reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

A miałam się spytać Was o zdanie na temat mleka. Tzn pediatra przepisała nowe mleko (od tygodnia je nowe) tylko że to mleko jest bez laktozy, i ma 0,0g cukru. Więc jak daje małej 120ml to daje 3 miarki tego nowego i jedną bebilon. Aby się nie odzwyczaiła od laktozy i też dlatego że samego tamtego pić nie chce bo gorzkie strasznie.
Czy ja wogule mogę tak robić? Mała je ładnie, 120ml co 3-4 godziny. Smakuje jej i jakiś problemów mocniejszych z brzuchem nie zauważyłam. Jest marudna ale ona taka zawsze.. A nie wiem czy przybiera bo nie byłam teraz jej ważyć. W oczach widzę że cięższa i jak ją bujam to też czuje.

reklama
Hej
Kochane powiedzcie mi czy przy antybiotyku takim jak clindamicin można karmić piersią?
Od wczoraj strasznie boli mnie ząb 8 jest do usunięcia leki przeciw bólowe nie pomagają jest stan zapalny. Na ulotce nie ma jakichś przeciw wskazań ale wolę się zapytać może któraś miała styczność z takim problemem.

Hej
Kochane powiedzcie mi czy przy antybiotyku takim jak clindamicin można karmić piersią?
Od wczoraj strasznie boli mnie ząb 8 jest do usunięcia leki przeciw bólowe nie pomagają jest stan zapalny. Na ulotce nie ma jakichś przeciw wskazań ale wolę się zapytać może któraś miała styczność z takim problemem.
są bardziej kompatybilne z laktacja antybiotyki niż klindamycyna. Wypisał Ci ją lekarz, czy chcesz ją wziąć na własną rękę? Jeśli lekarz- ok, wziąć, jeśli nie- iść do dentysty, bo antybiotyk to nie wyjście z sytuacji, może trzeba ząb wyrwać

Hej
Na stronie e-lactancia można sprawdzić jakie leki brać przy kp

Używałaś metod naturalnych? Umiesz ich używać w czasie kp? Jest to trudne? Ja stosowałam NPR z powodzeniem przez 3 lata, ale nie wiem jak to robić przy kp.

Łączę się w bólu. Mamy to samo. Od 7.00 spała kilka razy po jakieś 10 minut jak jej odkurzacz zapuściłam.

Powiem Ci tak, czy sie na tym znam i potrafie to nie wiem. Przez 8 lat nam sie wpadka nie zdazyla, a Teo jak najbardziej planowany jest i w zasadzie w pierwszym cyklu zaskoczylo. Mialam aplikacje na tel, wiec wiedzialam mniej wiecej kiedy mam dni plodne, no i czulam je po sobie. Wczoraj GP mi powiedziala ze jesli karmie tylko piersia i przynajmniej raz w nocy to powinno byc bezpiecznie, ale jak wiadomo to nie jest metoda dajaca 100%, bo roznie bywa z tym. Jak juz wrocimy do aktywnosci to zobaczymy jak to bedzie. Moze przez chwile gumek pouzywamy, choc ich nie znosimy, albo inaczej bede meza wykanczala ;) Na chwile obecna menzu boi sie mnie tykac.

Powiem Ci tak, czy sie na tym znam i potrafie to nie wiem. Przez 8 lat nam sie wpadka nie zdazyla, a Teo jak najbardziej planowany jest i w zasadzie w pierwszym cyklu zaskoczylo. Mialam aplikacje na tel, wiec wiedzialam mniej wiecej kiedy mam dni plodne, no i czulam je po sobie. Wczoraj GP mi powiedziala ze jesli karmie tylko piersia i przynajmniej raz w nocy to powinno byc bezpiecznie, ale jak wiadomo to nie jest metoda dajaca 100%, bo roznie bywa z tym. Jak juz wrocimy do aktywnosci to zobaczymy jak to bedzie. Moze przez chwile gumek pouzywamy, choc ich nie znosimy, albo inaczej bede meza wykanczala ;) Na chwile obecna menzu boi sie mnie tykac.
Ja mierzyłam temperaturę i obserwowałam śluz + najczęściej odczuwam owulację (tak, że obydwie ciąże wiedziałam z którego jajnika były - lekarz się ze mną bawił w zgadywanki przy usg). Też najpierw celem było uniknięcie ciąży, a później dzięki znajomości własnego ciała łatwiej było zajść. Wiem, że są zasady obserwacji przy kp. Ale nie przyglądałam się temu do tej pory. No i raczej też teraz będą gumki, bo po cc nie mogę za szybko zajść w drugą ciążę, a dopóki nie ma pierwszego okresu to ryzyko jest duże. Nie mam takiego luzu jak miałam przez tamte 3 lata, że jak się przydarzy to ok.
Ciebie oby najpierw szybko i dobrze naprawili, a potem te gumki jakoś przeżyjecie ;)

