reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Hej! Jestem i ja po wczorajszych prenatalnych [emoji846] ale numer! Okazało się, że dzidzia zrobiła psikusa i zamiast dziewczynki będzie chłopak! [emoji846] Siusiak schowany był za pępowina i nie było widać [emoji846] wszystko w normie, warga i podniebienie całe także wszelkie obawy rozwiane [emoji846]miłego dnia [emoji8]
Oj to piękny psikus ale najwaniejsze że wszystko w porządku [emoji846][emoji846]
Ja po połówkowych [emoji846]
W końcu spotkałam się z moim dzidziulkiem. Z maluszkiem wszystko wporządku, rośnie i rozwija się dobrze.
Płeć potwierdzona - w brzuszku rośnie Nam mały mężczyzna [emoji172][emoji846][emoji170].
Z badań jestem bardzo zadowolona, czułam się poinformowana i zaopiekowana. Oby tak dalej [emoji846]
Iwona wieści gratuluję [emoji846]
Dzisiaj miałam wizytę (21+5). Młody był bardzo ruchliwy i zasłaniał się rączkami [emoji2370][emoji28]. Wszystko jest dobrze, także bardzo się cieszę.

Zobacz załącznik 1291666
Również gratuluję. Ładne zdjęcie [emoji7]

reklama
Jestem już po powtórnych połówkowych. Mały rozwija się prawidłowo, wszystko jest książkowo[emoji6]. Jedyne co, to ze względu na ułożenie, nie można było ocenić szczegółowo serduszka i przy następnym planowym usg ma być zwrócona na to szczególna uwaga. Ogólnie, znowu Mały był zwinięty w kulkę, bardzo nisko ułożony i powyginany... Też tak macie czy Wasze dzieci leżą ładnie wyprostowane?
Mój miał ostatnio założone nogi na głowie 🙈🙈🙈. Lekarzowi jednak udało się wszystko sprawdzić. Na koniec chciał mi jeszcze zdjęcie 3D zrobić, ale mały się obrócił i nic nie dało stukanie i pukanie do niego. 🤷‍♀️

A robiłaś może badania z krwi typu NIFTY/SANCO? Może amniopunkcja by dała jakiś wynik. Nic Ci lekarz nie zalecał?
Tak miałam po pierwszych prenatalnych wysokie ryzyko jednej z trisomii przez to niskie białko pappa i zrobiliśmy Nifty …wyszło wszystko niskie i żadnych nieprawidłowości … amnio chciałam uniknąć i nadal chce poza tym to sie chyba robi do 20 tygodnia a ja juz jestem w 20 … zreszta wynik amnio teraz niewiele by zmienił dla mnie byleby dziecko rosło.

Fajnie sie czyta wasze wpisy o zdrowych dzieciach ja właśnie wyszłam z gabinetu dostałam skierowanie do genetyka bo dzidzia jest za mała w stosunku do wieku ciąży (zamiast 20 tydzień pokazuje ze jest 17-18) i teraz są czyery opcje: albo dziecko jest po prostu małe, albo to przez infekcje, niewydolne łożysko, albo dziecko chore.
ogolnie wszystkie parametry są prawidłowe ale ten wiek ciążowy jest zdecydowanie za mały … wiedzieliśmy ze tak moze sie stać bo na testach pappa w 12 tygodniu wyszło mi niskie białko ale nie sądziliśmy ze tak szybko cos bedzie sie działo … wiec ja obstawiam ze dziecko zdrowe ale łożysko niedomaga ale zeby to potwierdzić musze zrobic dalsze badania …
Wiem ze ktos pisał o genetykach we Wrocławiu czy kogoś polecacie ? Dodam ze mam skierowanie na NFZ… ale i tez prywatnie chętnie sie dowiem kto jest godny polecenia.
A oglądał ktoś może dokładniej samo łożysko na usg w kierunku jakiś zmian i zmierzył przepływy w tetnicach macicznych?

Dziewczyny jutro na kanale zaufaj położnej na IG live o wyprawce jak coś. O 10tej. Mam nadzieje ze będzie nagrany to sobie tez potem ogladne. Przemawia do mnie ta kobietka.

