reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

reklama
Mnie też się podoba Antek, Jaś, Franek a dla dziewczynek Hania, Tosia, Zosia ale mojemu narzeczonemu za nic w świecie, zaraz mi zaczął wymieniać swoich starszych sąsiadów o takich imionach i powiedział ze nie chce żeby jego dziecko nosiło któreś z nich. Ostatecznie Zosia zostało bo wymyślił Zuzia ale sam zaczął się mylić i mówić do brzucha Zosia ale dla chłopca chciał Mateusz [emoji5]

Gratuluję udanej wizyty i wieści ;)

Co do Franków to teraz chyba się robi popularne wśród takich maluchów jeszcze nieprzedszkolnych ;p przynajmniej u nas ;p

Może tak być [emoji5] ale malutkich też nie znam [emoji5] sprawdziłam w rankingu to w 2013 i 2014 był odpowiednio na 12 i 7 miejscu, czyli dziewczyny, które chcecie rzadkie imiona proponuje z rankingu poniżej 20.numeru, bo z 2.dziesiatki w ciągu kilku lat przesuwają sie na te bardzo popularne[emoji5][emoji16]i tak dzisiaj na 14miejscu, a za 3lata w pierwszej dziesiątce [emoji23]dla mnie to nie ma większego znaczenia... to znaczy nie patrzę na rankingi tylko bardziej na znajomych i tu gdzie mieszkam. W przedszkolu z tych popularnych imion to powtarzają sie Lena, Julia, Maja!, Zuzia i Hania, a z chłopięcych Antoś, Wiktor, Mateusz i Szymon. Naprawdę większość ma tylko te imiona. Mowię o moim otoczeniu [emoji5]i są tez oryginalne jak Abi - nie mam pojęcia czy Abie czy Abby, mowię jak słyszę i taki Dżefrej [emoji16]

Dita gratuluję synka i udanej wizyty.

A co do imion, to u nas w rodzinie jest faza na nadawanie nietypowych imion.
Mnie jak zapisywał mój Ojciec był problem.
Nie chceli zapisać imienia Maja w urzędzie 40 lat temu a teraz co chwila słyszę Maja.
Mój brat miał kolegę w wojsku, który imię miał Gracjan i jak urodził mu się syn dał mu takie imię.
Siostra ma córkę Adriannę.
A wnuki mojego rodzeństwa to np Nadia, Natan- to imię proroka z Biblii.
Poza tym jest Aurelia, Borys, Julia, Gabriel.
Ja chciałam nazwać kiedyś syna Martyn, ale mąż powiedział, że po jego trupie i jest Marek, Angela i Daria.
A teraz Mateusz

Znalazlam ale jeszcze niekupilam i tylko ta firma mnie interesuje bo jest wygodny zajmuje malo miejsca w aucie moj syn uzywal go do 4 roku zycia spacerowka mozna ustawic na 3 rozne pozycje

A ja corke urodzilam rowno co do dnia terminu a syn 10 dni przed ciekawe jak bedzie teraz

jak ja bylam na marcowkach to urdzilam jako druga w lutym .dziewczyna wczesniak wczesniej
ciekawe jak bedzie tym razem:)

Ja dzisiaj mam 14t 0d i w piątek pierwszy raz coś poczułam. Takie puknięcie/pyknięcie. Aż otwarłam buzię ze zdumienia. Jak przyłożyłam rękę to czułam jeszcze wyraźniej. Dałam pomacać Mamie, żeby zobaczyła co to. Stwierdziła, że to co myślę i śmiała się, że chyba jestem dalej w tej ciąży i urodzę wcześniej. Bo brzuch też mam jakiś taki duży, że obcy ludzie widzą. Już 2 tygodnie temu jedna pani mi gratulowała ;) Od tego czasu te odczucia powtarzały się codziennie, kiedy leżę wieczorem, w dole brzucha, z prawej, lewej albo na środku. Ciężko mi uwierzyć, że to dzidzia, wiem, że niektórzy by mnie wyśmiali, że sobie wymyślam. Myślicie, że to jest możliwe? To nie jest moja pierwsza ciąża, ale pierwsza, w której jestem tak daleko. No i zawsze byłam dość chuda, nie mam za bardzo tłuszczu na brzuchu.

