reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2017

Kochana, a jeśli dziecko urodzi się 31.10 to tego samego dnia trzeba złożyć wniosek? Nie ma na to jakiś widełek 14 dni czy coś takiego?

Synek [emoji170] luty 2014
Walentynka [emoji169] listopad 2017
I na jakiej podstawie to wnioskuję? Jakiś wypis ze szpitala ? Bo przecież na akt urodzenia się czeka? :-)

xnw40tc7sy506vxn.png

reklama
Witam Dziewczyny... trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty... oczywiście dajcie znać co słychać u Maluszkow. Mój mąż wczoraj panikował w kwestii dziecka... ma 36 lat i mase wątpliwości, ze juz jest za stary... mam nadzieję ze mu przejdzie, bo mnie stresuje jego stres [emoji6]
Co do boli to tak jak Wy czuje kręgosłup i brzuszek czasem... przy kichaniu juz lepiej... jedyne czego się obawiam to to, ze łożysko nie pójdzie w górę... na razie jest dość nisko... ale na podnoszenie jeszcze jest czas.
Zaraz odwoze corke do szkoły i musze zrobić cos w domu.

Dziewczyny... mam takie pytanie... lekarz ze względu na skłonność do krwiakow kaze mi byc na l4 juz prawdopodobnie do konca ciazy. Na razie posyłam męża z l4 bo mam leżeć... kolezanka z pracy twierdzi, ze lepiej jak on będzie dostarczal zwolnienie bo jeśli ja przyjdę to pomyśla, ze skoro umie chodzic to dlaczego nie pracuje? Sama nie wiem... moja szefowa co prawda nie znosi l4, ale przecież nie bede ryzykować życia dziecka dla pracy,ktorej i tak zawsze wiele poswiecalam.

P.s. Gdybyscie miały pytanie odnośnie świadczeń rodzinnych i 500+ służę pomocą.

rfxge6hhcx5oy37q.png
Nic się nie przejmuj szefowa!!! To jest Twoje dziecko, malutki czlowieczek który jest zdany tylko na Ciebie!!!
Gdybym chciała sprawdzic czy będzie nam się należało becikowe to z którego roku biorę dochody?

Napisane na Lenovo K10a40 w aplikacji Forum BabyBoom

Na nowo narodzone dzieciątko złożysz sobie wniosek w listopadzie... najważniejsze, żeby złożyć w tym samym miesiącu w którym się urodzi, żeby otrzymać proporcjonalnie do dni kiedy juz jest na świecie. Na starsze proponuje złożyć juz w sierpniu, bo od tego miesiąca juz można ... bo im wcześniej złożysz tym większa szansa ze nie będzie poślizgu z wyplata w październiku... wystawia Wam po prostu dwie decyzje... najpierw na starsze a po urodzinach maleństwa na młodsze [emoji4]

rfxge6hhcx5oy37q.png
Dzięki bardzo :)

I na jakiej podstawie to wnioskuję? Jakiś wypis ze szpitala ? Bo przecież na akt urodzenia się czeka? :-)

xnw40tc7sy506vxn.png
Przynajmniej musi być nadany pesel a i przy okazji wydają akt urodzenia. Nie jestem pewna jak to jest w usc ale chyba przez nowy system bardzo szybko można otrzymać wszystko. Najgorsza jest sytuacja kiedy rodzi się w ostatnim dniu miesiaca... wiem że rodzice bardzo szybko przychodzą z aktem urodzenia i peselem... ale faktycznie jak maleństwo rodzi się ostatniego dnia zwykle składają w kolejnym miesiącu tracac te 16 zl

rfxge6hhcx5oy37q.png

Nic się nie przejmuj szefowa!!! To jest Twoje dziecko, malutki czlowieczek który jest zdany tylko na Ciebie!!!
Gdybym chciała sprawdzic czy będzie nam się należało becikowe to z którego roku biorę dochody?

Napisane na Lenovo K10a40 w aplikacji Forum BabyBoom
Jesli nasze dzieci urodza sie w listopadzie to rokiem bazowym od 1 listopada 2017 bedzie rok 2016. Jeśli ten rok bedzie dla nas mniej korzystny niż 2017 to wniosek możemy złożyć np.1 listopada 2018 i wtedy bedzie 2017 brany pod uwage... ważne by złożyć wniosek najpóźniej do roku od urodzenia czyli dzień przed roczkiem malucha.

rfxge6hhcx5oy37q.png

Witam Dziewczyny... trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty... oczywiście dajcie znać co słychać u Maluszkow. Mój mąż wczoraj panikował w kwestii dziecka... ma 36 lat i mase wątpliwości, ze juz jest za stary... mam nadzieję ze mu przejdzie, bo mnie stresuje jego stres [emoji6]
Co do boli to tak jak Wy czuje kręgosłup i brzuszek czasem... przy kichaniu juz lepiej... jedyne czego się obawiam to to, ze łożysko nie pójdzie w górę... na razie jest dość nisko... ale na podnoszenie jeszcze jest czas.
Zaraz odwoze corke do szkoły i musze zrobić cos w domu.

Dziewczyny... mam takie pytanie... lekarz ze względu na skłonność do krwiakow kaze mi byc na l4 juz prawdopodobnie do konca ciazy. Na razie posyłam męża z l4 bo mam leżeć... kolezanka z pracy twierdzi, ze lepiej jak on będzie dostarczal zwolnienie bo jeśli ja przyjdę to pomyśla, ze skoro umie chodzic to dlaczego nie pracuje? Sama nie wiem... moja szefowa co prawda nie znosi l4, ale przecież nie bede ryzykować życia dziecka dla pracy,ktorej i tak zawsze wiele poswiecalam.

P.s. Gdybyscie miały pytanie odnośnie świadczeń rodzinnych i 500+ służę pomocą.

rfxge6hhcx5oy37q.png
No niby chodzić nie wolno ale zawsze możesz powiedzieć że od lekarza prosto idziesz, a przecież na wizyty musisz chodzić.
I witam resztę Mamus:) trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty. Jutro amnio... jest strach ale cóż trzeba iść.

Hej wszystkim!
Chciałam się przywitać. Ja mam robić termin na 8 listopada. Pod serduchem mały Szymon i jego brat lub siostra ( wstydniś nie chce się pokazać ) ;)
Miło mi do was dołączyć. ;)

Witaj! Nasze pierwsze bliźniaki na forum!! [emoji322][emoji322][emoji322]

reklama
No niby chodzić nie wolno ale zawsze możesz powiedzieć że od lekarza prosto idziesz, a przecież na wizyty musisz chodzić.
I witam resztę Mamus:) trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty. Jutro amnio... jest strach ale cóż trzeba iść.

Powodzenia jutro! Na pewno wyniki będą dobre!

Do góry