reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

Dziewczyny wczoraj przed snem odciągnęłam trochę siary i poszłam im zanieść.
Akurat Pani zmieniała wenflon Matiemu i mówi: niech sobie pani usiądzie.
Siadłam na fotel a ona, że mi da małego i żebym rozpieła koszulę.
No i jak mi go dała to się uspokoił, przytulił i tak sobie siedzieliśmy 30 minut, gadałam do niego i jaki on fajny jest.
Aż mnie brzuch rozbolał i musiałam wrócić na salę się położyć.
Z rana udało mi się 4ml odciągnąć to im zaniosłam a teraz po 10ej prawie 10ml.
Laktator ręczny jest do d....
Ręcznie ściągam, kupili mi herbatkę lactosan i chyba działa.
Na prywatnym wrzuciłam fotki, bo pozwolili mi zrobić.
Mały w nocy zrobił postęp i trochę ssał mego mleka z butelki, bo wcześniej nie umiał tylko przełykał.
Nadal robią badania i mnie i jemu, szukają przyczyny tej małopłytkowości
Same dobre informacje, aż się miło czyta o takich postępach. Bliskość malucha, to że częściej go widzisz, że mogłaś potrzymać, też ma pewnie wpływ na coraz lepszą laktację. A jak Twoje samopoczucie, jest już lepsze?

reklama
Ewela wszystko będzie dobrze, fajnie że ten lekarz się Tobą opiekuje, trzymam kciuki za Was. Będę cały dzień myślała czy już trzymasz swoje dziecko.

A ja już zaczynam myśleć, że przenoszę tę ciążę, bo kompletny brak sygnałów by coś miało się dziać. Rano się obudziłam i mało popłakałam z bólu. Ta skóra mnie tak piecze pod biustem. Rozmawiałam we wtorek o tym z położną, no skóra jest mocno napięta i nic się z tym nie zrobi. Każde wychodzenie z domu to dla mnie mordęga, bo ubieram wtedy biustonosz i on to pogarsza :(

A ja mam o tyle podobna sytuacje od wczoraj, że tak boli- piecze mnie w jednym miejscu, nad pępkiem[emoji53] takie kolko... i zawsze jak przykładam tam rękę to czuję jakas twardszą cześć ciała młodego.. udko albo pupę.. niestety upodobał sobie to miejsce i cały czas tam sie rozpycha.. i mnie właśnie boli... próbuje na leżąco jakoś go zmotywować żeby sie przesunął ale niestety powoduje to tylko jego kopaninę i większe wypychanie[emoji28]
I dalej boli... musiałabym cały czas leżeć na którymś z boku, wtedy nie boli, no ale się przecież nie da [emoji53]także współczuje ci bardzo jak masz podobnie już dłużej i na większym odcinku ciała [emoji853][emoji53]

Dziewczyny, jeszcze co do grupy krwi to pamiętajcie, że wymagają wyniku POTWIERDZONEGO. Musi być obok grupy krwi przybita pieczątka, że wynik jest potwierdzony, bo jak ja wylądowałam w szpitalu i mialam niepotwierdzony to mi dwa razy wtedy pobierali krew, żeby był własnie potwierdzony. I ostatnio jak byłam w szpitalu umawiac sie na cc to taka pani doktor chodziła bardzo zdenerwowana i narzekała na jakąś pacjentke, która zgłosiła sie na planowe cc, a wynik grupy krwi niepotwierdzony i słowa w stylu, ze te matki dzisiejsze to potrafią spędzić godziny na wybieraniu kocyków, poduszek do karmienia, muszli katacyjnych i innych wymysłów, a nie potrafią znaleźć 20min żeby zrobić najważniejsze badanie ^^

@pollyyoanna jak masz grupę krwi Rh- to własnie tym bardziej powinnaś robić p/ciala anty RhD. Też mam Rh- i moja ginka od początku ciązy bardzo kontroluje mi czy tych p/cial nie mam, w 28tc miałam też podaną immunoglobulinę.

