reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2021

Hej! Jestem i ja po wczorajszych prenatalnych [emoji846] ale numer! Okazało się, że dzidzia zrobiła psikusa i zamiast dziewczynki będzie chłopak! [emoji846] Siusiak schowany był za pępowina i nie było widać [emoji846] wszystko w normie, warga i podniebienie całe także wszelkie obawy rozwiane [emoji846]miłego dnia [emoji8]
Oj to piękny psikus ale najwaniejsze że wszystko w porządku [emoji846][emoji846]
Ja po połówkowych [emoji846]
W końcu spotkałam się z moim dzidziulkiem. Z maluszkiem wszystko wporządku, rośnie i rozwija się dobrze.
Płeć potwierdzona - w brzuszku rośnie Nam mały mężczyzna [emoji172][emoji846][emoji170].
Z badań jestem bardzo zadowolona, czułam się poinformowana i zaopiekowana. Oby tak dalej [emoji846]
Iwona wieści gratuluję [emoji846]
Dzisiaj miałam wizytę (21+5). Młody był bardzo ruchliwy i zasłaniał się rączkami [emoji2370][emoji28]. Wszystko jest dobrze, także bardzo się cieszę.

Zobacz załącznik 1291666
Również gratuluję. Ładne zdjęcie [emoji7]

reklama
Jestem już po powtórnych połówkowych. Mały rozwija się prawidłowo, wszystko jest książkowo[emoji6]. Jedyne co, to ze względu na ułożenie, nie można było ocenić szczegółowo serduszka i przy następnym planowym usg ma być zwrócona na to szczególna uwaga. Ogólnie, znowu Mały był zwinięty w kulkę, bardzo nisko ułożony i powyginany... Też tak macie czy Wasze dzieci leżą ładnie wyprostowane?
Mój miał ostatnio założone nogi na głowie 🙈🙈🙈. Lekarzowi jednak udało się wszystko sprawdzić. Na koniec chciał mi jeszcze zdjęcie 3D zrobić, ale mały się obrócił i nic nie dało stukanie i pukanie do niego. 🤷‍♀️

A robiłaś może badania z krwi typu NIFTY/SANCO? Może amniopunkcja by dała jakiś wynik. Nic Ci lekarz nie zalecał?
Tak miałam po pierwszych prenatalnych wysokie ryzyko jednej z trisomii przez to niskie białko pappa i zrobiliśmy Nifty …wyszło wszystko niskie i żadnych nieprawidłowości … amnio chciałam uniknąć i nadal chce poza tym to sie chyba robi do 20 tygodnia a ja juz jestem w 20 … zreszta wynik amnio teraz niewiele by zmienił dla mnie byleby dziecko rosło.

Fajnie sie czyta wasze wpisy o zdrowych dzieciach ja właśnie wyszłam z gabinetu dostałam skierowanie do genetyka bo dzidzia jest za mała w stosunku do wieku ciąży (zamiast 20 tydzień pokazuje ze jest 17-18) i teraz są czyery opcje: albo dziecko jest po prostu małe, albo to przez infekcje, niewydolne łożysko, albo dziecko chore.
ogolnie wszystkie parametry są prawidłowe ale ten wiek ciążowy jest zdecydowanie za mały … wiedzieliśmy ze tak moze sie stać bo na testach pappa w 12 tygodniu wyszło mi niskie białko ale nie sądziliśmy ze tak szybko cos bedzie sie działo … wiec ja obstawiam ze dziecko zdrowe ale łożysko niedomaga ale zeby to potwierdzić musze zrobic dalsze badania …
Wiem ze ktos pisał o genetykach we Wrocławiu czy kogoś polecacie ? Dodam ze mam skierowanie na NFZ… ale i tez prywatnie chętnie sie dowiem kto jest godny polecenia.
A oglądał ktoś może dokładniej samo łożysko na usg w kierunku jakiś zmian i zmierzył przepływy w tetnicach macicznych?

Dziewczyny jutro na kanale zaufaj położnej na IG live o wyprawce jak coś. O 10tej. Mam nadzieje ze będzie nagrany to sobie tez potem ogladne. Przemawia do mnie ta kobietka.