@Tina1234 mam nadzieje ze wszystko się wyjaśni. Trzymam kciuki.

A oglądał ktoś może dokładniej samo łożysko na usg w kierunku jakiś zmian i zmierzył przepływy w tetnicach macicznych?
Tak pani na usg przebadała rownież łożysko napisała ze ma zmniejszona podstawę i widoczny jest brzezny przyczep pępowinowy i wosokooporowy przepływ w t. pepowinowej ….

Cześć dziewczyny, odkąd jestem w ciąży zaczęły mnie boleć wyżynające się ósemki, wcześniej wystarczyła drobna wizy u stomatologa i jakiś laser antybakteryjny ale od wczoraj strasznie spuchłam i ból jest niedowytrzymania i prawdopodobnie będę musiała jedną z nich usunąć. Nie ukrywam-strasznie się tego obawiam będąc w ciąży. Powiedzcie mi co wy o tym myślicie? Bo taki zabieg wiąże się ze znieczuleniem, antybiotykiem i jakimiś lękam przeciwbólowymi.... Czy to może mieć wpływ na dziecko?
Ja mam jutro leczenie kanalowe… także tez będzie niezbyt miło :/
Lekarz mówi ze przez problemy z zębami, głównie tymi niewyleczonymi, może się zacząć wcześniejszy poród albo dużo gorsze rzeczy wiec chyba warto zadbać o te zęby mimo wszystko.

Ja mam jutro leczenie kanalowe… także tez będzie niezbyt miło :/
Lekarz mówi ze przez problemy z zębami, głównie tymi niewyleczonymi, może się zacząć wcześniejszy poród albo dużo gorsze rzeczy wiec chyba warto zadbać o te zęby mimo wszystko.
No właśnie tez tak słyszałam i jestem już w kolejce do chirurga szczękowego żeby ocenił czy rwiemy czy nie a wczoraj dostałam już antybiotyk.. ale jak narazie dwie nieprzespane noce za mną

Tak pani na usg przebadała rownież łożysko napisała ze ma zmniejszona podstawę i widoczny jest brzezny przyczep pępowinowy i wosokooporowy przepływ w t. pepowinowej ….
Ja miałam problemy z łożyskami w 2 ciążach. W pierwszej miałam podobna sytuację. Dziecko słabo rosło, ale miało dobre wyniki ogólnie. Robili mi amniopunkcja w 20 tyg. Wynik był prawidłowy. Plan był taki by ta ciąże pociągnąć chociaż do 7 miesiąca i potem ciąć. Niestety w szpitalu panowała wirusówka i wymioty spowodowały oderwanie się łożyska, a mała była jeszcze za słaba by przeżyć. Mam nadzieję że Ci bardziej pomogą niż mi 7 lat temu. Z synem 4 lata temu również miałam zły obraz łożyska już w 17 tyg tyle że on bardzo ładnie rósł na tym etapie, był nawet większy. Sprawa się skomplikowała na badaniu 3 trymestru bo tam już była hipotrofia asymetryczna. Jednak leczenie podziało i brzuszek na koniec ciąży był 2 tyg do tyłu, a nie miesiąc. Trzymam kciuki za Was by wszystko się unormowało. ❤️ Ja podejrzewam, że w tej ciąży ratuje mnie heparyna i to jej zasługa, że wyniki mam dobre.

reklama
dziękuje za podzielenie sie Twoja historia ja tez mam nadzieje ze to jakos podtrzymają chociaż właśnie do tego 7-go miesiąca …. Zeby tylko łożysko całkiem nie przestało pracować i mały chociaż troche rósł i sie nie poddawał 🙈 do genetyka jestem umówiona na 12 go lipca ale to bedzie 21 tydzień chyba na amnio juz za późno … swoja droga ja bym jej nie chciała robić 😑 na razie mam sprawdzić echo serca płodu i z krwi czy nie ma jakis infekcji i 21 go lipca na nastepne usg 😌

Do góry