@maksimas ja nawet nie martwię się za bardzo o najbliższy czas z dzieckiem, mam nadzieję że wszystko przyjdzie samo. Przeraża mnie za to myśl o wkraczaniu córki w okres jakiegoś dojrzewania. Przeraża mnie to co w w dzisiejszych czasach dzieje się w internecie jeśli chodzi np o 9-11 latki.. Zakładają instagramy, facebooki, świecą tam pupami, przeklinają.. Chcę zrobić wszystko, żeby moje dzieci nigdy nie były takie, żeby miały wartości i tak jak mama w wieku 11 lat to chciały jeszcze bawić się lalkami i szaleć na dworze, niż pozować z dzióbkami do zdjęć...
Boje się, że jak pójdzie do szkoły i tam będę takie dziewczyny to będzie jej ciężko być indywidualistką. Aż sie zastanawiam, kiedy np dam dziecku pierwszy smartfon i chyba bym chciała odwlekać to jak najdłuzej.

@kikaaa13 U mnie na usg 2 tyg temu też wyszły takie rozbieżności... Wymiar BPD był na 45 centylu, a brzuszek, kość udowa i reszta o 3tyg młodsze na 3-6 centylu. Też zaczęłam się doszukiwać nieprawidłowosci i już panikowałam. Ale w poniedziałek jak byłam na wizycie w szpitalu i badali małą to wszystko się wyrównowało i wszystkie pomiary były w granicach 30-40 centyla :)

@Ewela2805 Czekam na wieści i trzymam kciuki za poród! Na pewno dasz radę! Nie bój się nic - jesteś silną kobietką i kobiety mają moc! :D
I mam nadzieję, że z Malutką będzie wszystko w porządku i że lekarka w tych pobieżnych badaniach się pomyliła i waga dzieciątka będzie powyzej 2kg :)

Mam do was jeszcze pytanie co do laktatora.. Jeszcze go nie kupilam, wyczytałam u hafiji że lepiej nie kupować ani laktatora ani butelek na zapas jeśli chce się karmić piersią, bo jak się juz kupi to kusi żeby uzyc... Ale w związku z tym, że mam mieć jednak cc i po niej często jest trudniej o pokarm to czy jednak nie kupić wcześniej...
Na dodatek wiem, że w lutym i tak mi się on przyda, bo wracam po trochu na uczelnie i będę musiała odciągać pokarm... Wiec sie zastanawiam czy nie lepiej kupic juz teraz i zabrac do szpitala w razie w...

Wiesz, na logikę to dla mnie jedna z najgłupszych rad jakie słyszałam [emoji53] jak to nie kupować laktatora? W sensie cały czas brać dziecko ze sobą albo nie wychodzić w ogole z domu? [emoji85] poświęcenie mega [emoji848] ja tam uważam, że po to jest laktator żeby ułatwić kp, a nie utrudniać [emoji28] można ściągnąć mleko i wyjsć czy na zakupy czy właśnie do szkoły... a maz moze sie delektować karmieniem dziecka [emoji8] wiem, że moja siostra tak robiła, a karmiła ponad 2lata, wiec nic jej to chyba nie zaburzyło laktacji [emoji28]

Dzieki dziewczyny zawsze mozna na Was liczyć, niepotrzebnie poprosilam lekarza o wydruk tego raportu z wymiarami. Ale jak slysze ze u Was podobnie to widocznie tak bywa i tyle, za 3 tyg kolejna wizyta wtedy moze sie ladnie wyrowna a jak nie no to coz kazdy z nas jest wkoncu inny;)
Na pewno będzie wszystko ok[emoji106] dobrze, że przestałaś sie denerwować [emoji5]

No i jak mi go dała to się uspokoił, przytulił i tak sobie siedzieliśmy 30 minut, gadałam do niego i jaki on fajny jest.
Mały w nocy zrobił postęp i trochę ssał mego mleka z butelki, bo wcześniej nie umiał tylko przełykał.

