reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

A miałam się spytać Was o zdanie na temat mleka. Tzn pediatra przepisała nowe mleko (od tygodnia je nowe) tylko że to mleko jest bez laktozy, i ma 0,0g cukru. Więc jak daje małej 120ml to daje 3 miarki tego nowego i jedną bebilon. Aby się nie odzwyczaiła od laktozy i też dlatego że samego tamtego pić nie chce bo gorzkie strasznie.
Czy ja wogule mogę tak robić? Mała je ładnie, 120ml co 3-4 godziny. Smakuje jej i jakiś problemów mocniejszych z brzuchem nie zauważyłam. Jest marudna ale ona taka zawsze.. A nie wiem czy przybiera bo nie byłam teraz jej ważyć. W oczach widzę że cięższa i jak ją bujam to też czuje.

reklama
Hej
Kochane powiedzcie mi czy przy antybiotyku takim jak clindamicin można karmić piersią?
Od wczoraj strasznie boli mnie ząb 8 jest do usunięcia leki przeciw bólowe nie pomagają jest stan zapalny. Na ulotce nie ma jakichś przeciw wskazań ale wolę się zapytać może któraś miała styczność z takim problemem.

Hej
Kochane powiedzcie mi czy przy antybiotyku takim jak clindamicin można karmić piersią?
Od wczoraj strasznie boli mnie ząb 8 jest do usunięcia leki przeciw bólowe nie pomagają jest stan zapalny. Na ulotce nie ma jakichś przeciw wskazań ale wolę się zapytać może któraś miała styczność z takim problemem.
są bardziej kompatybilne z laktacja antybiotyki niż klindamycyna. Wypisał Ci ją lekarz, czy chcesz ją wziąć na własną rękę? Jeśli lekarz- ok, wziąć, jeśli nie- iść do dentysty, bo antybiotyk to nie wyjście z sytuacji, może trzeba ząb wyrwać

Hej
Na stronie e-lactancia można sprawdzić jakie leki brać przy kp

Używałaś metod naturalnych? Umiesz ich używać w czasie kp? Jest to trudne? Ja stosowałam NPR z powodzeniem przez 3 lata, ale nie wiem jak to robić przy kp.

Łączę się w bólu. Mamy to samo. Od 7.00 spała kilka razy po jakieś 10 minut jak jej odkurzacz zapuściłam.

Powiem Ci tak, czy sie na tym znam i potrafie to nie wiem. Przez 8 lat nam sie wpadka nie zdazyla, a Teo jak najbardziej planowany jest i w zasadzie w pierwszym cyklu zaskoczylo. Mialam aplikacje na tel, wiec wiedzialam mniej wiecej kiedy mam dni plodne, no i czulam je po sobie. Wczoraj GP mi powiedziala ze jesli karmie tylko piersia i przynajmniej raz w nocy to powinno byc bezpiecznie, ale jak wiadomo to nie jest metoda dajaca 100%, bo roznie bywa z tym. Jak juz wrocimy do aktywnosci to zobaczymy jak to bedzie. Moze przez chwile gumek pouzywamy, choc ich nie znosimy, albo inaczej bede meza wykanczala ;) Na chwile obecna menzu boi sie mnie tykac.

Powiem Ci tak, czy sie na tym znam i potrafie to nie wiem. Przez 8 lat nam sie wpadka nie zdazyla, a Teo jak najbardziej planowany jest i w zasadzie w pierwszym cyklu zaskoczylo. Mialam aplikacje na tel, wiec wiedzialam mniej wiecej kiedy mam dni plodne, no i czulam je po sobie. Wczoraj GP mi powiedziala ze jesli karmie tylko piersia i przynajmniej raz w nocy to powinno byc bezpiecznie, ale jak wiadomo to nie jest metoda dajaca 100%, bo roznie bywa z tym. Jak juz wrocimy do aktywnosci to zobaczymy jak to bedzie. Moze przez chwile gumek pouzywamy, choc ich nie znosimy, albo inaczej bede meza wykanczala ;) Na chwile obecna menzu boi sie mnie tykac.
Ja mierzyłam temperaturę i obserwowałam śluz + najczęściej odczuwam owulację (tak, że obydwie ciąże wiedziałam z którego jajnika były - lekarz się ze mną bawił w zgadywanki przy usg). Też najpierw celem było uniknięcie ciąży, a później dzięki znajomości własnego ciała łatwiej było zajść. Wiem, że są zasady obserwacji przy kp. Ale nie przyglądałam się temu do tej pory. No i raczej też teraz będą gumki, bo po cc nie mogę za szybko zajść w drugą ciążę, a dopóki nie ma pierwszego okresu to ryzyko jest duże. Nie mam takiego luzu jak miałam przez tamte 3 lata, że jak się przydarzy to ok.
Ciebie oby najpierw szybko i dobrze naprawili, a potem te gumki jakoś przeżyjecie ;)

