reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

Melduje sie rozpakowana, od 28.11.18, dziewczynka, Emilka.
Ale wesoło nie jest, właśnie przeżywam tortury związane z nawałem i okroooooopnie twardymi i bolącymi piersiami i już nie wytrzymuję, beczę co chwila, tak boli....

W ogóle mała bardzo mało kupka, siku też zrobiła raptem kilka razy od urodzenia, mam stresa. Położne uspokajaly, że zarówno 5 kup dziennie jak i nawet jedna na dwa dni będzie ok, dzieci są tak rózne. Jeszcze kupa to pól biedy ale dlaczego ona nie sika? :(
Przystawiam często...

Gratuluję [emoji16][emoji5]

reklama
u nas dziś tak jakby mały kryzys. Maluszek nie może bardzo spać, teraz zasnął, może chwile pośpi. Starsze dzieci zrobiły dziś pierniczki na święta-pyszne. Moja córeczka zrobiła praktycznie wszystko sama. Rośnie ta moja panna, tylko patrzeć jak przyprowadzi chłopaka do domu :)
Cycki też i dziś troszkę strajkują, ale nie ma tragedii.

Hej mamusie [emoji4] ja z takim pytaniem o kikuta pepawiny, jak pielęgnujecie? Ze szpitala mam zalecenie woda z mydłem, położna znowu że zalecenia są żeby octaniseptem, ale najlepiej i tak sprawdza się spirytus 70%, i już nie wiem[emoji2962]

Ale Ty to wszystko ogarniasz, podziwiam :yes: Organizacja na 100% i jak się czyta Twoje posty, to człowiek ma wrażenie, że wszystkie obowiązki to dla Ciebie pikuś. I jeszcze syn taki samodzielny z tą pizzą... Super. Nie dorastam do pięt :)

Moja też przychodzi bez wagi, mam wrażenie, że to norma w Warszawie. W razie czego mogę podjechać do przychodni zważyć małego. Była u mnie dwa razy i zasugerowała żeby podpisać rezygnację z jej wizyt - zgodziłam się, bo w sumie nie wiem o czym jeszcze mogłabym z nią rozmawiać :) Ale w razie czego mam do niej numer telefonu, gdyby pojawiły się jakieś problemy. Na samych wizytach obejrzała buźkę i pępek małego, sprawdziła jego przyssanie do piersi, przeprowadziła wywiad, obejrzała moje krocze, sprawdziła obkurczanie macicy.

Ja stosuję, ale trochę inny, bo Espumisan 100. Tam dawkowanie jest mniejsze, podaję krople 3 razy dziennie do karmienia. Teoretycznie jest wskazany od skończenia miesiąca, ale u nas młody tak się męczy, że położna zasugerowała już teraz dawać minimalną dawkę. I jak dla mnie pomaga - stęka, ale nie płacze przy bączkach i dzisiaj pierwszy raz odkąd jestem w domu nie trzeba było go bujać w nocy na rękach żeby się uspokoił, czyli sukces :)

ah dziękuję kochana ..ale wiesz czego to wina? a no tego że normalnie byłabym teraz w pracy do 18 i wszystko co chciałabym czy musiała zrobić musiałabym wieczorem a tak mam czas dla dzieci i na obowiązki i na spacer i na labe i by po dzieci chodzic na pieszo jak się da.. i parę h do pracy takze ja jestem naprawdę happy nawet kiedy mój Niko na piersi siedzi częściej .. czy chce aby do niego gadać i gadać bezustannie i wszystko co robię muszę robić pod jego dyktando i nawet wtedy kiedy wstaje niewyspana .. ale jestem w domu i sama sobie wszystko organizuje!

ah po prostu staram się doceniać ten czas i nim.cieszyc bo zleci prędko.. zobaczysz

a synek od małego przejawial chęci robienia wszystkiego sam po swojemu co Nam grało bo zależy Nam by wychować je tak jak teściowa wychowała Męża który jest dziś dla mnie dużym wsparciem jeśli chodzi o dom dzieci..
i pamiętam jak dziś kiedy zrobił pierwszy chleb w jajku mając 6 lat..itd. dziś ma swoją książkę kucharska i pichci z niej..ostatnio zrobił Nam ciasteczka ..babcia się tylko przyglądała ..

dziś też nie było mnie 2 h i jak wróciłam to już 2 pizzę się piekły..zrobili z tatą razem a Mąż uwielbia pizzę ... ja tylko od czasu do czasu heheh

i jak dla mnie położna powinna z wagą przychodzić jeśli już komuś zależy na zważeniu a nie wysyłać do przychodni gdzie pełno zarazków wrrr

@anitowa Gratulacje i nie martw się siuskami.. się rozkręci:)

@goraleczka jeśli już to jak @majacyr pisała wybierz ten spirytus ..

ja jedynie woda przemywalam i osuszalam:) i to bez mydła...tak samo traktowałam pępek córki który odpadł w 4 dobie jak i syna teraz który odpadł tak samo

decyzja należy do Ciebie

@Weronikakrz jak u fizjoterapeuty? Co powiedział odnośnie Twoich przypuszczeń na temat napięcia mięśniowego. Moje starsze dzieci miały rehabilitację z fizjoterapeutą, a teraz mam ogromną nadzieję, że nie będziemy musieli korzystać z usług tego specjalisty.

Hej mamusie [emoji4] ja z takim pytaniem o kikuta pepawiny, jak pielęgnujecie? Ze szpitala mam zalecenie woda z mydłem, położna znowu że zalecenia są żeby octaniseptem, ale najlepiej i tak sprawdza się spirytus 70%, i już nie wiem[emoji2962]
u mnie też w szpitalu zalecali wodą z szarym mydłem (lub typowo dziecięcym). Gazik moczyłam w wodzie i nacierałam mydłem a później szorowałam kikuta, następnie czysty gazik tylko namoczony w wodzie i wycierałam to mydło z kikuta. Po tym jeszcze brałam octeciseptem i na koniec gazikiem do sucha. Tak nam zalecali w szpitalu. Od czasu do czasu też przemyłam gazikiem nasączonym spirytem.

@Weronikakrz jak u fizjoterapeuty? Co powiedział odnośnie Twoich przypuszczeń na temat napięcia mięśniowego. Moje starsze dzieci miały rehabilitację z fizjoterapeutą, a teraz mam ogromną nadzieję, że nie będziemy musieli korzystać z usług tego specjalisty.
Dzwoniłam ma być u nas we wtorek oceni co dalej

My dziś spalysmy do 8.30 co 3 h dostawa mleczka i dalej spac

Melduje sie rozpakowana, od 28.11.18, dziewczynka, Emilka.
Ale wesoło nie jest, właśnie przeżywam tortury związane z nawałem i okroooooopnie twardymi i bolącymi piersiami i już nie wytrzymuję, beczę co chwila, tak boli....

W ogóle mała bardzo mało kupka, siku też zrobiła raptem kilka razy od urodzenia, mam stresa. Położne uspokajaly, że zarówno 5 kup dziennie jak i nawet jedna na dwa dni będzie ok, dzieci są tak rózne. Jeszcze kupa to pól biedy ale dlaczego ona nie sika? :(
Przystawiam często...
Gratulacje [emoji8] Nie martw się, moja Emilka też mało siusiała na początku, później się rozkręci zobaczysz [emoji4]

reklama

Ja się bawiłam octaniseptem, ale po tygodniu zmieniłam na spirytus 70% po kilku dniach było po kikucie [emoji16]

Do góry