Nie jesteś sama, mi też już ciężko wytrzymać jak mija 3 tydzień bez USG. Dlatego wrócę do pracy jeśli mój lekarz pozwoli - żeby nie mieć czasu zastanawiać się czy wszystko ok :)

A moje ulubione imię dla dziewczynki, które podobało się i mi i mężowi odpadło, bo koleżanka mnie uprzedziła i nazwała tak swoją córkę. Teraz nie umiemy uzgodnić innego, bo ja lubię rzadkie imiona, które nie pasują mężowi :p Ale może będzie chłopak - tutaj przynajmniej się zgadzamy co do imienia ;) Jeżeli dziewczynka - będzie wojna o imię :p

Powodzenia :)

chce Tobi eodpisac i moj babel tak pyka mnie od srodka ze az sie smieje!!! no coraz czesciej i juz tak wyraznie ze z jeitami tego raczej sie juz nie da pomylic haha
zrobil se strasznie ruchliwy wlasnie
odczucia co do ruchow to chyba zaleza od rozciagnietej juz tkanki ..albo juz sama nie wiem

Mnie kiedys ludzie przepuscili na poczcie jak bylam z dzieckiem na rekach, ale w ciazy nigdy! A dzis w biedronce babka sie nawet przede mnie wepchala, mimo ze moj syn stal przede mna, ona stala pomiedzy nami, ja zawolalam Igora, ona sie odwrocila, spojrzala na moj brzuch, potem do koszyka i pyta czy chce stanac przed nia, bo w sumie mam malo zakupow [emoji23] ciekawe co by bylo jak bym miala duzo [emoji23]

wcale Mnie to nie dziwi:)
ja juz widzalam jak sie o miejsce w kolejce ludzie szarpia ze az wstyd...jak bydlo za przeproszeniem... jakby sie palilo walilo..mi teez sie spieszylo nie raz ale takie zachowanie nie w moim stylu...
Igorowelove ja zawsze przepuszczam i przepuszczalam czy starsze czy anie w ciazy takze ze Mna bys miala dobrze hehe
mi kiedys mloda plakala na poczcie ale ja dalej twardo stalam w kolejce az sie pani zlitowala i okienko extra otworzyla Dla Mnie...:p

Ja właśnie z tym oddychaniem tez mam problem inaczej niż przez usta nie jestem w stanie, tyle że gardło tez mnie bardzo boli. Jutro się wybieram do lekarza.

a powiedz...pijesz cos na wzmocnienie dostaraczajac duze ilosci wit C.. pijesz cos z czosnkiem...plukasz gardlo sola ?? ssiesz cos na gardlo np propoliski choc ty masz alergie to ja nie wiem czy mozesz ..nie znam sie na tym
propolis jest dobry na wzmocnienie i warto bys jadla cos wartosciowego teraz tym bardziej kiedy jestes oslabiona ..leki lekami ale warto wpierw wzbogacic swoj jadlospis by wspomoc organizm
wit. d tez jest wazna..niedobor wzmaga lapanie infekcji wirusowych

Chyba nie chodzi o to czy przeszkadza czy nie- bo mi to tez nie przeszkadza, ważne że zdrowe [emoji5] bardziej chodzi o praktyczne sprawy, ja czekam z zakupami to raz, nawet segregacji jeszcze nie zrobiłam ciuszków Młodego, bo na razie to bez sensu było. Dwa, o ile przyjemniej jest mowić - zwracać się do dziecka nawet jeśli nie po imieniu, to chociaż synku albo córeczko [emoji7] pewnie, że można przeżyć bez znajomosci płci, można tez przeżyć deszcz tygodniowy na wczasach [emoji23]ale fajniej jak słońce swieci [emoji5]
Co do imion to miałam kiedyś podobne zdanie- że jak jest pełno jakichś imion to nie wiem jak można tak dac jeszcze własnemu , ale dojrzałam - albo zrozumiałam [emoji23]że każdy nazywa dziecię jak chce i skoro mu sie tak podoba to najważniejsze. Poza tym jak któraś całe życie wyobrażała sobie synka Franka to teraz ma zrezygnować bo ich dużo? [emoji3] E tam, taki szczegół [emoji5]widocznie ładnie imię [emoji16]
Fakt faktem w dalszym ciągu robię oczy na imiona anglojęzyczne np.Dżefrej Kiełbasa. Rozwala mnie to totalnie [emoji19] a znam taki przypadek- imię to, nazwisko w podobnym kontekście [emoji33]

ja przezylam z corka bez znajomosci... co prawda imie bylo wybrane..Igor badz Amelia ( to imie bylo wybrane jeszcze w pierwszej ciazy co do dziewczynki i tak zoostalo) ale mimo wszytsko wolalam do brzucha 'dzidzia' haha
tym razem che wiedziec po prostu...by miec okreslony kierunek zakupowy juz