Hmm 2.5 tygodnia to troche długo. W takiej sytuacji raczej alergia lub jakiś wirus może od kogoś i łagodniej przechodzi...?!

mlody dzis rano zrobil ladna musztardowa kupke nawet dwie i konsystenja tez ok takze oo oO

Mam do was 2 pytania:
1 - czym mozna sprac okupkane ciuszki? zawsze piore na bierzaco, uzywam szarego mydla. Ale wczoraj w nocy przysnelysmy prawie 5 godz. Jak przebieralam jej pieluche kupka juz zasychala. Pierwszy raz tak dlugo jej nie przebieralam. Niestety troche sie wylalo i plamki pozostaly. W czym wy namaczacie by sie to spralo? tak zeby nie podraznic skory?
2 - moja Emma od 3 dni ma male krostki na policzkach. Znajoma polecila mi bym kilka razy dziennie popsikala wacik oktaniseptem i przecierala jej policzki ale cera strasznie sie jej wysuszyla a krostki nadal sa. Nie mam goraco w mieszkaniu (21 stopni), nie zmienialam plynu do prania, czy do kapieli. Od urodzenia uzywam wszystko to samo. i dzisiaj jak ja kapalam to na "niuni" tez miala 2 malutkie krosty, czego rano jeszcze nie bylo. Czy wasze dzieciaczki tez to maja? jak tak to jak z tym walczycie??

wizualnie nie jest to za ładne ale trądzik jeśli to trądzik zejdzie sam w swoim czasie i jak dla.mnie to lepiej nie przemywać delikatnej skóry dziecka octaniseptem czy spirytusem itd .

już lepiej woda i 1/2 krostki to nic. moj mial armagedon na głowie twarzy klatce

@Kredka_na_baterie idzie ci super !!! i tym się nie zadreczaj . pamiętaj też że stres hamuje wyrzut oksycotyny a ta jest odpowiedzialna za wypływ mleka ( mam tak jak karmie w niektórych miejscach publicznych) także tylko pozytywne myśli .
też miałam epizod że moja 6 miesięczna córa po wypiciu mm pierwszy raz (nie sciagalam wtedy pokarmu ) nie chciała jeść z.poersi ..2h się męczylysmy obie! nie widziało mi się zaprzestać wtedy karmienia! cwaniara jedna

jest to męczące ale wiem że dasz radę

dziecko jadło i napewno nie zapomniało jak się je z piersi:)
tym bardziej widząc że ma problemy po tym mleczku starałabym się podtrzymać laktację i radzisz sobie z tym świetnie. uszy do góry i dużo siły ci życzę kochana ale bez zadreczania się!!

a i nie zrozumiałam jednego . po karmieniu ok 40ml sciagalas.pokarmu? i to jej jeszcze dawałaś?

reklama
Ja mierzyłam temperaturę i obserwowałam śluz + najczęściej odczuwam owulację (tak, że obydwie ciąże wiedziałam z którego jajnika były - lekarz się ze mną bawił w zgadywanki przy usg). Też najpierw celem było uniknięcie ciąży, a później dzięki znajomości własnego ciała łatwiej było zajść. Wiem, że są zasady obserwacji przy kp. Ale nie przyglądałam się temu do tej pory. No i raczej też teraz będą gumki, bo po cc nie mogę za szybko zajść w drugą ciążę, a dopóki nie ma pierwszego okresu to ryzyko jest duże. Nie mam takiego luzu jak miałam przez tamte 3 lata, że jak się przydarzy to ok.
Ciebie oby najpierw szybko i dobrze naprawili, a potem te gumki jakoś przeżyjecie ;)

u Nas 2 ciążę za pierwszym podejściem ..gdzie po synku stosunek przerywany w dniach okolopwulacujnuch .cykle 28dni .. potem był czas na córkę o po córce ten sam system ...

dostałam trądziku na plecach i parę lat starałam się go wyleczyć smarując się to tym i tam mając świadomość w głębi że to wina środka ciała.. hormonów
z miesiąca na miesiąc mój okres też stawal się nie do zniesienia i biorąc pod uwagę ból jak i krosty zgodziłam się na Diane która brałam 3 miesiące Koszmar!! he ..a potem koszmar trwał z parę miesięcy bo tyle do ładu mój organizm dochodził..

PMS okrągły miesiąc .ciągły ból jajników wzdecianitd hehe super okres

6cykl był już w miarę normalny a w 7 cyklu zaszłam w ciążę ..

może bez tej Diany byłoby szybciej bez tych atrakcji ale kto to tam wie

teraz też nie chce brać żadnych hormonow itd .
na razie moja cera nieskazitelnie czysta jest i fajnie by było gdyby tak zostało!

a wpadka się nie martwię ..do 40 sie martwic nie zamierzam hahaha

Do góry