Ewela2805
Fanka BB :)
Ale patrz co tu napisane jest : „Żywe” szczepionki przeciwwirusowe lub przeciwbakteryjne są przeciwwskazane w czasie ciąży, istnieje bowiem teoretyczne ryzyko wywołania zakażenia u płodu.Boostrix - Diphtheria toxoid, Pertussis vaccinum, Tetanus toxoid - zastosowanie, działanie i opis
Skład: toksoid błoniczy toksoid tężcowy szczepionka przeciw krztuścowi
tyle znalazłam. W poprzedniej ciąży miałam z tym do czynienia. Tzn. Moja teściowa zajmuje się szczepionkami. Pewnego pięknego dnia kiedy jechałam na wizytę mąż poinformował mnie bym zapytała lekarza czy mogę być na to zaszczepiona i że położna ma już kartkę zostawioną (teściowa pracuje w przychodni gdzie chodzę do gina). W drodze do lekarza do mnie teściowa zadzwoniła z tym, że mój mąż ona i szwagierka są zaszczepieni i bym ja się zaszczepiła, to będzie kokonek ochronny dla córki. Byłam wściekła, bo nic o tym nie wspominała mi wcześniej, a tu poinformowała już wszystkich a mnie na samym końcu. Nie miałam zamiaru się szczepić. Lekarz też nie wyraził zgody, bo miałam problemy skórne, a po tej szczepionce mogły się pogorszyć. Najlepsze było to, że najadłam się wstydu, bo najpierw położna z wielkimi oczami pytała czy ktoś choruje, bo tu teściowa zostawiła karteczkę, a potem ginekolog wypytywał. Oboje patrzyli na mnie jak na kogoś kto wymyśla. Uważam, że to nie jest dobry pomysł szczepić się w ciąży. Myślę, że podczas tej ciąży już o tym nie wspomni, zwłaszcza, że nasze stosunki znów się ochłodziły.
Link do: Szczepienie kobiet w ciąży. Repetytorium dla pediatrów i lekarzy rodzinnych
Tu artykuł o szczepieniu kobiet w ciąży. Mimo wszystko ja bym się nie szczepiła. Córkę szczepię na wszystko. Ale... Kiedy na początku roku teściowa chciała nas wszystkich szczepić, bo panowała grypa w Czechach to ja się nie zaszczepiłam. Na szczęście później wyszło, że jestem w ciąży i obyło się bez dyskusji, dlaczego się nie szczepię. Zresztą czytałam o tym, że nawet jeśli jest w trakcie starania o dziecko to na grypę się nie szczepi, bo można akurat zajść w ciążę. Nie będę się szczepić na wszystko co możliwe.
Niech on spada, ja nie będę się szczepiła, nie jestem do niej przekonana, szczególnie że jest napisane że można zaszczepić jeżeli jest możliwość narażenia na bakterie, czy potrzeba szczepienia. U mnie wszystko jest w porządku A tu nagle wyskakuje ze szczepionką jakąś.. Dziękuję za twoją dokładną odpowiedź!! [emoji8][emoji4] Zostanę przy tym że jeżeli będzie konieczność to zaszczepie się po porodzie a nie będąc w ciąży.. Skoro jest wszystko dobrze to nie widzę potrzeby na szczepienie..
To ty masz dobrą teściową [emoji23] Masakra.. Bym się ostro wkurzyła na twoim miejscu i szczerze współczuję.. [emoji58] Ale teściowe często mają takie właśnie pomysły dziwne.. Moja to mało się interesuje ciążą ale może to i lepiej.