Mój obiad wątróbka z cebulą i szpinakiem, młode ziemniaki i marchew z groszkiemZobacz załącznik 861804

ja dzis tez mialam..tyle ze ja uwielbiam duszona cebulke i watrobeczka w tym w sosie wlasnym mmmmmmmmmmm

Moja koleżanka dała Franek we wrześniu ubiegłego roku, bo jej się bardzo podobało ;) Mi np. podoba się Hania, a też jest bardzo popularne, ale gdybym nie znalazła nic innego to by było i już ;p
Ja sama mam Julia i uwierzcie, ale w moim wieku nie znałam żadnych Julek... jedną 3 lata starszą poznałam niedawno, a jak idę ulicą to ciągle myślę, że mnie ktoś woła ;p bo tyle jest małych...
Z męskich podoba mi się Antoni, ale też popularne... jak nic nie wymyślimy to pewnie i by był ;)
A co do dziwnych imion to jestem całkowicie przeciw ;p
A i jeszcze nie wiem czy też tak macie (ja odkryłam to niedawno) - poznałam dorosłego mężczyznę o imieniu Natan (tak się przedstawił, ale nie wiem czy to pełne imię) i mimo, ze znam go już jakiś rok to nie mogę się do tego przyzwyczaić... całkowicie nie pasuje mi to imię do dorosłego mężczyzny...
I tu np. mam wątpliwości co do imienia Michalina, bo jakoś tak też mi nie pasuje... ale mój Mąż się upiera ;p może będzie syn... Heh ...

@Dita_333 nie chodziło mi o to, że kompletnie bym nie dała, bo jest dużo... tylko tak sobie myślę, że nie chciałabym mieć 5 Julek w klasie czy więcej... i dlatego postaram się znaleźć mniej popularne, ale nie dziwne, a jak nie znajdę to może i będzie Hania lub Antoś... na pewno nie dam tak jak mają np. dzieci moich kuzynów czy kogoś bliskiego i tylko tyle ;)
A Franek tak mi się z tą moją niedawną mszą skojarzło ;p

moja kolezanka dala Natan..to jest pelne imie... teraz sie troche przyzwyczailam ale z poczatku brzmialo mi tak nijako, grunt ze im sie podobalo nie:)
Franka lubie :)

Moje typy są daleko w tym rankingu ;) ale dzisiaj jak byłam w sklepie to słyszałam jak kobieta wołała Eryczek do jakiegoś dziecka i tak mi się na to imię uśmiechnęło :D tutaj jest 705 Eryków więc nie dużo.

@majacyr szczerze mówiąc żadne z tych imion mnie nie zaskoczyło ;) spotkałam się z każdym tylko Marty jeszcze się nie trafił w moim otoczeniu. moja Wiktoria miała być Darią ale mężowi nie pasowało a teraz mój brat ma Darie :(
A tak to są w rodzinie i klasyczne jak Ania Ola Gosia i są nowoczesne jak Amelka Blanka Lena Pola...

Przeglądam ten ranking i jeszcze Mikołaj mi się bardzo podoba, ale mój najmłodszy kuzyn tak ma ;p
Mój Mąż proponował kiedyś Julian - widzę, że jest nisko ;p ale mi średnio się podoba ;p
Aleksander mi się kiedyś podobało, ale długie ;p

Ciężka sprawa z tymi imionami ;p

reklama
Z jednej strony dobrze mieć mało znane imię, ja jestem Halina i w każdej szkole byłam jako jedyna, nie na klasę ale na cała szkołę i to bardzo mi się podobało [emoji1] ale cóż poradzę,że podobają mi się imiona, które są akurat na Topie [emoji1] jestem tradycjonalistką z Podhala, więc Franek, Jasiek, Staszek zawsze chciałam dać swoim dzieciom i przy tym zostanę [emoji6]

Do góry