To między mną a bratem jest 20 miesięcy różnicy, ja jestem starsza. Przyzwyczaiłam się do niego jak się z domu wyprowadziłam Chociaż hitem była moja mama. Mój brat się jej zapytał czy zawsze chciała mieć dzieci. Mama na to niezmiernie poważnie powiedziała szczerze "tak jedno" Jakoś nie dało się ukryć że był z wpadkiA to różnie bywa. Taki kilkulatek też może być mocno zazdrosny. Czasami nawet bardziej niż 2latek.
U mnie różnica prawie 4 lata. I zazdrości jako takiej nie ma. Ale angażuje starsza córkę bardzo do malej, razem chodzimy na spacery, razem przebieramy pieluchę. Jak karmie mała to np. czytam bajki. Często kładę młodsza córkę na matę, a ze starszą gram w gry albo układamy puzzle. Kiedy młodsza śpi wtedy mslujemy farbami, bawimy się lego albo razem tańczymy. Wieczorem najpierw kładę młodsza, a potem starszą. Często powtarzam, że bardzo ją kocham. Przytulam. Dużo opowiadam jej, że ona też byla taka malutka, że tak samo jeździła w wózeczku i piła mleczko itp.
Dzieci wbrew pozorom szybko przyzwyczajają się do nowej sytuacji. Myślę, że i u Ciebie sytuacja w końcu sama się załagodzi. Starszak przywyknie że ma siostrę. Może zadbaj o czas tylko z nim. Niech ktoś zostanie z malutką, a Ty wyjdź z synkiem na spacer, albo na zakupy. Może kup mu prezent i powiedz, że to od siostry?
reklama
U mnie 10 lat różnicy a i tak byłam bardzo zazdrosna o brata...Także uważam że nie ma chyba idealnej różnicy.. Bo ja byłam już bardzo rozpieszczona przez tyle lat przez rodziców, wszystko miałam co chciałam itd a potem nagle się ucięło
I bardzo zła byłam że często musiałam go pilnować.. Oj biedny był.. Jak sobie przypomnę ile przeze mnie wycierpiał jak oglądam po znajomych itd to chyba super różnica jest tak około 6 lat bo takie dziecko już mniej więcej dużo rozumie żeby np nie zrobić młodszemu krzywdy. Znajoma miała właśnie różnice 2 lata to jak opowiadała to z malutkim chodziła nawet do wc bo ten 2 latek nawet i siadać chciał na brata..
I bardzo zła byłam że często musiałam go pilnować.. Oj biedny był.. Jak sobie przypomnę ile przeze mnie wycierpiał jak oglądam po znajomych itd to chyba super różnica jest tak około 6 lat bo takie dziecko już mniej więcej dużo rozumie żeby np nie zrobić młodszemu krzywdy. Znajoma miała właśnie różnice 2 lata to jak opowiadała to z malutkim chodziła nawet do wc bo ten 2 latek nawet i siadać chciał na brata..
Truskawka9119
Fanka BB :)
Ja wróciłam od 4 tygodni pracuję na pół etatu, oczywiście zdalnie mogę pracować w takich godzinach, które mi odpowiadają, więc pracuję jak mała ma drzemki albo partner jest po pracy paradoksalnie dużo więcej udaje mi się ogarnąć rzeczy okołodomowych, bo jestem bardziej zorganizowanaJa w formie sprzed ciąży byłam szybko. Mała ładnie śpi w nocy, a w dzień staram się mobilizować i dużo ogarniam. Staram się codziennie cos zrobić. A to umyć łazienkę, a to podkurzać. Generalnie jestem bardziej ogarnieta przy dwójce dzieci niż jak miałam jedno. Wtedy to do południa chodziłam w piżamie
Teraz starsza wstaje 6:30 i mówi mama ubierz mnie i baw się
Dlatego staram się do piątku ogarnąć mieszkanie, tak że jak położymy córki spać to mamy czas dla siebie. I weekend rodzinnie, bo mąż rzadko pracuje w weekendy. Moje życie seksualne jest zupełnie ok, czasu nie ma tyle co w czasach sprzed dzieci, ale jak się człowiek postara to jak najbardziej się da.
