reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

Pewnie masz zwolnienie "może chodzić" (symbol 2) więc teoretycznie powinnaś wychodzić z domu tylko do apteki i ew.małe podstawowe zakupy. Jeżeli nie będzie Cię w domu więcej niż tydzień, można zgłosić zmianę pobytu (do ZUSu). Natomiast jeśli krócej, ja bym się nie przejmowała; zresztą brak działającej łazienki w domu to wystarczający argument dla którego można nie przebywać w tym czasie w domu, zwłaszcza chorując w ciąży.
Natomiast trzeba uważać z mediami społecznościowymi, bo podobno inspektorzy mogą Cię wyhaczyć jak oznaczasz się na urlopie nad morzem na Fb i kontrola murowana. WIęc każdy pobyt powyżej tygodnia lepiej zgłosić. Dodatkowo - czego się dowiedziałam - to że kontrola z ZUSu może przyjść tylko w godzinach Twojej pracy.

Podejrzewam, że remont będzie trwał 2-3 tygodnie. Nawet w skuwanych kafelkach rzeczywiście może być ciężko wysiedzieć, więc toaleta u sąsiadów odpada. Muszę jechać przystanek dalej metrem do mamy, ale że to dłużej potrwa to wolę zgłosić.

Ja nie jestem z tych co jeździ na wakacje na zwolnieniu, ale przez takie osoby mam za to stresa ;)

reklama
Jej, jak mnie dawno tu nie było! Ale nie miałam siły. Dwie prace, ogarnianie magisterki do obrony... Jako, że są wakacje to i praca się kończy w szkole/przedszkolu więc będzie więcej wolnego.
W 18 tygodniu byłam u swojego lekarza prowadzącego i nie powiedział mi jaka płeć, bo on mówi dopiero po 20. Więc się wkurzyłam i poszłam prywatnie. Będzie chłopak! W końcu mogę zacząć coś kupować :p

Hej, czytam was cały czas, ale nie piszę, bo mam gorszy okres. Póki co na razie tak zostanie. Ciesze się, że wszystkie dzieciaczki rozwijają się zdrowo. Teraz to jeszcze trochę i będę wkraczac w 3 trymestr, ja do końca września chciałabym być gotowa, ale zaczynam wątpić, że to się uda.

Hej
Ja jeszcze w szpitalu ale po badaniach juz mocz krew uzg ekg echo serca i uzg serca wyniki sa wporzadku w poniedziałek wychodze [emoji16][emoji16][emoji16][emoji16] jeszcze do jutra mam holter [emoji52]. A no i bede miec drugiego syna pokazywal mi siusioka i jajca jak on to nazwal dla śmiechu....

Skąd wiesz że ma 5 cm ? Mi ginekolog nie mówi takich rzeczy:/ A zawsze mówi że wszystko idealnie i tyle

Ps dziewczyny dziś poczułam o 12 cztery wyraźne kopniaczki pod ręka:) A na piąty załapał się meżulek i poczuł kopniaczka:)))

Dziś 19+0 :))) czyli zaczynamy 20 tydzień:)
Sandra, miałam usg dopochwowe również żeby ocenić stan szyjki i wtedy lekarz zmierzył jej długość. Najpierw zbadał mnie na samolocie i mówił że szyjka zamknięta i długa lecz dla pewności wykonał też USG. Zgłaszałam że mam twardnienia brzucha trwające dłuższy czas, więc mogło być ryzyko skracającej się szyjki.

Sandra, miałam usg dopochwowe również żeby ocenić stan szyjki i wtedy lekarz zmierzył jej długość. Najpierw zbadał mnie na samolocie i mówił że szyjka zamknięta i długa lecz dla pewności wykonał też USG. Zgłaszałam że mam twardnienia brzucha trwające dłuższy czas, więc mogło być ryzyko skracającej się szyjki.
Ale to miałaś zwykła wizytę czy prenatalne?

Po wizycie :) wszystko ok :) 398 g faceta :) już nawet na opisie napisał że płeć męska ;) plecami się odwrócił i nie było łatwo ale wszystko ostatecznie sprawdził :) wg usg wychodzi równo z OM 21+3 chociaż do tej pory wychodziło troszkę mniej.
Gratuluję dużego i zdrowego facecika :)

Ja dziewczyny niestety wyladowalam w szpitalu puls 140 cisnienie 142/91 migotanie przedsionkow jutro kardiolog ma przyjsc i zrobic ekg

Kochana dużo zdrówka.
Mam nadzieję, że jesteś już po ekg i wdrożyli leki i jest ok.
Daj znać, co i jak?
hej hej ja dziś się obroniłam i mam magistra [emoji4] Szwagietka wczoraj urodzila Oliwke o 23.12 3990 i 55 cm [emoji4] powieksza nam sie rodzina [emoji4][emoji4]

Gratuluję tytułu magistra :) wierzyłam w Ciebie.
Dla szmagierki gratki z powodu urodzenia Oliwki.

