reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

Położna w szkole rodzenia powiedziała, że wystarczy jeden przezroczysty u rąk, stopy można mieć pomalowane. Ja na początku listopada zrobię sobie chyba te z załącznika. Jak będą za długie to sobie potem spiluje.
Dziewczyny jakie jest Wasze zdanie na temat budzenia dziecka do karmienia ? Słyszałam różne wersje od osób takich jak położne czy doradczynie laktacyjne i jestem w kropce. Jedne twierdzą, że trzeba dziecko karmić twardo co 3 godziny (zatem budząc wtedy kiedy śpi), inne że tylko na żądanie nawet jak śpi dłużej niż 3 godziny.
Cały czas trzymam kciuki za Wasze maluszki, żebyście wyszły jak najszybciej do domu !
Ja na początku będę budzić; u mnie niska masa urodzeniowa, może wcześniaki wiec pasuje co te 3-4 godziny karmić. Jak po miesiącu przybiorą ładnie i będą chciały spać w nocy dłużej to spróbuje nie budzić i będę sprawdzać czy dalej przybierają.

reklama
Co do karmienia- musiałam kontrolować wage mojego wcześniaka codziennie, wiec pilnowałam godzin karmienia.
Teraz mam cukrzyce ciążowa, wiec pewnie tez będę budzić, bojąc się ze mała będzie miała kłopot z cukrami.

Dziewczyny, które już rodziły w UK mam pytanie. Wiem, że zanim pojadę do szpitala to mam do nich zadzwonić. O co mogą mnie pytać? Nie wiem na co się przygotować [emoji3]

Ja co prawda nie rodzilam, ale jak bylam w centrum na risk assessment, to mi opowiedziala jak taka rozmowa moze wygladac. Zapytaja o dane, czasami jesli znasz to nr jaki nadaja do szpitala, masz go na pierwszej stronie zielonej karty, ale jesli nie znasz, nie wiesz to nazwisko im wystarczy. Pytaja o skurcze, o wody plodowe i w zasadzie to wszystko.... aaaaa i jeszcze kwestia transportu, czy chcesz aby wezwali maly ambulans po ciebie, czy wlasnym autem przyjedziesz ;)

Mysle ze Karola teraz jest na goraco to odpowie Ci jeszcze jak to u niej wygladalo ;) @ONAONAONA proszona o komentarz ;)

Ja mam termin, który wypada w dniu urodzin siostrzeńca męża. Już knują jak od nas występic prezent, moze wcześniej, może mąż sam zawiezie (100 km zostawiajac mnie z dzieckiem i ryzykiem przedwczesnego porodu ). Da się chyba wyczuć, ze nie pałam do nich sympatia;)
No wcale Ci się nie dziwię. Co za ludzie :/ jakby kolejne autko czy inna zabawka sla ich dziecka była najwazniejsza. Zamiast się cieszyć, że przyjdzie na świat nowy członek rodziny to oni takie coś. Wyslala bym młodemu kartkę z życzeniami, a prezent dala przy najblizszej okazji, a nie jechała w okolicach terminu porodu, bo oni tak chcą. Niestety jak to mówią rodziny się nie wybiera, a szkoda, bo też mam takie osobniki w swojej.

ja myślę, że to jednak hemoroidy a nie rozstępy ale zapytaj lekarza. A jak u Ciebie z dwójką? Wiem, że to intymne pytanie...
Nie nastawiaj się tak źle na ciążę, bo każda ciążą jest inna. Jestem teraz trzeci raz i wszystko jest zupełnie inaczej niż poprzednio.
No właśnie z dwójką nie mam problemu. Tzn, robię codziennie, więc jest dobrze. Zobaczymy jak bedzie
@Weronika00 jest jeszcze coś takiego jak szczelina odbytu, ale nie mam pojęcia jak to wygląda :( wierzę, że lekarz Ci pomoże.
Właśnie cholercia moja mama ma szczelinę odbytu i jak jej opisałam objawy to powiedziała, że to może być to... chociaż mam nadzieję, że nie, bo wiem jak ona cierpi momentami po wyjściu z toalety...
Wiesz co jatez myślałam ze hemoroidy to guzki, krwawią wystają etc ale mnie nagle zaczęło po prostu swędzieć i tyle. Nie miałam zaparć nic a nic a jednak chyba od ucisku coś mnie ruszyło. Kupiłam krem i po 3 smarowaniach jak ręka odjął.
No tylko ja właśnie nie wiem do końca co tam mam. Chyba przejdę się do apteki jutro i zapytam o jakąś maść, chociaż, taką żeby przynosiła ulgę kiedy boli.

Ja mam termin, który wypada w dniu urodzin siostrzeńca męża. Już knują jak od nas występic prezent, moze wcześniej, może mąż sam zawiezie (100 km zostawiajac mnie z dzieckiem i ryzykiem przedwczesnego porodu ). Da się chyba wyczuć, ze nie pałam do nich sympatia;)
A to jest jakaś konieczność dawać prezent siostrzeńcowi na urodziny?? Żenada!!!
Nawet rodzice chrzestni nie mają takiego musu.
Ja bym nic nie dała, lekka przesad. Rozumiem roczek lub osiemnastka, ale nie rok w rok.
Takie jest moje zdanie na ten temat. Ciekawe czy oni co roku będą Waszemu dziecku coś kupować na urodziny...

Jak tak czytam, to już większość z nas zaczyna już czekać na te skurcze. Lekarze to już wiele nie mówią nam.
A ja się tak zapytam, bo lubie być doinformowana. W niedzielę kończę 38 tc. We wtorek mam wizytę u gina. To jak to jest z tym byciem po terminie? Tzn., że jeśli w niedziele 4 listopada kończę 40 tc to 5 listopada mam się już zgłaszać do szpitala? Czy jak to wygląda? To jeszcze kawałek czasu, więc może nie będzie tak źle, ale jestem tego ciekawa.
Do szpitala zgłaszasz się tydzień po, a do tego czasu na KTG przychodzisz 3x w tyg.

reklama
@Fili Mati ma na dzień dzisiejszy tendencję zwyżkową i dziś waży 1850g a ja uknułam spisek z Panią od wcześniaków i jak mąż przyszedł to dała mu na ręce.
Obaj się bali. Mati się wystraszył i rozpłakał ale potem uspokoił jak mężowi pokazałam jak go uspokoić. Próbował go telepać na rękach, ale wcześniaki tak nie lubią.
Udało mi się nawet go nakarmić jak był u męża na rękach.
Choć chwilę próbował sam go nakarmić
PART_1539868034142.jpeg
PART_1539867971499.jpeg
PART_1539867985533.jpeg
PART_1539867964819.jpeg

Załączniki

• PART_1539868034142.jpeg
    PART_1539868034142.jpeg
    61,9 KB · Wyświetleń: 466
  • PART_1539867971499.jpeg
    PART_1539867971499.jpeg
    58 KB · Wyświetleń: 479