reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

Hej
Jestem po polowkowym... i niewiem czy sie cieszyc czy martwic [emoji52] ogolnie wszystko jest wporzadku ale wg om mam 23t a z uzg wyszlo ze 21 co uzg wychodzi co innego i nastepne uzg za 2 tygodnie maly wazy 427g ale nie widze ile ma cm termin mialam najpierw 8 grudnia pozniej 1 teraz 10 zgupialam juz mam nerwy.... [emoji35][emoji35] i chce mi sie plakac [emoji22] z om mam na 26.11
Ależ już na tym etapie nie patrzy się na te średnie wyliczone z pomiarów. Moja malutka od początku była większa, a na połówkowych w 22t0d miała 470g i większość pomiarów miała mniejsze niż "powinna". Przewidywany termin porodu ustala się z daty ostatniej miesiączki albo jeśli jest duża różnica na pierwszym usg w 11-14tc to wtedy patrzy sie na to właśnie usg.

reklama
Ależ już na tym etapie nie patrzy się na te średnie wyliczone z pomiarów. Moja malutka od początku była większa, a na połówkowych w 22t0d miała 470g i większość pomiarów miała mniejsze niż "powinna". Przewidywany termin porodu ustala się z daty ostatniej miesiączki albo jeśli jest duża różnica na pierwszym usg w 11-14tc to wtedy patrzy sie na to właśnie usg.
Wg om mam 26listopad ale mowia ze musialam pozniej zajść poniewaz miałam nie regularne om a wedlug uzg 1 jakie mialam to byl 8 maj i wyszlo mi ze 9.3 i od tego uzg zgadza sie az do dzis ze bedzie 21 t wczesniejsze uzg mialam w kwietniu ale to samej miesiaczki wyliczali mi... a maly lezy glowka do dolu kreglosup po lewej a dupke i nozki po prawej jakos dziwnje sie ulozyl hehe ale caly czas czuje go na dole brzucha...

Hej
Jestem po polowkowym... i niewiem czy sie cieszyc czy martwic [emoji52] ogolnie wszystko jest wporzadku ale wg om mam 23t a z uzg wyszlo ze 21 co uzg wychodzi co innego i nastepne uzg za 2 tygodnie maly wazy 427g ale nie widze ile ma cm termin mialam najpierw 8 grudnia pozniej 1 teraz 10 zgupialam juz mam nerwy.... [emoji35][emoji35] i chce mi sie plakac [emoji22] z om mam na 26.11
Nic się nie martw. takie różnice są dopuszczalne i normalne zwłaszcza przy nieregularnych cyklach.
Mi wg OM wychodzi 11.11 a wg pierwszego usg z serduszkiem 18.11 i tego lekarz prowadzący kazał się trzymać mimo tego że na genetycznych i polowkowych innemu lekarzowi wychodzi ten 11.11 to trzymamy się tego 18.11.

Ja mam na 28.11 I moje dziecię wazylo 16 lipca 420 gram ....I wtedy byłam w 20t3d więc to chyba naprawdę nie ma znaczenia bo dzieci rosna jak chcą i ile chcą i z okresu może nie być wiarygodny w Twoim przypadku choć w takiej sytuacji nie wiadomo jak to liczyć ..hmm mi pokazuje że jest starsze o 5 -6 dni więc widzisz różnie może wyjść ..Nie przejmuj się , lekarz jakoś skwitowal to ?
Dziecko nabiera podobno po któryms tam tygodniu cech rodziców czyli niski wysoki mały gruby albo wąski chudy może będzie drobnym dzieckiem albo później doszło do owulacji .
Nie martw się ,jak rośnie i przybiera to na następnej wizycie może całkowicie nadgonic, dziewczyny pisały o skokach takze bez zmartwień:)
Moje pierwsze dziecko urodzilo sie 2 tygodnie wczesniej od terminu i wazylo 2800 kruszynka ale teraz ma 10 lat i jest caly i zdrowy ale jaki pyskaty... hehe

Moje pierwsze dziecko urodzilo sie 2 tygodnie wczesniej od terminu i wazylo 2800 kruszynka ale teraz ma 10 lat i jest caly i zdrowy ale jaki pyskaty... hehe
U mnie tez małe były mniejsze niż wynikałoby z OM na połówkowych:) różnica była około tygodnia i mi przesunęli termin porodu na 4 grudnia. Nie przejmuj się zbytnio, ważne ze badanie ok!

Ja mam na 28.11 I moje dziecię wazylo 16 lipca 420 gram ....I wtedy byłam w 20t3d więc to chyba naprawdę nie ma znaczenia bo dzieci rosna jak chcą i ile chcą i z okresu może nie być wiarygodny w Twoim przypadku choć w takiej sytuacji nie wiadomo jak to liczyć ..hmm mi pokazuje że jest starsze o 5 -6 dni więc widzisz różnie może wyjść ..Nie przejmuj się , lekarz jakoś skwitowal to ?
Dziecko nabiera podobno po któryms tam tygodniu cech rodziców czyli niski wysoki mały gruby albo wąski chudy może będzie drobnym dzieckiem albo później doszło do owulacji .
Nie martw się ,jak rośnie i przybiera to na następnej wizycie może całkowicie nadgonic, dziewczyny pisały o skokach takze bez zmartwień:)
No wlasnieb jak to jest, ja mialam USG 24 lipca to byl moj 22 tydz i mala wazyla juz 500 gr. Lekarz powiedzial ze szybko przybiera na wadze, bo na tym etapie nie powinna przekraczac 450 gr i ze jak tak dalej pojdzie to urodze jakiegos kolosa. Troche sie przestraszylam, nastawilam sie na naturalny porod ale boje sie ze moja mala kruszynka okaze sie ponad 4 kg klockem,heheheh

Spieszę donieść ze po około 3 tyg boli krzyża przeszło :) na razie nie idę na rehabilitację, zachowam sobie skierowanie na moment kiedy znów sie odezwie. Ciekawe, stało się dokładnie jak mówiła fizjoterapeutka, boli okresowo, kręgosłup reaguje na nowe obciążenia i po jakimś czasie przywyka. Ciekawe kiedy kolejny raz się zdarzy.

reklama
Do góry