Ja dziś byłam u innego lekarza na połówkowym 20+5. Ogólnie chyba nie jest źle wszystkie pomiary są w normie, bicie serduszka równomierne. Niestety lekarz znalazł dwie nieprawidłowości. Co prawda powiedział, że nie ma się czym teraz martwić i trzeba to obserwować no ale trochę i tak się martwię. Po wizycie jak emocje opadły w domu to się popłakałam. Teraz już trochę lepiej ale wiadomo i tak myślę o tym i się martwię. Mamy przyjść do niego za jakieś 3 tyg zobaczyć czy coś się zmieniło i chce lepiej serduszko zobaczyć bo dziś malutka była ułożona tak że średnio było widać. Za 2 tyg mam wizytę u swojego lekarza więc jeszcze jemu powiem żeby sprawdził jak to wygląda . Zobacz załącznik 874170

Dusia śliczna ta Twoja malutka.
Szkoda,że nie piszesz o jakie nieprawidłowości chodzi.
AAA już doczytałam, często na tym etapie wszelkie nieprawidłowości się wchłaniają.
Trzeba być dobrej myśli.
Ja to kupie mydełko do ciałka babydream jak pamiętam bądź z hippa . Miały czarne włoski :) nie potrzebowałam osobno szamponu
A oczka przegotowaną woda będę przemywać jak wcześniej

Johnsona nie polecam sziet

W ogóle jak najmniej kosmetyków tym lepiej . Tym bardziej bez konserwantow

Johnson jest w dobrej cenie i nawet w gratisach przychodził do różnych miejsc, ale skład ma fatalny.
Ja też z tych , co mniej znaczy lepiej.

Dzień dobry, chciałabym się przywitać na forum listopadowych mamusiek. Dziewczyny - muszę się przyznać, że jestem z Wami właściwie od lutego. Ciekawe wpisy i wiele fajnych pomysłów mi podsunęłyście, także bardzo Wam dziękuję.
Termin mam na 15.11, czekam teraz na połówkowe USG w przyszłym tygodniu (przeczucie, że chłopiec). Nie śledziłam wszystkich Waszych wpisów, także pytanie czy któraś z Was ma chorobę Hashimoto?

Witaj Ola!
Mi w ciąży wyszedł podwyższony poziom tsh i jadę na euthyroxie.
Napisz, coś więcej o sobie?

Ja myślę, że postąpiłby nieuczciwie nie mówiąc o tym, zwłaszcza, że z tego co zrozumiałam nie jest lekarzem prowadzącym?

Moja lekarka na wczorajszej rutynowej wizycie oglądała serduszko bardzo długo i właśnie nie powiedziała mi dlaczego, tylko że nie wszystko widzi. To nie było jeszcze połówkowe, ale i tak czuję się z tą niewiedzą nie najlepiej, bo chociaż staram się być spokojną to i tak różne scenariusze przychodzą do głowy...

Mój gin często coś długo ogląda na usg, ale on jest pasjonatem usg, a na prenatalnych kilka minut oglądał serduszko i już zaczęłam się stresować, bo u syna w 4 mcu życia wyszły szmery w sercu i byliśmy pod kontrolą kardiologa, bo miał niezarośniętą dziurkę w sercu.
Z czasem mu się zarosło, chyba tzn w wieku 12 lat byliśmy ostatni raz u kardiologa i miał minimalne i kazała dopiero po 18tych urodzinach przyjść.
Ale on odkąd skończył 18 lat wszędzie sam chodzi i nie poszedł do kardiologa, ale że nie ma objawów tych, co kiedyś to podejrzewam,że jest ok.
Dlatego przy młodym się stresowałam, jak tak długo badał serce, na szczęście powiedział, że wszystko ok.

Cześć dziewczyny ! Chyba zaczne zaglądać częściej w końcu bo wczoraj dostałam l4 gdyż łożysko mam nisko... Co prawda w normie jeszcze ale pani doktor kazała sie oszczędzać.Dziś jeszcze jestem w pracy ale od poniedziałku mam wolne i nie mam pojęcia co ja bede robić z czasem [emoji33]

Ja jestem na L4 od marca, a na początku musiałam leżeć plackiem.
Zdrowie bobaska najważniejsze, a czas możesz spokojnie sobie zająć.
Mnie dni uciekają szybko.

