reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2017

1490882291-aaaaaa.jpeg

A moje dziecko tak słodko śpi u niani :)
tez bym sobie pospala :)))
moja trojka caly dzien ze mną, a juz zaden drzemek nie ma..
niestety max 2 lata i koniec spania w dzien :/

oar89n7312bz9t17.png

reklama
A jeszcze jedna ciekawostka mi się przypomniała, a może się Wam przydać :) od 01.01.2017 wszystkie kobiety w ciąży maja prawo do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej, co oznacza że nie dotyczą nas kolejki na świadczenia na NFZ, także u dentysty. Poza tym w okresie ciąży są refundowane tzw "białe" wypełnienia, więc warto z tego skorzystać :)

p19uskjojbeqaxq5.png

estrelicia nie wiedzialam :) fajna sprawa :) ja go dentysty chodziłam caly zeszły rok.. zmienilam dentyste i okazalo sir ze kilka zebow leczobych kiedys kanalowo nie bylo zrobionych dobrze go konca+iles plomb do wymiany i za leczenie zaplacilam łacznie 6 tys.... ale mam wszystko zrobione :)

oar89n7312bz9t17.png

O w tym temacie jestem specjalistka [emoji14]
Generalnie nie zaleca się, żadnych chirurgicznych zabiegów stomatologicznych w pierwszym trymestrze, bo jest to "stres" dla organizmu matki. Więc jeśli to możliwe, najlepiej oczyścić ubytek, usunąć w znieczuleniu miazgę zęba jeśli jest jeszcze częściowo żywa i poczekać do II trymestru. Jeśli są wskazania, czyli stan zapalny, obrzęk itp to dentysta przepisze delikatny antybiotyk, po konsultacji z ginekologiem. Natomiast jeśli stan zapalny się nie wyciszy, to wtedy pewnie w osłonie antybiotykowej trzeba będzie usunąć :) Ale to w sumie zdarza się naprawdę rzadko.
Problem jest tylko taki, że to 8, czyli z definicji ząb, który jest problematyczny przy ekstrakcji :) A górna czy dolna?

Jeśli chodzi o znieczulenia to tak jak wyżej - lepiej nie, ale są bezpieczne jak artykaina, czy mepiwakaina, których można używać u ciężarnych :)

Uff, chyba wszystko w temacie :)

p19uskjojbeqaxq5.png

Czyli czekam do II trymestru :-) dzięki!

f2w3s65gmns13fyt.png

O w tym temacie jestem specjalistka [emoji14]
Generalnie nie zaleca się, żadnych chirurgicznych zabiegów stomatologicznych w pierwszym trymestrze, bo jest to "stres" dla organizmu matki. Więc jeśli to możliwe, najlepiej oczyścić ubytek, usunąć w znieczuleniu miazgę zęba jeśli jest jeszcze częściowo żywa i poczekać do II trymestru. Jeśli są wskazania, czyli stan zapalny, obrzęk itp to dentysta przepisze delikatny antybiotyk, po konsultacji z ginekologiem. Natomiast jeśli stan zapalny się nie wyciszy, to wtedy pewnie w osłonie antybiotykowej trzeba będzie usunąć :) Ale to w sumie zdarza się naprawdę rzadko.
Problem jest tylko taki, że to 8, czyli z definicji ząb, który jest problematyczny przy ekstrakcji :) A górna czy dolna?

Jeśli chodzi o znieczulenia to tak jak wyżej - lepiej nie, ale są bezpieczne jak artykaina, czy mepiwakaina, których można używać u ciężarnych :)

Uff, chyba wszystko w temacie :)

p19uskjojbeqaxq5.png

Dolna ósemka :-). Jak byłam pierwszy raz na wyrywaniu to było szybko i bezproblemowo. Drugi raz juz troszkę sie męczył, bo okazało sie, ze moje korzenie są powyginane w różne strony[emoji849] trochę sie pomęczył i usunął. Tu bez szwów sie nie obyło :p

f2w3s65gmns13fyt.png

A jeszcze jedna ciekawostka mi się przypomniała, a może się Wam przydać :) od 01.01.2017 wszystkie kobiety w ciąży maja prawo do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej, co oznacza że nie dotyczą nas kolejki na świadczenia na NFZ, także u dentysty. Poza tym w okresie ciąży są refundowane tzw "białe" wypełnienia, więc warto z tego skorzystać :)

p19uskjojbeqaxq5.png
Ciekawe jak to sie ma do rzeczywistosci... bo roznie to bywa ;)

masz rację, ciaze i karmienie teoretycznie nie powinny miec wplywu na stan uzebienia, ale to chyba jedynie wtedy gdy dostarczamy wszystkuego co organizm potrzebuje, przy ograniczeniu slodyczy do minimum... Ja przez 7 lat byłam bez ani jednego dnia przerwy albo w ciazy albo karmiłam, i zawsze jeszcze karmiac zachodzilam w ciaze. W styczniu rok temu wreszcie koniec i moj organizm pracowal tylko na siebie!! Ja to jedtem jedna z tych nienormalnych matek ktore karmia długo... Ostatniego syna najdluzej bo 2,5 roku, ale tylko dlatego ze on chcial, az powiedziałam-koniec! :-D

oar89n7312bz9t17.png

reklama
@Bezkonserwantow fajnie, że mogłam pomóc :) Ale i tak poproś dentystkę, żeby Ci ten ząb oczyścila i zabezpieczyla, zmniejszy w ten sposób ryzyko bólu i powikłań :) dolna zawsze gorsza moim zdaniem [emoji14] właśnie dlatego nie lubię ósemek, bo nie wiadomo czego się po nich spodziewać [emoji14]

@Mycha07 jak powiesz w przychodni, że wiesz ze się zmieniła ustawa i pogrozisz telefonem do NFZ to zobaczysz, że natychmiast ułatwia Ci przyjęcie w dogodnym terminie :)

p19uskjojbeqaxq5.png

Do góry