Hmm 2.5 tygodnia to troche długo. W takiej sytuacji raczej alergia lub jakiś wirus może od kogoś i łagodniej przechodzi...?!

mlody dzis rano zrobil ladna musztardowa kupke nawet dwie i konsystenja tez ok takze oo oO

Mam do was 2 pytania:
1 - czym mozna sprac okupkane ciuszki? zawsze piore na bierzaco, uzywam szarego mydla. Ale wczoraj w nocy przysnelysmy prawie 5 godz. Jak przebieralam jej pieluche kupka juz zasychala. Pierwszy raz tak dlugo jej nie przebieralam. Niestety troche sie wylalo i plamki pozostaly. W czym wy namaczacie by sie to spralo? tak zeby nie podraznic skory?
2 - moja Emma od 3 dni ma male krostki na policzkach. Znajoma polecila mi bym kilka razy dziennie popsikala wacik oktaniseptem i przecierala jej policzki ale cera strasznie sie jej wysuszyla a krostki nadal sa. Nie mam goraco w mieszkaniu (21 stopni), nie zmienialam plynu do prania, czy do kapieli. Od urodzenia uzywam wszystko to samo. i dzisiaj jak ja kapalam to na "niuni" tez miala 2 malutkie krosty, czego rano jeszcze nie bylo. Czy wasze dzieciaczki tez to maja? jak tak to jak z tym walczycie??

wizualnie nie jest to za ładne ale trądzik jeśli to trądzik zejdzie sam w swoim czasie i jak dla.mnie to lepiej nie przemywać delikatnej skóry dziecka octaniseptem czy spirytusem itd .

już lepiej woda i 1/2 krostki to nic. moj mial armagedon na głowie twarzy klatce

@Kredka_na_baterie idzie ci super !!! i tym się nie zadreczaj . pamiętaj też że stres hamuje wyrzut oksycotyny a ta jest odpowiedzialna za wypływ mleka ( mam tak jak karmie w niektórych miejscach publicznych) także tylko pozytywne myśli .
też miałam epizod że moja 6 miesięczna córa po wypiciu mm pierwszy raz (nie sciagalam wtedy pokarmu ) nie chciała jeść z.poersi ..2h się męczylysmy obie! nie widziało mi się zaprzestać wtedy karmienia! cwaniara jedna

jest to męczące ale wiem że dasz radę

dziecko jadło i napewno nie zapomniało jak się je z piersi:)
tym bardziej widząc że ma problemy po tym mleczku starałabym się podtrzymać laktację i radzisz sobie z tym świetnie. uszy do góry i dużo siły ci życzę kochana ale bez zadreczania się!!

a i nie zrozumiałam jednego . po karmieniu ok 40ml sciagalas.pokarmu? i to jej jeszcze dawałaś?

reklama
Ja mierzyłam temperaturę i obserwowałam śluz + najczęściej odczuwam owulację (tak, że obydwie ciąże wiedziałam z którego jajnika były - lekarz się ze mną bawił w zgadywanki przy usg). Też najpierw celem było uniknięcie ciąży, a później dzięki znajomości własnego ciała łatwiej było zajść. Wiem, że są zasady obserwacji przy kp. Ale nie przyglądałam się temu do tej pory. No i raczej też teraz będą gumki, bo po cc nie mogę za szybko zajść w drugą ciążę, a dopóki nie ma pierwszego okresu to ryzyko jest duże. Nie mam takiego luzu jak miałam przez tamte 3 lata, że jak się przydarzy to ok.
Ciebie oby najpierw szybko i dobrze naprawili, a potem te gumki jakoś przeżyjecie ;)

u Nas 2 ciążę za pierwszym podejściem ..gdzie po synku stosunek przerywany w dniach okolopwulacujnuch .cykle 28dni .. potem był czas na córkę o po córce ten sam system ...

dostałam trądziku na plecach i parę lat starałam się go wyleczyć smarując się to tym i tam mając świadomość w głębi że to wina środka ciała.. hormonów
z miesiąca na miesiąc mój okres też stawal się nie do zniesienia i biorąc pod uwagę ból jak i krosty zgodziłam się na Diane która brałam 3 miesiące Koszmar!! he ..a potem koszmar trwał z parę miesięcy bo tyle do ładu mój organizm dochodził..

PMS okrągły miesiąc .ciągły ból jajników wzdecianitd hehe super okres

6cykl był już w miarę normalny a w 7 cyklu zaszłam w ciążę ..

może bez tej Diany byłoby szybciej bez tych atrakcji ale kto to tam wie

teraz też nie chce brać żadnych hormonow itd .
na razie moja cera nieskazitelnie czysta jest i fajnie by było gdyby tak zostało!

a wpadka się nie martwię ..do 40 sie martwic nie zamierzam hahaha

Do góry