@Weronikakrz to prawda, że Hipp jest dużo lżejszy mlekiem. To nawet widać i czuć
Sama próbowałam Hipp i Bebilonu, którym wcześniej karmiłam
Hipp jest tak jakby bardziej wodnisty. Moja Małgosia po zmianie mleczka właśnie na Hipp na początku wołała jeść co 1,5-2 h. Na Bebilonie faktycznie było co 3h, albo dłużej, mimo karmienia mieszanego. To normalne zupełnie. U mnie pediatrzy mówili, że na mm dziecko może być głodne po 3h, ale to nie jest reguła. Także dobrze, że nie trzymasz się sztywno przedziału godzinowego.
Co do rozszerzenia diety... Nie zrugam Cię, ale jako lekarz powiem, że mimo wszystko nie powinno się stosować własnych modyfikacji i trzeba zdać się na lata obserwacji i doświadczenie specjalistów. A Światowa Organizacja Zdrowia mówi, że dietę rozszerza się nie wcześniej niż w 4mż w przypadku dzieci karmionych mm. To jest najbardziej właściwy czas w kontekście dobrostanu układu pokarmowego, ryzyka rozwoju alergii itp. Nie odważyłabym się podawać czegoś innego poza mlekiem, ew. wodą/ rumiankiem/ koperkiem przed tym czasem. Nie wiem, też czy to nie ma wpływu na rozwój ew. otyłości, bo przecież pierwsze 3-4 miesiące to czas intensywnego wzrostu i przybierania na masie, potem dziecko "zwalnia". Muszę się dokształcić w tej kwestii
@FiLi88 zapomniałam odpowiedzieć też na Twoje pytanie odnośnie karmienia... Trzymanie Małgosi przy piersi dużo mi daje. Bliskość, której nie da się zastąpić niczym... I wiem, że niunia jest w stanie zjeść więcej cycowego dobra niż jakbym sciągała jej pokarm laktatorem i dawała w butelce... Powiem Ci, że trochę wyluzowałam i nie próbuje walczyć z Małgosia tak jak na początku kilka razy próbowałam. Jak widzę, że się denerwuje to daje jej butelkę i paradoksalnie jest lepiej! Coraz częściej wieczorami ładne ssie cyca, wcześniej były walki. Na razie daje jej piersi z SNS, ale zmieniłam dren na najmniejszy i mleczko leci dużo wolniej z pojemnika. I są efekty! Od wczoraj zaczęła zostawiać dużo mleka... Teraz zjadła tylko 40 ml mm, resztę z cyca i śpi [emoji813]️
Także chce wierzyć, że idziemy w dobrym kierunku