MiśZielinka
Fanka BB :)
Ale czym się mają zająć?Ja nie mam swojego lekarza w szpitalu w którym planuje poród. Będzie cc. Tym się jakoś bardzo nie przejmuje. Boję się raczej co może być już po. Czy położne się mną zajmą bez wykupionej opieki i do jakiej sali trafię. Słyszałam że z tym bywa różnie…
Trzeba zrozumieć wogole różnice między dwoma porodami i ludźmi za nie odpowiedzialnymi.
Do porodu naturalnego dobrze wykupić prywatna położna, która ten poród odbierze jeśli obędzie się bez komplikacji. To jest powód dla którego dziewczyny biorą prywatne położne - żeby mieć przy sobie zaufanego specjalistę.
Do porodu przez cięcie nie potrzebne jest wykupowanie prywatnej położnej bo :
Zabieg wykonuje lekarz ginekolog
Zniczulenie podaje anestezjolog i pielegniarka anestezjologiczna
Przy zabiegu asystuje pielęgniarka instrumentariuszka
Położna przy zabiegu odbiera dziecko i wykonuje czynności pomiarowe i pielęgnacyjne NIC POZA TYM więc podczas zabiegu nie jesteś od neij zależna bo w niczym Ci nie pomoże
Po porodzie naturalnym tak samo jak po cięciu
Lekarz ginekolog wypisuje zlecenia w których zleca ci wszystkie leki przeciwbólowe itp BEZ JEGO ZLECEŃ NIKT NIC CI NIE PODA nawet jeśli bd miała wykupiona położna
Lekarz pediatra bada dziecko i szczepi w asyscie pielęgniarek
Doradca laktacyjny pomaga przy karmieniu i w większości szpitali na NFZ taki specjalista już jest
Położna pionizuje, podaję zlecone kroplówki, podmywa jeśli nie bd w stanie sama tego zrobić i pokazuje jak przebrać dziecko I NIC POZA TYM.
Stąd ta kolosalna różnica w potrzebie wykupienia prywatnej położnej. Przy SN zależy od niej przebieg porodu i wsparcie przy cc nie zależy od niej w zasadzie nic... Oprócz prawidłowych pomiarów. A opieka przy obu po porodzie jest ta sama..
Dlatego dla mnie niema to sensu i nigdy się z tym nie spotkałam a sama miałam cc i pracuje w Ochronie zdrowia.
Poczytaj sobie opinie na temat szpitala w którym rodzisz. Odczucia dziewczyn. A może zdecydujesz się na Inny albo tym bardziej upewnisz się w swoim wyborze.
Głowa do góry napewno będziesz miała w swoim otoczeniu soecjistow którzy się tobą zaopiekują bo cc to jest operacja i muszą cię mieć pod stała kontrola. Będzie dobrze!