reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

U mnie też cisza. Jak narazje jestem spokojna ale pewnie im bliżej wekeendu tym bardziej będe trząś majtami.. Strasznie bym chciała żeby samo ruszyło przed tym pon. Nawet jeśli nie to napewno też nie zrobią nic od razu tylko będa może jeszcze troche czekać a dopiero potem się wezmą za wywoływanie

reklama
@folka weźmie Cię z zaskoczenia, listopada jeszcze zostały 3 dni więc nie trać nadziei[emoji6] łatwo pisać osobie już po, dla mnie ten tydzień ostatni przed porodem był najgorszy z całej ciąży, w sensie psychicznie.... Dzień w którym urodziłam zaczął się tak zwyczajnie... A skończył magicznie [emoji170]

My od wczoraj w domu, noc całkiem spoko pobudka na cyca i dalej lulu[emoji4]plan mam taki żeby delektować się macierzyństwem bo to tak szybko zleci[emoji3590]lekki nawał mi się zrobił ale do opanowania[emoji4]

Pytanie już było ale ja jestem świeża i ponawiam jaka Wit D dla dzidziusiów podjęcie?
A czy robicie usg stawów biodrowych? Bo nie mam skierowania, tylko na wpisie pisze ze jest zalecane... Co rozumiem że muszę iść prywatnie [emoji848]
Ja dawalam vigantol, 1 krople dziennie. Mamy teraz ograniczyc do 1 kropli co 3 dni. Ja dostalam skierowanie na wizycie patronazowej, wiec pewnie tez dostaniesz, ale u nas terminy są na maj czy czerwiec w poradni preluksacyjnej, wiec bede robic prywatnie usg.

@folka weźmie Cię z zaskoczenia, listopada jeszcze zostały 3 dni więc nie trać nadziei[emoji6] łatwo pisać osobie już po, dla mnie ten tydzień ostatni przed porodem był najgorszy z całej ciąży, w sensie psychicznie.... Dzień w którym urodziłam zaczął się tak zwyczajnie... A skończył magicznie [emoji170]

My od wczoraj w domu, noc całkiem spoko pobudka na cyca i dalej lulu[emoji4]plan mam taki żeby delektować się macierzyństwem bo to tak szybko zleci[emoji3590]lekki nawał mi się zrobił ale do opanowania[emoji4]

Pytanie już było ale ja jestem świeża i ponawiam jaka Wit D dla dzidziusiów podjęcie?
A czy robicie usg stawów biodrowych? Bo nie mam skierowania, tylko na wpisie pisze ze jest zalecane... Co rozumiem że muszę iść prywatnie [emoji848]
@majacyr polecala vigantol
@ja dostałam skierowanie przy wpisie. Termin na 21.01.... Może pediatra ci wystawi?

Myśle ze kazdy pediatra da Ci skierowanie, pytanie czy będą miejsca bo zalecane chyba między 4-6 tyg a wiadomo jak na NFZ terminy. U nas może tez się skończyć na prywatnym.

Jeśli chodzi o wybudzanie to w dzień je wybudzam, staram się co te 3-4 h żeby wystaly. One w dzień lubią pospać i nadrabiają późnej w nocy. Na dobre kładą się około 2 i w zasadzie spia do 6/7 nie raz. Potem karmie je trochę na śpiocha na leżąco i powoli zaczynamy dzień.

Na spacer zakładałam im cienkie czapki bo maja jeszcze kapturek z miska plus w spiworku tez.

Nic się nie martw. Przecież nie będziesz 24h na dobę trzymać przyglądać się dziecku. Też masz prrawo mieć chwilę dla siebie

Maja co to są te wodniaki? Mam nadzieję, że to nic groźnego.
Z tego co mi chirurg tłumaczył ( nie chcę czytać w książkach medycznych ani Wikipedii, że jak schodzą te jąderka to coś tam się nie zamknęło młodemu i płyn z otrzewnej dostał się do worka mosznowego.
Czasem jest tego płynu dużo i jaderka są powiększone i bolą.
Prawdopodobnie do 2 roku życia mu się wchłonie, mam nadzieję.
Ale bywa tak, że przyplątuje się przepuklina pachwinowa i wtedy jest niewesoło.
Dziś zmniejszona opuchlizna, kolejna wizyta w piątek.

Dalej nic. W nocy czuje tylko mala jak sie rozpycha, skurczy zero.
Zaczynam sie przygotowywac na przyjecie do szpitala na wywolanie...

A kiedy masz mieć wywoływany poród? Może jeszcze coś się samo zacznie...

@Góraleczka89 Cały czas mam jakąś tam nadzieję, ale tak naprawdę to nawet nie wiem co to skurcz, śpi mi się coraz lepiej, spaceruję coraz dalej i jakoś tak ciężko mi uwierzyć, że mogę urodzić :p

O, jeszcze @kasia98 i @ainola. To jeszcze kilka nas zostało ;) Trzymam kciuki żeby się samo zaczęło. I za wizytę :)

Jak pisałam ja daje Vigantol bo to lek otc nie suplement.
Jutro idę na bioderka, musisz od rodzinnego wziąć skierowanie do poradni preluksacyjnej i masz wizytę na nfz.
Ze szpitala miałam mnóstwo skierowań do specjalisty ale do preluksacyjnej nie mogli mi wypisać, powiedzieli żebym wzięła od rodzinnego i tak zrobiłam
Po co masz płacić?
Mi powiedzieli w poradni jak chciałam zapisać, że do 8 tygodnia żeby odbyć 1 wizytę a młody wczoraj skończył 7 tydzień

reklama
Z tego co mi chirurg tłumaczył ( nie chcę czytać w książkach medycznych ani Wikipedii, że jak schodzą te jąderka to coś tam się nie zamknęło młodemu i płyn z otrzewnej dostał się do worka mosznowego.
Czasem jest tego płynu dużo i jaderka są powiększone i bolą.
Prawdopodobnie do 2 roku życia mu się wchłonie, mam nadzieję.
Ale bywa tak, że przyplątuje się przepuklina pachwinowa i wtedy jest niewesoło.
Dziś zmniejszona opuchlizna, kolejna wizyta w piątek.
Mój też ma wodniaki jąderek

Do góry