Ja też drapałam się jak opętana, kwasy wyszły 8 norma 10. Próby wątrobowe są ok. Niby cholestaza wykluczona. Ciekawe czy może się to rozwinąćJestem po drugim usg połówkowym Wszystko jest dobrze, więc się uspokoiłam i mam zdjęcie stópek malutkiej Jedynie lekarz nie mógł w pełni zbadać serduszka - tzn. widział, że są 4 jamy serca, tętno dobre, itd., ale powiedział, że dla pewności i spokoju za ok 3-4 tygodnie zrobić echo serca. Mała się trochę odwracała, dlatego lekarz wszystkiego nie mógł zobaczyć, a był bardzo dokładny - stąd to zalecenie. W każdym razie ulga duża Natomiast niestety to moje swędzenie może być wczesnym objawem cholestazy, bo kwasy są na granicy normy. Mam to kontrolować, ale póki co się tym nie przejmować
reklama
Ja właśnie za pierwszym razem miałam tak ze tez przeszło i obyło się bez antybiotyku... bo to był 3 miesiąc ciąży a teraz podobno jest już stan zapalny i muszę wziąć antybiotyk.. a jutro konsultacja z chirurgiem szczękowym i decyzja czy usuwamy czy nie ...Ja miałam problem z ósemką w pierwszym trymestrze. Mój lekarz mówił, że bezpieczniej usunąć od drugiego trymestru. Na szczęście u mnie ból przeszedł po kilku dniach. Ale było ciężko, brałam apap cały czas i dosłownie wyłam z bólu, a potem miałam taki szczękościsk, że żywcem bym sobie dała wyrwać. Ale przeszło. Powinnam wyrwać ta ósemke teraz, ale skoro nie boli - liczę, że się uda po rozwiązaniu.
hikari_ona
Fanka BB :)
Mi wczoraj drugi lekarz powiedział, że kwasy wzrosły od ostatniej badania (3 tygodnie temu miałam wynik 3,2, a teraz 10), dlatego mam je kontrolować. Mój lekarz prowadzący też wykluczył cholestazę, że niby za wcześnie, a nawet jeśli, to że wysokie kwasy żółciowe są szkodliwe dla płodu od 28tc. Ale wczoraj profesor mi powiedział, że cholestaza może wystąpić w połowie ciąży i na te kwasy to jednak uważać. Mnie od kilku dni (odpukać) swędzi troszkę mniej. Kupiłam sobie krem z biodermy do skóry atopowej - zauważyłam, że skóra po nim jest dużo bardziej nawilżona. I stosuję wymiennie z olejem ze słodkich migdałów i z balsamem palmersa. Staram się smarować dwa razy dziennie, a jak swędzi w ciągu dnia, to też. No i nie wiem, może to zbieg okoliczności, ale pomyślałam, że to może być od pomidorów takich świeżych, bo sporo ich jadłam i to swędzenie właśnie było. Od kilku dni nie jem i jest lepiej. Więc albo to zbieg okoliczności, albo coś w tym musi byćJa też drapałam się jak opętana, kwasy wyszły 8 norma 10. Próby wątrobowe są ok. Niby cholestaza wykluczona. Ciekawe czy może się to rozwinąć
Unficzka
W pierwszym trymestrze miałam leczenie kanałowe - znieczulenie dwukrotnie i leki przeciwbólowe. Moja Pani Ginekolog i Dentystka potwierdziła, że jest to w 100% bezpieczne. Znieczulenie dla ciężarnych ma inny skład i nie ma wpływu na dziecko. Także spokojnie [emoji6]Cześć dziewczyny, odkąd jestem w ciąży zaczęły mnie boleć wyżynające się ósemki, wcześniej wystarczyła drobna wizy u stomatologa i jakiś laser antybakteryjny ale od wczoraj strasznie spuchłam i ból jest niedowytrzymania i prawdopodobnie będę musiała jedną z nich usunąć. Nie ukrywam-strasznie się tego obawiam będąc w ciąży. Powiedzcie mi co wy o tym myślicie? Bo taki zabieg wiąże się ze znieczuleniem, antybiotykiem i jakimiś lękam przeciwbólowymi.... Czy to może mieć wpływ na dziecko?
Unficzka
Jestem już po powtórnych połówkowych. Mały rozwija się prawidłowo, wszystko jest książkowo[emoji6]. Jedyne co, to ze względu na ułożenie, nie można było ocenić szczegółowo serduszka i przy następnym planowym usg ma być zwrócona na to szczególna uwaga. Ogólnie, znowu Mały był zwinięty w kulkę, bardzo nisko ułożony i powyginany... Też tak macie czy Wasze dzieci leżą ładnie wyprostowane?
Fajnie sie czyta wasze wpisy o zdrowych dzieciach ja właśnie wyszłam z gabinetu dostałam skierowanie do genetyka bo dzidzia jest za mała w stosunku do wieku ciąży (zamiast 20 tydzień pokazuje ze jest 17-18) i teraz są czyery opcje: albo dziecko jest po prostu małe, albo to przez infekcje, niewydolne łożysko, albo dziecko chore.
ogolnie wszystkie parametry są prawidłowe ale ten wiek ciążowy jest zdecydowanie za mały … wiedzieliśmy ze tak moze sie stać bo na testach pappa w 12 tygodniu wyszło mi niskie białko ale nie sądziliśmy ze tak szybko cos bedzie sie działo … wiec ja obstawiam ze dziecko zdrowe ale łożysko niedomaga ale zeby to potwierdzić musze zrobic dalsze badania …
Wiem ze ktos pisał o genetykach we Wrocławiu czy kogoś polecacie ? Dodam ze mam skierowanie na NFZ… ale i tez prywatnie chętnie sie dowiem kto jest godny polecenia.
ogolnie wszystkie parametry są prawidłowe ale ten wiek ciążowy jest zdecydowanie za mały … wiedzieliśmy ze tak moze sie stać bo na testach pappa w 12 tygodniu wyszło mi niskie białko ale nie sądziliśmy ze tak szybko cos bedzie sie działo … wiec ja obstawiam ze dziecko zdrowe ale łożysko niedomaga ale zeby to potwierdzić musze zrobic dalsze badania …
Wiem ze ktos pisał o genetykach we Wrocławiu czy kogoś polecacie ? Dodam ze mam skierowanie na NFZ… ale i tez prywatnie chętnie sie dowiem kto jest godny polecenia.
Emilcia88
Bardzo mi przykro, lekarz określił dalszy sposób postępowania ? Czy to dopiero po genetyku?Fajnie sie czyta wasze wpisy o zdrowych dzieciach ja właśnie wyszłam z gabinetu dostałam skierowanie do genetyka bo dzidzia jest za mała w stosunku do wieku ciąży (zamiast 20 tydzień pokazuje ze jest 17-18) i teraz są czyery opcje: albo dziecko jest po prostu małe, albo to przez infekcje, niewydolne łożysko, albo dziecko chore.
Mam uzgodnić z genetykiem dalszy plan działania bo trzeba najpierw znalezc przyczynę czy to od łożyska ta hipotrofia czy dziecko chore czy infekcja mozeBardzo mi przykro, lekarz określił dalszy sposób postępowania ? Czy to dopiero po genetyku?
reklama
A robiłaś może badania z krwi typu NIFTY/SANCO? Może amniopunkcja by dała jakiś wynik. Nic Ci lekarz nie zalecał?Mam uzgodnić z genetykiem dalszy plan działania bo trzeba najpierw znalezc przyczynę czy to od łożyska ta hipotrofia czy dziecko chore czy infekcja moze