reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2017

hej laseczki, kilka dni temu tu zajrzałam i mile się zaskoczyłam: jesteście!!!!
super, że wątek nie wygasł
u mnie po staremu
tyle, że 10kg na plusie
od 12 mam urlop, ale nie bardzo się na niego cieszę, myśli mnie zabijają
boję się porodu, o dziwo, bo na początku ciąży miałam inne nastawienie, takie bojowe

wczoraj byliśmy z M, dziećmi i w ogóle z całą moją rodziną na takiej osiedlowej impresce, wszystko byłoby fajnie gdybym nie wybuchła ogromem pretensji/zazdrości w stosunku do mojego męża
tak mu nawcuskałam, że to do nie nie podobne
także rozumiem o czym monia
i też jeszcze przed nami 2wesela, jedno 5 sierpnia a drugie we wrześniu
całuję
ps. dobrze, że pogoda nas oszczędza i nie jest upalnie

reklama
@kasiap3 gratuluję udanej wizyty i chłopczyka!
Dziewczyny z Nospą tak nie przesadzajcie... tylko w razie konieczności (powoduje obniżone napięcie mięśniowe u naszych maluchów).
Co do imprez w ciąży ...mnie jeszcze nic nie boli i czuję się ok więc obskakuje wesela, a ostatnio bawiłam się nawet na 18stce szwagra. Co prawda to nie ten sam typ 'imprezowania'... uważam na siebie, a mój taniec bardziej przypomina bujanie się na boki ... ale i tak cieszę się, że mogę wyjść do ludzi. Mam nadzieję, że tak będę się czuła jeszcze przez długi czas.
Jak Wasze brzuszki? Rosną? Ja ostatnio odczuwam już prawdziwe kopniaczki.
Ktoś wizytuje w czwartek? ;-)

Parka ja mam już spory brzuch (7 kg na plusie). U mnie imprezy skończyły się wraz z przyjściem na świat pierwszego synka. Sporadycznie gdzies sie wybierzemy ale to na prawdę rzadko. Więc jeśli masz siły i ochotę to korzystaj bo później będzie trudniej [emoji4]

Napisane na SM-J710F w aplikacji Forum BabyBoom

Cześć dziewczyny :) U mnie w listopadzie będzie pierwszy dzieciaczek - synek.
Mam do Was pytanie takie dość pragmatyczne - jak to w końcu jest z tym wyliczaniem kwoty macierzyńskiego? Trzeba wziąć kwotę swojej pensji aktualnej i z niej wyliczyć 80% i faktycznie mniej więcej tyle się dostanie? Bo chciałabym wiedzieć na jaką kwotę mam być przygotowana na ten rok macierzyńskiego, a te internetowe kalkulatory są takie, że na każdym mi inaczej wychodzi ;)

Cześć dziewczyny.
Nawiązując do zazdrości o męża to powiem Wam, że u mnie jest ona nie do opanowania :hmm:
Wydaje mi się, że jestem niesamowicie gruba( 9 kg na plusie a gdzie jeszcze 18 tygodni :eek:) jakaś mało zgrabna i mało atrakcyjna, a mąż mi mówi bądź dumna z brzuszka bo ja jestem :rolleyes2: a i tak ja wiem lepiej:dry: poza tym moja scena zazdrości i złości po piątkowej imprezie byłam gdzieś na poziomie 8 klasy szkoły podstawowej i ja to wiem, ale nic nie poradzę na emocje, które biorą górę :-p

Dziewczyny w piątek mam połowkowe usg ibtakmsie zastanawiam czy aby lekarz się nie pomylił co do chłopca :laugh2: NIE WIEM Czy Wam pisałam, że właśnie na tej imprezie w piątek, dziewczyna i opowiadała, że do 26 tyg. ciazy lekarz jej mówił, że będzie chłopak, a 2 miesiące temu na świat przyszła Zosia :-p mintomjest juz teraz obojętne, ale kto wie.....:rolleyes2:

Dziewczyny w piątek mam połowkowe usg ibtakmsie zastanawiam czy aby lekarz się nie pomylił co do chłopca :laugh2: NIE WIEM Czy Wam pisałam, że właśnie na tej imprezie w piątek, dziewczyna i opowiadała, że do 26 tyg. ciazy lekarz jej mówił, że będzie chłopak, a 2 miesiące temu na świat przyszła Zosia :-p mintomjest juz teraz obojętne, ale kto wie.....:rolleyes2:

U mnie dwóch lekarzy mówiło że chłopak będzie, a wynik po amniopunkcji: dziewczynka:D
Zresztą nie ważne co będzie grunt by zdrowe było:)

Cześć dziewczyny :) U mnie w listopadzie będzie pierwszy dzieciaczek - synek.
Mam do Was pytanie takie dość pragmatyczne - jak to w końcu jest z tym wyliczaniem kwoty macierzyńskiego? Trzeba wziąć kwotę swojej pensji aktualnej i z niej wyliczyć 80% i faktycznie mniej więcej tyle się dostanie? Bo chciałabym wiedzieć na jaką kwotę mam być przygotowana na ten rok macierzyńskiego, a te internetowe kalkulatory są takie, że na każdym mi inaczej wychodzi ;)
tak średnia z ostatnich 12 miesięcy, jak od razu deklarujesz rok to 80%, a jak nie 100% i potem 60%. Zawsze możesz się dopytać w kadrach.

To na necie znalezione:
"Przez pierwsze 26 tygodni rodzic dostanie 100 proc. podstawy wymiaru opłacanych składek. Jeśli matka lub ojciec zdecyduje się na urlop rodzicielski, w tym okresie wynosi 60 proc. wynagrodzenia. Jeśli ta kwota będzie niższa niż tysiąc zł, od 1 stycznia 2016 roku opiekunowi malucha należy się wyrównanie do tej kwoty. Mamy, które od razu zdecydują, że chcą zostać z dzieckiem przez cały rok w domu, mogą po wypełnieniu odpowiednich dokumentów przez 12 miesięcy dostawać po prostu 80 proc. "

Ostatnia edycja:
Właśnie wróciłam od dentysty miałam usuwany kamień, normalnie mojemu synkowi w brzuszku nie podobał się zabieg bo go czułam nieziemsko dobrze i prawie cały czas :-p ale jama ustna juz ogarnięta, następna wizyta po rozwiązaniu.
Właśnie zdałam sobie sprawę, że w następny piątek 13 lipca zaczynam 6 miesiąc :laugh2: ale fajnie :-p

Witam Was wszystkie.Równiez sie ciesze ze wątek dalej trwa i nie pouciekałyscie wszystkie:-D.Mam takie pytanie, jestescie juz po glukozie? i jak odczucia? Ja wybieram sie jutro i troche się boje ze nie dam rady wypic....:no:

reklama
Ja mam glukozę 13 lipca, ale z tego co pamiętam z pierwszej ciąży to nie było tragedii, ale nikt mi nie powiedział, że ta godzinę mam siedzieć przed gabinetem i poszłam sobie na zakupy :sorry: jak wróciłam dostała opierdziel, że badanie będzie nieważne :rolleyes2: ale lekarz nie kazał mi powtarzać pomimo mojej małej wycieczki :laugh2: teraz już wiem, że mam wziąć książkę i siedzieć na miejscu ;-) ;) poza tym pielęgniarki mi doradzily kupić glukozę w aptece o smaku cytrynowym, podobno lepiej dziewczyny znoszą jej smak:tak:

Do góry