reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

Marchewkę a co jeszcze będziesz podawać? Ile dni przerwy robisz idt sorki że tak wypytuje ale ja też za niedługo będę wprowadzać pokarmy i jestem zielona w tym temacie
Po marchewce ziemniak, między nowymi produktami jakieś 3 dni przerwy. Dawniej zalecano gluten wprowadzać w 5 miesiącu teraz w 6, zamierzam po 1 łyżeczce kaszki dziennie (chłopakom dodawałam do jabłuszka na śniadanie ). My kp, ale nie widzę niczego niewłaściwego w odrobinie zabawy w jedzenie wcześniej. Chciałabym też nauczyć ją pić z butelki, próbowałam z wodą, ale z marnym skutkiem.

reklama
Hej. Dzisiaj byliśmy na szczepieniu i wyszło że Szymek za mało przytył w ciągu dwóch tygodni i lekarka zaleciła nam rozszerzyć diete. Ma dopiero 4.5 miesiaca i karmie go piersią. Troche się zdziwiłam, bo myślałam o rozszerzeniu diety blizej 6 miesiaca.. Jak myslicie dokarmiac go mm czy faktycznie zaczac rozszerzac diete?

Hej. Dzisiaj byliśmy na szczepieniu i wyszło że Szymek za mało przytył w ciągu dwóch tygodni i lekarka zaleciła nam rozszerzyć diete. Ma dopiero 4.5 miesiaca i karmie go piersią. Troche się zdziwiłam, bo myślałam o rozszerzeniu diety blizej 6 miesiaca.. Jak myslicie dokarmiac go mm czy faktycznie zaczac rozszerzac diete?
Niby lekarz wie najlepiej, ale ty jesteś mamą i znasz swoje dziecko. Może zacznij częściej i na dłużej przystawiać do piersi. Podobno nocne karmienia w przybieraniu na wadze są skuteczne bo mleko jest treściwsze. Z drugiej strony wcześniejsze rozszerzanie diety nie jest chyba złem, mimo iż zalecenia są od 6 miesiąca. Jak ze wszystkim zalecenia sobie, a życie sobie. Wiadomo zrobisz jak uważasz, ale ja gdybym miała wątpliwości co do rozszerzania diety, to powalczyłabym z ilością kp.

Niby lekarz wie najlepiej, ale ty jesteś mamą i znasz swoje dziecko. Może zacznij częściej i na dłużej przystawiać do piersi. Podobno nocne karmienia w przybieraniu na wadze są skuteczne bo mleko jest treściwsze. Z drugiej strony wcześniejsze rozszerzanie diety nie jest chyba złem, mimo iż zalecenia są od 6 miesiąca. Jak ze wszystkim zalecenia sobie, a życie sobie. Wiadomo zrobisz jak uważasz, ale ja gdybym miała wątpliwości co do rozszerzania diety, to powalczyłabym z ilością kp.
Karmienie piersią w nocy co 3-4 godziny. W dzien co 2-3. Częściej nie chce nawet złapać cycka. Widocznie tyle mu starcza.. Od zawsze był na niskim centylu i w sumie dwa tygodnie temu lekarka jeszcze mowila ze jest ok. Spróbuje jutro dostać się do drugiej lekarki i ją zapytać i dokarmianie.

Karmienie piersią w nocy co 3-4 godziny. W dzien co 2-3. Częściej nie chce nawet złapać cycka. Widocznie tyle mu starcza.. Od zawsze był na niskim centylu i w sumie dwa tygodnie temu lekarka jeszcze mowila ze jest ok. Spróbuje jutro dostać się do drugiej lekarki i ją zapytać i dokarmianie.
Skoro zawsze był nisko w siatce, to może taka jego uroda, zdrowy, zadowolony , to pi co oba szuka dziury w całym.

A ile Ci przybiera?

Nie rozszerzaj diety - wszystko co podasz ma mniej kalorii od twojego mleka przecież :O mi też kazali dokarmiać mm, poddałam się na 3 dni - płakałam jak miałam jej podać mm, musiał mąż karmic, ale zawzięłam sie, zwiększyłam laktację, młoda przybiera bez problemu. Dzieci kp tyją skokowo. Jeśli widzisz że z twoim dzieckiem jest wszystko ok to ja bym nie dokarmiała. Są dzieci drobne i pulchniejsze i nie wszystkie idealnie pasują do schematów pediatrów.

A jeszcze co do naszej sytuacji - skonsultowałam przypadek Ady z jeszcze jednym lekarzem i mnie bardzo uspokoił. Mówi, że ma wzorowe wyniki badań, teraz przybiera z dnia na dzień i mam karmić piersią i dać dziecku przybierać w swoim tempie. Dziecko nie jest zagłodzone, dobrze się rozwija, obserwować gdyby cokolwiek się działo i przede wszystkim nie panikować :)

I jeszcze miałam napisać, że u mnie pomogła zmiana techniki karmienia czyli zmiana pozycji co któreś karmienie i karmienie w osobnym wyciszonym pokoju. Dzieci w 5 miesiącu życia mają dookoła tyle ciekawych rzeczy, że jedzenie schodzi na dalszy plan. Dlatego często są małe przyrosty. U mnie wyszła jeszcze kwestia zbyt szybkiego uczucia sytości u dziecka, ale już jest ok. Serio warto walczyć o kp, mm nie jest odpowiedzią na wszystkie problemy :) pamiętaj, że twoje mleko jest najlepsze więc jeśli masz pokarm a dziecko jest zadowolone to po co to zmieniać? :)

reklama
@anielka1 w dwa tygodnie przybral 220g.
Jest zdrowym uśmiechniętym dzieckiem, rozwija się prawidłowo. Wygląda normalnie, nie jest wychudzony ani utuczony. A małym Kurczaczkiem jest od urodzenia.
@agn92 Nie zamierzam rezygnowac z karmienia piersią. Chce jak najdłużej karmić. Musze skonsultować to rozszerzenie diety z jakimś innym lekarzem jeszcze.

Do góry