Danielkowa
Fanka BB :)
tez bym sobie pospala ))
A moje dziecko tak słodko śpi u niani
moja trojka caly dzien ze mną, a juz zaden drzemek nie ma..
niestety max 2 lata i koniec spania w dzien :/
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
tez bym sobie pospala ))
A moje dziecko tak słodko śpi u niani
O w tym temacie jestem specjalistka [emoji14]
Generalnie nie zaleca się, żadnych chirurgicznych zabiegów stomatologicznych w pierwszym trymestrze, bo jest to "stres" dla organizmu matki. Więc jeśli to możliwe, najlepiej oczyścić ubytek, usunąć w znieczuleniu miazgę zęba jeśli jest jeszcze częściowo żywa i poczekać do II trymestru. Jeśli są wskazania, czyli stan zapalny, obrzęk itp to dentysta przepisze delikatny antybiotyk, po konsultacji z ginekologiem. Natomiast jeśli stan zapalny się nie wyciszy, to wtedy pewnie w osłonie antybiotykowej trzeba będzie usunąć Ale to w sumie zdarza się naprawdę rzadko.
Problem jest tylko taki, że to 8, czyli z definicji ząb, który jest problematyczny przy ekstrakcji A górna czy dolna?
Jeśli chodzi o znieczulenia to tak jak wyżej - lepiej nie, ale są bezpieczne jak artykaina, czy mepiwakaina, których można używać u ciężarnych
Uff, chyba wszystko w temacie
O w tym temacie jestem specjalistka [emoji14]
Generalnie nie zaleca się, żadnych chirurgicznych zabiegów stomatologicznych w pierwszym trymestrze, bo jest to "stres" dla organizmu matki. Więc jeśli to możliwe, najlepiej oczyścić ubytek, usunąć w znieczuleniu miazgę zęba jeśli jest jeszcze częściowo żywa i poczekać do II trymestru. Jeśli są wskazania, czyli stan zapalny, obrzęk itp to dentysta przepisze delikatny antybiotyk, po konsultacji z ginekologiem. Natomiast jeśli stan zapalny się nie wyciszy, to wtedy pewnie w osłonie antybiotykowej trzeba będzie usunąć Ale to w sumie zdarza się naprawdę rzadko.
Problem jest tylko taki, że to 8, czyli z definicji ząb, który jest problematyczny przy ekstrakcji A górna czy dolna?
Jeśli chodzi o znieczulenia to tak jak wyżej - lepiej nie, ale są bezpieczne jak artykaina, czy mepiwakaina, których można używać u ciężarnych
Uff, chyba wszystko w temacie
Ciekawe jak to sie ma do rzeczywistosci... bo roznie to bywaA jeszcze jedna ciekawostka mi się przypomniała, a może się Wam przydać od 01.01.2017 wszystkie kobiety w ciąży maja prawo do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej, co oznacza że nie dotyczą nas kolejki na świadczenia na NFZ, także u dentysty. Poza tym w okresie ciąży są refundowane tzw "białe" wypełnienia, więc warto z tego skorzystać