Chwile z Matim- bezcenne! [emoji173]️[emoji8]
Chłopak będzie rósł jak na drożdżach dzięki twojemu mleczku i niedługo wyjdziecie ze szpitala [emoji5] lecę oglądać fotki [emoji2]

Dita_333 śniło mi się, że byłaś trzecia u nas na forum i powitałyśmy kolejnego chłopca na świecie ale nie martw się, moje sny raczej nie są prorocze [emoji3]

O Boże!!!![emoji23][emoji85][emoji23][emoji23][emoji23]
No teraz jak w banku urodzę w 41 tygodniu [emoji85]
Bo w pierwszej wszyscy - oprócz przyjaciółki - przewidywali mi poród po terminie, a w tej lekarz i siostra i koleżanka i teraz ty, ze szybciej [emoji87] [emoji86]
No nic, ponoszę ten słodki ciężar jeszcze [emoji23]
A miałam chociaż fajny poród??[emoji848][emoji16]

O Boże!!!![emoji23][emoji85][emoji23][emoji23][emoji23]
No teraz jak w banku urodzę w 41 tygodniu [emoji85]
Bo w pierwszej wszyscy - oprócz przyjaciółki - przewidywali mi poród po terminie, a w tej lekarz i siostra i koleżanka i teraz ty, ze szybciej [emoji87] [emoji86]
No nic, ponoszę ten słodki ciężar jeszcze [emoji23]
A miałam chociaż fajny poród??[emoji848][emoji16]
A żebyś to jeszcze nam opisała! Wrzuciłaś tylko zdjęcie z synkiem i napisałaś ze Wy już po, dziecko wyglądało na duże a Ty jakbyś wcale nie była zmęczona [emoji3] może akurat urodzi się dokładnie w terminie? Kto wie [emoji1]

Dziewczyny, jeszcze co do grupy krwi to pamiętajcie, że wymagają wyniku POTWIERDZONEGO. Musi być obok grupy krwi przybita pieczątka, że wynik jest potwierdzony, bo jak ja wylądowałam w szpitalu i mialam niepotwierdzony to mi dwa razy wtedy pobierali krew, żeby był własnie potwierdzony. I ostatnio jak byłam w szpitalu umawiac sie na cc to taka pani doktor chodziła bardzo zdenerwowana i narzekała na jakąś pacjentke, która zgłosiła sie na planowe cc, a wynik grupy krwi niepotwierdzony i słowa w stylu, ze te matki dzisiejsze to potrafią spędzić godziny na wybieraniu kocyków, poduszek do karmienia, muszli katacyjnych i innych wymysłów, a nie potrafią znaleźć 20min żeby zrobić najważniejsze badanie ^^

@pollyyoanna jak masz grupę krwi Rh- to własnie tym bardziej powinnaś robić p/ciala anty RhD. Też mam Rh- i moja ginka od początku ciązy bardzo kontroluje mi czy tych p/cial nie mam, w 28tc miałam też podaną immunoglobulinę.

@maksimas ja nawet nie martwię się za bardzo o najbliższy czas z dzieckiem, mam nadzieję że wszystko przyjdzie samo. Przeraża mnie za to myśl o wkraczaniu córki w okres jakiegoś dojrzewania. Przeraża mnie to co w w dzisiejszych czasach dzieje się w internecie jeśli chodzi np o 9-11 latki.. Zakładają instagramy, facebooki, świecą tam pupami, przeklinają.. Chcę zrobić wszystko, żeby moje dzieci nigdy nie były takie, żeby miały wartości i tak jak mama w wieku 11 lat to chciały jeszcze bawić się lalkami i szaleć na dworze, niż pozować z dzióbkami do zdjęć...
Boje się, że jak pójdzie do szkoły i tam będę takie dziewczyny to będzie jej ciężko być indywidualistką. Aż sie zastanawiam, kiedy np dam dziecku pierwszy smartfon i chyba bym chciała odwlekać to jak najdłuzej.