To ja właśnie bym chciała teraz zaraz już
Raz ze juz mam zaraz 35lat, a dwa jak zakończę etap pieluch to bym chciała na dobre, no i jak się rozkręcę znów w pracy na własnej działalności to ciężko potem się zdecydować.
A zaczynam powolutku z pracą startować w kwietniu. A Wy myślicie już trochę o powrocie do pracy?
MiśZielinka
Ja też lubię to forum bo widzę jednak różnice między tym co jest tu a tym co jest na fejsie czy insta. To jest jak z taką dobra przyjaciółka - każda ma swoje życie więc nie widzicie się za często ale jak się już spotkacie to dogadujecie się jak nigdyJa też bardzo lubię tą grupę i mimo, że jestem wrześniowa, to Listopadowe mamy to dla mnie nr 1 temat na tym forum, bo wszystkie jesteście fajne babki
MiśZielinka
Ja myślę, że od tego się nikt nie uchroni.. Głowa do góryNo super. Mąż ma covida, właśnie przyszedł wynik, :/
MiśZielinka
Powiem tak.do dziewczyn myslacych o kolejnych maluchach, u nas roznica miedzy starszym synkiem, chwile temu skonczyl dwa latka, a corcia, na dniach skonczy 3 miesiace, to 22 miesiace. I teraz moj dwulatek jest okropnie zazdrosny o nasza uwage, licze, ze jak Ala usiadzie to bedziemy sie razem bawic, ale teraz jest ciezko. Jakbym miala podjac ta decyzje jeszcze raz, bo ciaza byla planowana, to albo szybciej staralibysmy sie o dziecko albo chwile odczekali. Chcielismy zeby roznica wieku byla mala, a teraz pomimo, ze syn duzo rozumie to nie moze pogodzic sie z tym, ze Ala potrzebuje nas bardziej niz on. U mojej siostry roznica to 15 miesiecy i lagodniej przyszlo pogodzenie sie z tym, ze jest dzidzius. Ja optymistycznie podchodzilam do opieki nad dwojka dzieci, nie myslalam o zazdrosci synka
Ja zawsze myślałam, że najlepiej jednak po drugim, ale jak zobaczyłam koleżankę, której na piersi wisi maleństwo a drugie musi karmić kaszka.. Kiedy jedno ząbkuje, płaczę i potrzebuje mamy a drugie ma kolki i płaczę i potrzebuje mamy a ona nie może się rozerwać to zmieniłam zdanie..
Dla mnie najlepsza i nie duża różnica to 3/4 lata tj u Nas. Córka jest już większa, odchowana na tyle, że jest samodzielna. Potrzebuję mamy, ale nie jest to taka potrzeba jak roczniaka czy dwu latka. Ma już swoje zainteresowania, ulubione książki, bajki, przyjaciół.. Dla mnie to jest idealny wiek, bo niemam poczucia, że moja córka jest na mnie stratna.. Ale oczywiście nie linczuje nikogo kto decyduje inaczej bo każda z Nas zna siebie najlepiej i swoje możliwości.
MiśZielinka
O raju. Ja też pamiętam, że jak miałam pozytywny test to chciałam do Was dołączyć.. Biłam się z myślami bo byłam po poronieniu i nie chciałam zapeszać aż w końcu wzięłam się na odwagę i dołączyłam. Nie żałuję. Jakby to dzisiejsza młodzież powiedziała tu jest zaebiścieJa tez bardzo lubię nasze forum. Ciężko uwierzyć ale już niedługo stuknie tej grupie roczek (!) pamietam ze dołączyłam na urlopie na początku marca chyba w 6 lub 7 tygodniu
Spokojnej nocy dziewczyny
MiśZielinka
Dziewczyny. Dzisiaj u Nas ma być niby 7 stopni na plusie. Jak ubieracie maluchy na taką pogodę?
reklama
Ja zakładam body spodenki plus kombinezon na dwor. Przykrywam lżejszym kocykiem i ta nakładkę na wózek. Ale jak mała zaczyna marudzić to kocyk ściągam. Moje dziecię bardzo nie lubi jak jej za ciepłoDziewczyny. Dzisiaj u Nas ma być niby 7 stopni na plusie. Jak ubieracie maluchy na taką pogodę?