Dziewczyny,
Czy wiecie co zrobić gdy w czasie zwolnienia trzeba zmienić miejsce pobytu?
Dowiedziałam się dzisiaj, że nie mogę zostać w mieszkaniu w czasie zaplanowanego remontu - łazienka będzie całkowicie niedostępna :(
Powinnam wysłać im jakieś zawiadomienie?

Niby wszędzie piszą, że powinno się zgłosić w Zusie.
Ja z dnia na dzień musiałam się ewakuować na to szpachlowanie i lakierowanie parkietu, byłam u teściów 3 dni,ale nie miałam głowy aby to zgłaszać.
Zresztą ledwo żyję i z młodym odpoczywamy po tym pobycie dziś cały dzień.
Jakby byli w międzyczasie to myślę, że bym im spokojnie to wytłumaczyła.
Ale jeżeli Ciebie dłużej nie będzie to może lepiej zgłoś, żebyś była spokojniejsza.

Poleccie dziewczyny jakaś lekka i przyjemna książkę do poczytania.

Polecam Dziennik ciężarowca, Dziennik Bridget Jones, a teraz czytam Strażnik rzeczy zagubionych.
Dziewczyny jestem po wizycie, wszystko jest w porządku, córcia waży już 511 g i leży sobie w poprzek, trochę zwinięta w kłębek [emoji6]
Na twardnienia brzucha dostałam magnes z b6 2×2 tabletki i wtedy jak czuje taki twardszy brzuch to mam się położyć i odpocząć. Na szczęście szyjka jest dluga ma prawie 5 cm więc wszystko jest dobrze [emoji4]

Super wieści, spora dziewczynka Ci rośnie.
Ważne,że wszystko ok.
A magnez większość z nas łyka.

Zwykłą wizytę miałam u swojego lekarza prowadzącego. Ostatnim razem też badał dopochwowo ale wtedy tylko powiedział że szyjka długa. Teraz pewnie chciał mnie uspokoić że wszystko w porządku i podał długość. Na połówkowych u specjalisty szyjki nie miałam mierzonej dokładnie bo badanie było przez brzuch i wtedy skierował tylko głowicę w stronę szyjki mówiąc że jest długa.

Hej
Ja jeszcze w szpitalu ale po badaniach juz mocz krew uzg ekg echo serca i uzg serca wyniki sa wporzadku w poniedziałek wychodze [emoji16][emoji16][emoji16][emoji16] jeszcze do jutra mam holter [emoji52]. A no i bede miec drugiego syna pokazywal mi siusioka i jajca jak on to nazwal dla śmiechu....
Kochana Ty jestes chora na cos czy tak u Ciebie wyszlo?

reklama
ja uzywałam:

gazików leco do pępka, ładnie wysuszają i odkażają

linomag zielony do pupy
żel babydream do mycia
woda morska do nosa
warto kupić też katarek do odkurzacza
laktator elektryczny lovi
wit d z pompką

wkladki laktacyjne lansinoh z tej samej firmy lanolinę do sutków

W końcu mam internet w telefonie i sprawny tel. Syn mi moim rzucił i miałam kilka dni

zadzwoń na infolinię zus, na pewno powiedzą co zrobić

Gratuluje wszystkim udanych wizyt

Fajnie, że już masz telefon.
Zastanawiałam się jak przyszedł do nas do apteki ten katarek do odkurzacza, bo mimo wszystko podłączasz go do rury i to nie jest dla mnie czyste, ani sterylne. ja mam mieszane uczucia.
Tylko się nie obrażaj, ja po prostu sobie nie wyobrażam podłączyć do odkurzacza.

Czy wy też się w ciąży szybciej irytujecie????????? :szok::wściekła/y::angry:
Masakra, może i pierdoła, ale tak mam, że szybko się wkurzam..... Pod tym względem chyba lepiej się w domu w 4ścianach zamknąć :sorry::rofl:

Oj tak, albo się moment wkurzę, albo mi przykro i wyć mi się chce.
Zupełnie się nie poznaje.
Czasem mnie pierdoła tak wyprowadzi z równowagi,że szok.

