reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

Dziewczyny mam trochę informacji nt zasiłków ostatnio pisałam ze miesiące z L4 są wyłączane z 12 mies średniej.

Sprawa jest bardziej skomplikowana, np u mnie było L4 zwykle grudzień+styczeń, wtedy wyliczyli mi średnia z 12 mies.

Następnie w kwietniu znów mam L4 i ze względu na to ze między styczniem a kwietniem nie przepracowałam pełnych 3 mies to ta stara średnia nadal działa. Żeby naliczyli nowa musi minąć min 3 mies od ostatniego L4. Ale jak ta nowa by liczyli to nie wiem... wiec watro mieć to na uwadze planując L4 ciążowe. Jeśli dostaliście podwyżki czy nagrody w tym roku to pilnujcie sobie tych 3 mies od ostatniego L4.

Wogole super infolinia ZUS:) miła pani wszystko wytłumaczyła wiec jak macie wątpliwości to dzwonić

reklama
Ja jestem w 11tc a apka preglife pokazuje 199 dni do porodu :rofl2:
Kupiłam w lidlu dwupak body rozmiar 50/56
Bardzo fajne jakościowo i myślę, że większość wyprawki tam kupię, jeżeli chodzi o body, pajace i kaftaniki. Moja Zuzia już nie może się doczekać, kiedy będziemy kupować wyprawkę :-D
Niktore serie są fajne, dla syna sporo dużo body lupilu.

Dziewczyny mam trochę informacji nt zasiłków ostatnio pisałam ze miesiące z L4 są wyłączane z 12 mies średniej.

Sprawa jest bardziej skomplikowana, np u mnie było L4 zwykle grudzień+styczeń, wtedy wyliczyli mi średnia z 12 mies.

Następnie w kwietniu znów mam L4 i ze względu na to ze między styczniem a kwietniem nie przepracowałam pełnych 3 mies to ta stara średnia nadal działa. Żeby naliczyli nowa musi minąć min 3 mies od ostatniego L4. Ale jak ta nowa by liczyli to nie wiem... wiec watro mieć to na uwadze planując L4 ciążowe. Jeśli dostaliście podwyżki czy nagrody w tym roku to pilnujcie sobie tych 3 mies od ostatniego L4.

Wogole super infolinia ZUS:) miła pani wszystko wytłumaczyła wiec jak macie wątpliwości to dzwonić

Ja 2 razy dzwoniła do zus, fajna i pomocna ta infolinia.
Zgadza się 3 miesiące trzeba pracować, żeby średnia była na nowo liczona. Nowa byłaby liczona z tych 3 miesięcy od l4.

Ja już po usg. Niby wszystko dobrze i dziecko zdrowe -najprawdopodobniej tak powiedział lekarz. Na 90%. Czekam na wypis. Jak go dadzą to zapytam sie kiedy bedą wyniki z krwi. [emoji5]niestety lekarz srednio przyjemny. Dziadek taki wredny [emoji853] Gadał, ze to tylko najprawdopodobniej a nie ma pewno, ze pewność dają testy Nifty i Harnony, a najlepiej amniopunkcja .. pogięło go totalnie. Jaka amniopunkcja po usg, które wyszło dobrze? Naprawdę, NFZ to NFZ. I jeszcze mnie opierniczyl czemu mi mój ginekolog prywatnie tego nie zrobił? Tylko wysyła na „za darmo”?
Jakie za darmo? A to ja składek kupę lat już nie opłacam??
Zamiast sie cieszyć jestem wkurzona i zdenerwowana. Zobaczę co mi na tym wypisie da,będzie chyba opis usg. I moze łaskawie fotki tez dadzą, bo widziałam ze robił.
A teraz muszę czekać nawet godzinę albo dwie aż łaskawie mi to usg opisze [emoji17]

Współczuję, że trafiłaś na takiego buca :(
Mi lekarz przed podaniem wyników wszystko ładnie rozpisał i wytłumaczył na czym w ogóle polega to badanie.
Następnie wszystko opisał - załączam zdjęcie, może to wszystko ładnie zobrazuje :)
Ogólnie rzecz biorąc gdy ryzyko jest niskie to zakłada się, że wszystko jest ok i nie robi się dalszych badań i testów.

Załączniki

• 152483850930383022093.jpg
    152483850930383022093.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 125
Edytka ten lekarz nie okazal Ci szacunku. Buc jeden i takim to trzeba pare slow powiedzieć! Jakby kuzwa pracował charyttatywnie haha i zawsze walcz o swoje jesli bedzie taka koniecznosc . zirytowal Mnie . dobrze ze amnie tam nie bylo haha

Dla Mnie kaftaniki odpadaja:p ..body najlepsze! Odpada tez rozek hehehe

Edytka co do brzucha i bolesci to mam wlasnie po wysilku..oat. Czesto jeden jajnik np. Albo ciągnięcia jakies choc..... Wczoraj i dzis czulam sie o wiele lepiej mimo pracy..tak ciazowo bo dysze wchodzac po schodach hahahah..i przy szybszych ruchach mam jakby ala kolke ktora tez mi towarzyszyła we wczesniejszych ciazach
A i juz jakis dluszy czas nie mam tych ukluc w pochwie ale to pamietam ze zdarzalo mi sie przez cala ciaze .

Na samym poczatku mialam cmienia brzucha powtarzajace sie ..i roznily sie sila ale najmpcniejszy nie byl taki bym nospe brala np. Jesli chodzi o bole miesiaczkowe bo ktos sie pytal?
Nospe to ja wzielam w tej ciazy na jelita!
Dzis troszke mnie bolaly ..bol powracal i znikal ale zauwazylam ze jak juz czas lol
Jesli wiecie o co chodzi:pa

Lece na zAkupy. Jutro siostra przylatuje do Mnie:) jak ZLecialoo!!!

Hej dziewczynki. Ja się od Was włączyłam na tydzień. W poniedziałek byłam na wizycie u lekarza. Mówiłam już, że te wizyty robią mi wodę z mózgu, prawda? Na ogół bardzo dobrze zorganizowana - nagle o nic nie zapytam, przytakuję i odpowiadam, a po wizycie dopiero mam pytania... Otóż ta wizyta była w 10+4, lekarz zrobił mi cytologię i wystawił wreszcie skierowanie na moje pierwsze usg (wizyty na NFZ, nie ma aparatu w gabinecie i robi sie bezplatnie w innej placowce) tylko powiedział, żeby jeszcze nie biec w tym tygodniu tylko poczekać aż skończę 12 tydzień i wtedy zrobić - tak tez napisał na zleceniu. I tak sobie myślę, to chyba to przesiewowe, prawda? No bo inaczej jaka by była różnica w terminie badania :)

Co do badań prenatalnych to ja mam w przyszły piątek i z om będzie to 12+3, ale z usg teraz wyszło mi 2 dni więcej. Moja ginekolog od razu powiedziała, że nie ma sensu umawiać się na usg prenatalne przed skończonym 12 tygodniem, chyba że cykle były nieregularne to wtedy mówi na kiedy się umówić. Powiedziała, że optymalna jest połowa 13 tygodnia, bo gdyby dziecko przyspieszyło to się jeszcze zmieści w górnej granicy i nie będzie za późno, a za małe też już nie będzie - chyba, że cykle bardzo nieregularne to mówi kiedy iść w innym terminie...

Mi mój ginekolog na podstawie ostatniego usg obliczył żebym na prenatalne umówiła się w okolicy 13.05. A, że to niedziela umówiłam się na 14.05 :)

reklama
Do góry