@kikaaa13 U mnie na usg 2 tyg temu też wyszły takie rozbieżności... Wymiar BPD był na 45 centylu, a brzuszek, kość udowa i reszta o 3tyg młodsze na 3-6 centylu. Też zaczęłam się doszukiwać nieprawidłowosci i już panikowałam. Ale w poniedziałek jak byłam na wizycie w szpitalu i badali małą to wszystko się wyrównowało i wszystkie pomiary były w granicach 30-40 centyla :)

@Ewela2805 Czekam na wieści i trzymam kciuki za poród! Na pewno dasz radę! Nie bój się nic - jesteś silną kobietką i kobiety mają moc! :D
I mam nadzieję, że z Malutką będzie wszystko w porządku i że lekarka w tych pobieżnych badaniach się pomyliła i waga dzieciątka będzie powyzej 2kg :)

Mam do was jeszcze pytanie co do laktatora.. Jeszcze go nie kupilam, wyczytałam u hafiji że lepiej nie kupować ani laktatora ani butelek na zapas jeśli chce się karmić piersią, bo jak się juz kupi to kusi żeby uzyc... Ale w związku z tym, że mam mieć jednak cc i po niej często jest trudniej o pokarm to czy jednak nie kupić wcześniej...
Na dodatek wiem, że w lutym i tak mi się on przyda, bo wracam po trochu na uczelnie i będę musiała odciągać pokarm... Wiec sie zastanawiam czy nie lepiej kupic juz teraz i zabrac do szpitala w razie w...

Tak powinien być w oryginale, ale taką kopie też przyjmą. Ja miałam tylko wydruk podczas przyjmowania do szpitala przed lyzeczkowanie i położna mi powiedziała, że dobrze, ze mam choć taki, bo na wynik się czeka dłużej. A tak w razie W będą podawać krew wg tego wyniku.

Aż się popłakałam ze wzruszenia!!! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że mogłaś przytulić synka!!!

Laktator ręczny i butelkę zawsze można kupić w aptece 24h. Nie nastawiaj się tak, że trudniej po cc, ja problemów nie miałam i Ty też nie będziesz. Jak chcesz pobudzić laktacje to przystawiaj malucha jak najczesciej i kup humana pilatte plus - mleka będzie bardzo dużo.
Laktator może się przydać w sytuacji nawalu czy właśnie gdy chce się zostawać malucha z kimś z rodziny, można odciągnąć mleko i dać zamiast mm.

Dziś wizyta u gina z wynikami krwi moczu itp [emoji4] już ostatnie. Uzg raczej we wtorek też już było ostatnie dziś mam 32+0 mały 2048 waży i wszystko jest w porządku. Wyprawka już kupiona do szpitala kosmetyki itp [emoji4] lozeczko naszyszkowane z karuzela na czele [emoji16]
Teraz tylko czekać aż się wykluje co prawda ja panikuje że to może być już w każdej chwili ale w ostateczności to myślę że jak bym miała urodzić wcześniej to listopad będzie takim strachliwym i pozostawiajacym wiele do życzenia miesiacem [emoji3][emoji3]

reklama
@majacyr super ze się poprzytulaliscie nie ma jak taka bliskość na uspokojenie maluszka i laktację. Zapytaj w szpitalu czy nie maja na wyporzuczenie laktatorów, elektrycznym Ci pójdzie szybciej i łatwiej.

@azamamew ja tez mam takie pieczenia pod biustem, wydaje mi się ze to od środka mnie rozciągają. Okropne uczucie, jakby takim palącym prętem grzebali...

@Ewela2805 olej babę... ja tez wolałam facetów zawsze ale sani dobre kobitki tylko trZeba trafić:) może już wkrótce bąbel będzie z Tobą.

U mnie w końcu się wyjaśniło:) termin przesunięty na 22 listopad, cesarka 6 listopad i już dostałam skierowanie na kwalifikacje. Szyjka dzielna trzyma 2,7cm twardnien jakby mniej wiec może wytrzymamy. Do powtórzenia glukoza bo trochę ja niepokoi ze takie kluski mi rosną :) ciśnienie do sprawdzania bo wyszło troszkę za duże.

Kto tu dostał opierdziel za 2 kilo? Ja w dwa tyg prawie 4 poszłam hehe ale luz 2 mies nie tyłam a wręcz mnie zjadało to można było sobie pozwolić. Teraz ukrócę te słodycze, rajdy nocne na lodówkę i soczki bo im więcej kilo tym mi ciężej ...

Do góry