Korkowa zgadzam się z Tobą kochana jak najbardziej . Że każdemu dziecko może przypasować coś innego . Dla jednego szajs dla innego git. Znam dzieci którym Johnson nie wyrządził Że tak napiszę szkody na skórze ale dla mnie składem odpada w przedbiegach . Nie wszystkie mamy przekonuje piękny zapach

W ogóle dziewczyny natknęłam się ostatnio na pokaz dla rodziców w szpitalu np. jak kapac dzieciaczki i co druga...położna? To lepsza ... :( Dramat dla mnie ... By tak mechanicznie do tego podchodzić ..Ala maraton jakby był brak czasu na cokolwiek..w tym zanoszace się placzem noworodek który jak lalka lalka zostalo wsadzone do wody hehe. Kobitka jedną używała rękawicy..najpierw ja dobrze namydlila a potem dziecku twarz umyła.
Oo a potem reszte.. Tzn. dla mnie to było ścieranie wierzchniego naskórka skóry hehehe ..potem namydlone do wody...oczywiście koncert cała kąpiel .. no bo jak to poloZna mówi ..dzieci przeciez płaczą...
Może ja jestem inna ale jakby mi tak ktoś pokazywał demonstrował pierwsza kąpiel na moim dziecku ( na szczęście miałam normalna osobę) to bym zakończyła na wstępie. Wstrętne babska dla mnie . WybacZcie .nie mogłam tego oglądać.

Po co tak szorować ciałko jeszcze noworodka . Koszmar . Mozna było zapomnieć o ochronnej warstwie lipidowej heheh a przede wszystkim o przyjemności z kąpieli własnego dziecka ...nie Zanoszacego sie płaczem

Moją młodszą córkę chciałam sama wykąpać, bo 3 dziecko i sama i tak przy każdym w szpitalu robiłam, a akurat była taka wredna dla dzieci, to mi nie pozwoliła wykąpać.
Jak ją wykąpała to mi łzy leciały razem z nią, potem 2 godziny jej nie mogłam uspokoić, a w domu kąpiel to masakra. Dopiero po prawie mesiącu młodej się przestała traumatycznie kojarzyć :(

Skąd wiesz że ma 5 cm ? Mi ginekolog nie mówi takich rzeczy:/ A zawsze mówi że wszystko idealnie i tyle

Ps dziewczyny dziś poczułam o 12 cztery wyraźne kopniaczki pod ręka:) A na piąty załapał się meżulek i poczuł kopniaczka:)))

Dziś 19+0 :))) czyli zaczynamy 20 tydzień:)

Gratuluję kopniaczków, moja młodsza córka wczoraj z rana u teściów 5 razy poczuła i się bardzo ucieszyła :)
Mój co rusz mi sprawdza długość szyjki na usg dopochwowym.
Teraz na połówkowym mi zmierzył 41mm i nawet mam opisane długość szyjki 4,1cm :)

Hej;) ja dzis po polowkowych 20t2d. I wszystko ok. Chłopak zostaje chlopakiem. Wazy 355g. Ulozony główką w dół. Termin na 22 listopad.

Powiem Wam ze badanie strasznie mi sie podobało trwalo ponad 40 min samo usg. Pan doktor wszystko dokladnie opowiadal o tych zylach o tym mozdzczku o jakis splotach gdzie powinien byc zoladek a gdzie nerki serce przedsionki i ze wlasnie w tym miejsu są i tyle tego mierzyl ze masakra. I najbardziej mi sie podobalo ze mowil ze dany paramatrer nie powinien przekraczac tyle i tyle po chwili miezyl ten parametr u naszego bobasa i za kazdym razem nie przekraczalo i zdjecie kregoslupa takie ze żeberka i kregi mozna liczyc i teraz patrze na te zdjecia na ten opis na te wykresy i ciesze sie jak glupia;DD
Cieszę się,żę badanie wyszło dobrze i synek rośnie zdrowo.
Oj u mnie też tłumaczył i wszystko pokazywał, a że córki moje ze mną były to dodatkowo im tłumaczył.
Jej, jak mnie dawno tu nie było! Ale nie miałam siły. Dwie prace, ogarnianie magisterki do obrony... Jako, że są wakacje to i praca się kończy w szkole/przedszkolu więc będzie więcej wolnego.
W 18 tygodniu byłam u swojego lekarza prowadzącego i nie powiedział mi jaka płeć, bo on mówi dopiero po 20. Więc się wkurzyłam i poszłam prywatnie. Będzie chłopak! W końcu mogę zacząć coś kupować :p

Gratuluję chłopaczka, a masz już imię czy będziesz myslała?

Hej

Super wieści, no i chłopaczek będzie kolejny, fajowo :)
To spokojnie tam sobie odpoczywaj, a w poniedziałek wrócisz do domu.

Do góry