@Tina1234 mam nadzieje ze wszystko się wyjaśni. Trzymam kciuki.

A oglądał ktoś może dokładniej samo łożysko na usg w kierunku jakiś zmian i zmierzył przepływy w tetnicach macicznych?
Tak pani na usg przebadała rownież łożysko napisała ze ma zmniejszona podstawę i widoczny jest brzezny przyczep pępowinowy i wosokooporowy przepływ w t. pepowinowej ….

Cześć dziewczyny, odkąd jestem w ciąży zaczęły mnie boleć wyżynające się ósemki, wcześniej wystarczyła drobna wizy u stomatologa i jakiś laser antybakteryjny ale od wczoraj strasznie spuchłam i ból jest niedowytrzymania i prawdopodobnie będę musiała jedną z nich usunąć. Nie ukrywam-strasznie się tego obawiam będąc w ciąży. Powiedzcie mi co wy o tym myślicie? Bo taki zabieg wiąże się ze znieczuleniem, antybiotykiem i jakimiś lękam przeciwbólowymi.... Czy to może mieć wpływ na dziecko?
Ja mam jutro leczenie kanalowe… także tez będzie niezbyt miło :/
Lekarz mówi ze przez problemy z zębami, głównie tymi niewyleczonymi, może się zacząć wcześniejszy poród albo dużo gorsze rzeczy wiec chyba warto zadbać o te zęby mimo wszystko.

Ja mam jutro leczenie kanalowe… także tez będzie niezbyt miło :/
Lekarz mówi ze przez problemy z zębami, głównie tymi niewyleczonymi, może się zacząć wcześniejszy poród albo dużo gorsze rzeczy wiec chyba warto zadbać o te zęby mimo wszystko.
No właśnie tez tak słyszałam i jestem już w kolejce do chirurga szczękowego żeby ocenił czy rwiemy czy nie a wczoraj dostałam już antybiotyk.. ale jak narazie dwie nieprzespane noce za mną

Tak pani na usg przebadała rownież łożysko napisała ze ma zmniejszona podstawę i widoczny jest brzezny przyczep pępowinowy i wosokooporowy przepływ w t. pepowinowej ….
Ja miałam problemy z łożyskami w 2 ciążach. W pierwszej miałam podobna sytuację. Dziecko słabo rosło, ale miało dobre wyniki ogólnie. Robili mi amniopunkcja w 20 tyg. Wynik był prawidłowy. Plan był taki by ta ciąże pociągnąć chociaż do 7 miesiąca i potem ciąć. Niestety w szpitalu panowała wirusówka i wymioty spowodowały oderwanie się łożyska, a mała była jeszcze za słaba by przeżyć. Mam nadzieję że Ci bardziej pomogą niż mi 7 lat temu. Z synem 4 lata temu również miałam zły obraz łożyska już w 17 tyg tyle że on bardzo ładnie rósł na tym etapie, był nawet większy. Sprawa się skomplikowała na badaniu 3 trymestru bo tam już była hipotrofia asymetryczna. Jednak leczenie podziało i brzuszek na koniec ciąży był 2 tyg do tyłu, a nie miesiąc. Trzymam kciuki za Was by wszystko się unormowało. ❤️ Ja podejrzewam, że w tej ciąży ratuje mnie heparyna i to jej zasługa, że wyniki mam dobre.

reklama
dziękuje za podzielenie sie Twoja historia ja tez mam nadzieje ze to jakos podtrzymają chociaż właśnie do tego 7-go miesiąca …. Zeby tylko łożysko całkiem nie przestało pracować i mały chociaż troche rósł i sie nie poddawał 🙈 do genetyka jestem umówiona na 12 go lipca ale to bedzie 21 tydzień chyba na amnio juz za późno … swoja droga ja bym jej nie chciała robić 😑 na razie mam sprawdzić echo serca płodu i z krwi czy nie ma jakis infekcji i 21 go lipca na nastepne usg 😌

Do góry