reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

Marchewkę a co jeszcze będziesz podawać? Ile dni przerwy robisz idt sorki że tak wypytuje ale ja też za niedługo będę wprowadzać pokarmy i jestem zielona w tym temacie
Po marchewce ziemniak, między nowymi produktami jakieś 3 dni przerwy. Dawniej zalecano gluten wprowadzać w 5 miesiącu teraz w 6, zamierzam po 1 łyżeczce kaszki dziennie (chłopakom dodawałam do jabłuszka na śniadanie ). My kp, ale nie widzę niczego niewłaściwego w odrobinie zabawy w jedzenie wcześniej. Chciałabym też nauczyć ją pić z butelki, próbowałam z wodą, ale z marnym skutkiem.

reklama
Hej. Dzisiaj byliśmy na szczepieniu i wyszło że Szymek za mało przytył w ciągu dwóch tygodni i lekarka zaleciła nam rozszerzyć diete. Ma dopiero 4.5 miesiaca i karmie go piersią. Troche się zdziwiłam, bo myślałam o rozszerzeniu diety blizej 6 miesiaca.. Jak myslicie dokarmiac go mm czy faktycznie zaczac rozszerzac diete?

Hej. Dzisiaj byliśmy na szczepieniu i wyszło że Szymek za mało przytył w ciągu dwóch tygodni i lekarka zaleciła nam rozszerzyć diete. Ma dopiero 4.5 miesiaca i karmie go piersią. Troche się zdziwiłam, bo myślałam o rozszerzeniu diety blizej 6 miesiaca.. Jak myslicie dokarmiac go mm czy faktycznie zaczac rozszerzac diete?
Niby lekarz wie najlepiej, ale ty jesteś mamą i znasz swoje dziecko. Może zacznij częściej i na dłużej przystawiać do piersi. Podobno nocne karmienia w przybieraniu na wadze są skuteczne bo mleko jest treściwsze. Z drugiej strony wcześniejsze rozszerzanie diety nie jest chyba złem, mimo iż zalecenia są od 6 miesiąca. Jak ze wszystkim zalecenia sobie, a życie sobie. Wiadomo zrobisz jak uważasz, ale ja gdybym miała wątpliwości co do rozszerzania diety, to powalczyłabym z ilością kp.

Niby lekarz wie najlepiej, ale ty jesteś mamą i znasz swoje dziecko. Może zacznij częściej i na dłużej przystawiać do piersi. Podobno nocne karmienia w przybieraniu na wadze są skuteczne bo mleko jest treściwsze. Z drugiej strony wcześniejsze rozszerzanie diety nie jest chyba złem, mimo iż zalecenia są od 6 miesiąca. Jak ze wszystkim zalecenia sobie, a życie sobie. Wiadomo zrobisz jak uważasz, ale ja gdybym miała wątpliwości co do rozszerzania diety, to powalczyłabym z ilością kp.
Karmienie piersią w nocy co 3-4 godziny. W dzien co 2-3. Częściej nie chce nawet złapać cycka. Widocznie tyle mu starcza.. Od zawsze był na niskim centylu i w sumie dwa tygodnie temu lekarka jeszcze mowila ze jest ok. Spróbuje jutro dostać się do drugiej lekarki i ją zapytać i dokarmianie.

Karmienie piersią w nocy co 3-4 godziny. W dzien co 2-3. Częściej nie chce nawet złapać cycka. Widocznie tyle mu starcza.. Od zawsze był na niskim centylu i w sumie dwa tygodnie temu lekarka jeszcze mowila ze jest ok. Spróbuje jutro dostać się do drugiej lekarki i ją zapytać i dokarmianie.
Skoro zawsze był nisko w siatce, to może taka jego uroda, zdrowy, zadowolony , to pi co oba szuka dziury w całym.

A ile Ci przybiera?

Nie rozszerzaj diety - wszystko co podasz ma mniej kalorii od twojego mleka przecież :O mi też kazali dokarmiać mm, poddałam się na 3 dni - płakałam jak miałam jej podać mm, musiał mąż karmic, ale zawzięłam sie, zwiększyłam laktację, młoda przybiera bez problemu. Dzieci kp tyją skokowo. Jeśli widzisz że z twoim dzieckiem jest wszystko ok to ja bym nie dokarmiała. Są dzieci drobne i pulchniejsze i nie wszystkie idealnie pasują do schematów pediatrów.

A jeszcze co do naszej sytuacji - skonsultowałam przypadek Ady z jeszcze jednym lekarzem i mnie bardzo uspokoił. Mówi, że ma wzorowe wyniki badań, teraz przybiera z dnia na dzień i mam karmić piersią i dać dziecku przybierać w swoim tempie. Dziecko nie jest zagłodzone, dobrze się rozwija, obserwować gdyby cokolwiek się działo i przede wszystkim nie panikować :)

I jeszcze miałam napisać, że u mnie pomogła zmiana techniki karmienia czyli zmiana pozycji co któreś karmienie i karmienie w osobnym wyciszonym pokoju. Dzieci w 5 miesiącu życia mają dookoła tyle ciekawych rzeczy, że jedzenie schodzi na dalszy plan. Dlatego często są małe przyrosty. U mnie wyszła jeszcze kwestia zbyt szybkiego uczucia sytości u dziecka, ale już jest ok. Serio warto walczyć o kp, mm nie jest odpowiedzią na wszystkie problemy :) pamiętaj, że twoje mleko jest najlepsze więc jeśli masz pokarm a dziecko jest zadowolone to po co to zmieniać? :)

reklama
@anielka1 w dwa tygodnie przybral 220g.
Jest zdrowym uśmiechniętym dzieckiem, rozwija się prawidłowo. Wygląda normalnie, nie jest wychudzony ani utuczony. A małym Kurczaczkiem jest od urodzenia.
@agn92 Nie zamierzam rezygnowac z karmienia piersią. Chce jak najdłużej karmić. Musze skonsultować to rozszerzenie diety z jakimś innym lekarzem jeszcze.

Do góry