrozumienia, że to na prawdę nie przelewki 🤷🏼‍♀️

Hej. Ja też tylko podczytuję, ale się nie udzielałam. Jestem mamą po przejściach. W domu mam już 3letnią córeczkę.
Lubię Was poczytać, zazdroszczę, że tak potraficie paplać o mdłościach, bólach wszelakich i zmęczeniu. Ja do ciąży podchodzę bardzo na chłodno i z dystansem, pierwsze USG idę dopiero 12.04, będzie coś koło 7-8tc. Pierwszy test pozytywny miałam już dwa tygodnie temu.
Z powodu naszych trudnych przeżyć nie rozmawiam zbyt dużo o ciąży z mężem, poczekamy do wizyty lekarza, ale obawy opuszczą nas pewnie dopiero po porodzie. Jak to mówią w grupie raźniej, liczę że wasz optymizm mi się udzieli. Gratuluję wszystkim przyszłym mamom, które zobaczyły tętno serca na USG❤️

Mam te same mutacje i stwierdzona trombofilie, ryzyko zakrzepicy podczas normalnej ciąży jest wyższe a mając dodatkowe trombofilie na prawdę trzeba uważać pomimo heparyny ... ja chodzę do dwóch ginekologów i genetyka wszyscy powiedzieli, ze podróż samolotem kategorycznie odpada ... w tamtym tygodniu pytałam się właśnie o podróż autem do Włoch. Pani Doktor powiedziała, że ok ( bez entuzjazmu ) ale trzeba zmieniać często pozycje i jak najwiecej stawać na przerwy podczas podróży ... ogólnie dała mi do zrozumienia, że to na prawdę nie przelewki 🤷🏼‍♀️
Kurcze to ciekawe, bo ja tez np mam prace siedzaca i jak czasem wkrece sie w robote to dlugo nie wstaje z miejsca i to pewnie tez niekoniecznie jest dobre ;-( ale na l4 lekarz nie jest jakis super skory zeby mnie wyslac

@rossig Cola podobno jest dobra na mdłości i wymioty, także spróbuj. Często jest zalecana przy jelitówkach, chociaż nie mam pojęcia jak ona dokładnie działa 😜
Jezu cola to zawsze było moje wybawienie! Serio, a teraz od jakiś kilku dni nie jestem w stanie łyka zrobić 😭 zamiast od kawy to od coli mnie odrzuciło i nie umiem tego zrozumiec 😭

Jak ja bym chciała żeby już był 13 tydzień i już można było mówić wszytskim :) u mnie w rodzinie nikt nie wie, dzisiaj rozmawiałam z babcia która ma 85 lat i tak mnie swiezbilo że masakra, ale mąż chce czekać i dopiero po prenatalnych powiedzieć :(

A właśnie apropo męża :) wchodzą z wami na badanie? W Lux med nie wolno wiec tu nie ma wątpliwości, ale prywatnie np pozwalają, tylko mój się trochę krępuje. Widzę że by chciał ale mu głupio. Bo wiecie, każde badanie dopochwowo i na fotelu a nie leżance.. Wiec taki średni komfort :d
u nas nie wolno. Prywatnie można tylko na prenatalnym USG wtedy jest już przez powłoki brzuszne;)

Hej to i u mnie też podwyższone myślami ze to jest ok ale widzę że się myliłam kurcze oby do poniedzialku

Załączniki

• 9bb5e3f5-a280-453b-8d46-4a7e8f818055.jpg
    9bb5e3f5-a280-453b-8d46-4a7e8f818055.jpg
    29,3 KB · Wyświetleń: 67
Nie ka tragedii dziewczyny. Ja w grudniu miałam tsh jakoś 2.18 teraz zrobię sobie wyniki w poniedziałek żeby na środę mieć. W pierwszej ciąży miała prawie 5 i wtedy włączono mi euthyrox

reklama
Kurcze to ciekawe, bo ja tez np mam prace siedzaca i jak czasem wkrece sie w robote to dlugo nie wstaje z miejsca i to pewnie tez niekoniecznie jest dobre ;-( ale na l4 lekarz nie jest jakis super skory zeby mnie wyslac
No przy trombofili zaleca się aktywny tryb życia i aktywny tryb w ciąży ( dużo spacerków ). Mi akurat na każdej wizycie proponują L4 ale ja nie chcę ... pomimo wSzytsko w pracy jak jest stres i dużo się dzieje nie czuje mdłości 😆 w domu czuje się dużo gorzej 😅 Musisz robić często przerwy podczas pracy 🤷🏼‍♀️

Do góry