reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2017

Drogie Mamusie!
Czy orientujecie się jak to jest z becikowym?
Do kiedy należy zarejestrować ciążę i czy jeżeli jestem u prywatnego ginekologa to muszę zarejestrować ciążę do lekarza NFZ?

reklama
Witam nowe mamusie [emoji4]

Ja od wczoraj czuje piersi. Są nabrzmiałe i bolą. Tak jak Ula pisze, najgorzej się się zdejmuje stanik. No i to spanie ... ja zawsze byłam nocnym markiem a wczoraj ledwo utrzymywałam powieki otwarte ...

Ja tez muszę znaleźć coś na rozstępy.
To jest genetyka, bo to chodzi o tkankę łączna ... ale zawsze można sobie pomoc i złagodzić [emoji39]
U mnie zero rozstepow po pierwszej ciąży ale tylko 13kg było do przodu. Zobaczymy teraz ... moja mama nie miala a jesteśmy bardzo podobnej budowy, wiec jest nadzieja [emoji6] ze i tym razem będzie zero.
Niemniej jednak zamierzam kupić coś dobrego, tylko najpierw muszę się zorientować w temacie.

U mnie słoneczko [emoji274] a jak i Was ?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

@Iska90 ufff trochę się uspokoiłam :) mnie też czasem coś leciutko zakuje ale bez porównania do tego co wcześniej. W sumie to przestało odkąd biorę Dupka... hmm. A mój ginekolog powiedział że to normalne że boli bo macica się powiększa więc zaczęłam się martwić gdy przestało.
A piersi Cię bola tylko przy dotyku??? :) Bo ja własnie tak mam że bolą tylko jak dotykam i są takie jakby hmm "nabite"... :D

@Bezkonserwantow to już niedługo:) będę trzymać kciuki ✊✊✊✊

Kusicie tym olejem kokosowym :rolleyes: ale w sumie mam jakieś smarowidlo z d&m z tamtej ciąży więc chyba te będę używać :D

@Karolka2106 bol fizjologiczny, zwiazany z rozciaganiem macicy i więzadeł podobno jest inny, ale jaki to tez nie wiem do konca, niech sie wypowie ktos bardziej doświadczony :D wiem ze w pachwinach wtedy boli bardziej i raczej tak bocznie, a nie cale podbrzusze. Mnie w poprzedniej ciazy bolalo podbrzusze, bralam luteine i leżałam no i zle sie skonczylo. Ciąża obumarla, ale chciala wydalić chyba chory zarodek a ze podtrzymałam luteina to sama nie poleciała. Tak to sobie tlumacze przynajmniej na swoj rozum. Wiec teraz sie ciesze ze nie boli :)

Piersi mnie bola tez tylko przy dotyku i to tak tak bocznie od zewnętrznej strony, jakby to wytlumaczyc.. Hmm jakbym chciala złączyć ze soba łokcie i wtedy bocznie tak naciskam na nie to czuje bol. I sutki tez tylko przy dotyku. Tez mam wrazenie ze są bardziej takie nabite, ale nie wiem tez, czy sobie nie wkręcam :D

Napisane na GT-I9505 w aplikacji Forum BabyBoom

@Iska90 ufff trochę się uspokoiłam :) mnie też czasem coś leciutko zakuje ale bez porównania do tego co wcześniej. W sumie to przestało odkąd biorę Dupka... hmm. A mój ginekolog powiedział że to normalne że boli bo macica się powiększa więc zaczęłam się martwić gdy przestało.
A piersi Cię bola tylko przy dotyku??? :) Bo ja własnie tak mam że bolą tylko jak dotykam i są takie jakby hmm "nabite"... :D

@Bezkonserwantow to już niedługo:) będę trzymać kciuki [emoji110][emoji110][emoji110][emoji110]

Kusicie tym olejem kokosowym :rolleyes: ale w sumie mam jakieś smarowidlo z d&m z tamtej ciąży więc chyba te będę używać :D
Moje cycochy dokładnie jak u Ciebie, bolą przy dotyku i są nabite jakby je ktoś wypchal ;) bez stanika ani rusz [emoji85] nie wspomnę ze spanie na brzuchu to tylko z poduszka dodatkową [emoji23][emoji23][emoji23]

Ja rozstępy na 99% będę mieć bez względu na to co użyje i czy użyje :( 2 lata temu zrzucilam 17 kg i mimo różnych kremów i ćwiczeń wzmacniających brzuch rozstępy zostały - niewielkie ale są :/

Co do becikowego - ktoś pytał - to chyba po prostu trzeba założyć kartę ciąży najpóźniej w 10 tc i potem zaraz po porodzie zgłosić się po becikowe. Nie pamiętam tylko jaki jest termin na to ale becikowe to chyba nie każdy teraz dostaje?

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Drogie Mamusie!
Czy orientujecie się jak to jest z becikowym?
Do kiedy należy zarejestrować ciążę i czy jeżeli jestem u prywatnego ginekologa to muszę zarejestrować ciążę do lekarza NFZ?
pierwsza wizyta max do 10tc, lekarz bez znaczenia czy na nfz czy prywatny, byle gin. Rodzisz i bierzesz wtedy od niego podpis z datami wizyt. Mi się podpisał i kazał daty wpisać sam. Tylko jest próg dochodów- my się 5zl nie załapaliśmy. plus masa innych papierów, które trzeba złożyć- masakra- jakby milion dawali. Nie pamiętam tylko do kiedy trzeba złożyć, chyba jest rok

pierwsza wizyta max do 10tc, lekarz bez znaczenia czy na nfz czy prywatny, byle gin. Rodzisz i bierzesz wtedy od niego podpis z datami wizyt. Mi się podpisał i kazał daty wpisać sam. Tylko jest próg dochodów- my się 5zl nie załapaliśmy. plus masa innych papierów, które trzeba złożyć- masakra- jakby milion dawali. Nie pamiętam tylko do kiedy trzeba złożyć, chyba jest rok
Dziękuję za informacje ! ;-*

U mnie z objawów to przede wszystkim zmęczenie i nudności, dość mocno denerwują mnie niektóre zapachy a piersi póki co w ogóle nie bolą. Rozstępów po poprzedniej ciąży nie mam, smarowałam się w kratkę, jednak w w większość to zasługa genetyki.

Jestem ciekawa jak mi wyliczy lekarz termin ciąży bo z OM wychodzi 5 listopada ale wiem, że owulację miałam jakieś 10 dni później więc na pewno będzie różnica.

Przy poprzedniej ciąży brałam luteinę do 21tc a acard do 38tc. Teraz łykam tylko acard, witaminę D i kwas foliowy.

reklama
Do góry