reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2016

Gaga jutro wszystkie myśli ciotek bedą szły w Waszym kierunku, kciuki zaciśnięte bedzie dobrze nie ma innej opcji!

Małecuda tez uważam ze trzeba jeść wszystko ale po akcjach z Izunia uważam ze rozwaga to pierwsza zasada;) Jedno dziecko nie zareaguje na nic drugie bedzie wrażliwe. U mnie była położna, odstawiłam co miałam efekt tez mam po dwóch dniach, mniej ryku po 3h non stop, drugi dzien kupka, dziecko nawet zadowolone w miarę :) wiec jednak cos w tej diecie czasem musi być. Jak wyjdę na proste zacznę na nowo wprowadzać to co odstawiłam i zobaczymy jak bedzie. Dodam ze nie stosuje żadnych probiotyków puki co i innych wspomagaczy a tylko dieta reguluje wpływ na Izkę.

Princeseczka Iza miała wynik pod 12, oczywiście na wypisie tego nie napisali bo położna zwróciła na to uwagę ze nigdzie tego info nie ma:/

Co do żółtaczki to my wyszliśmy ze szpitala we wtorek a środę młoda cała przespała i wlasnie była taka jak dla mnie mega żółta, białka buźka, juz chciałam jechać badać krew ale od czwartku wyjec wrócił i do sob właściwie jej zeszło, teraz jak dla mnie juz w ogóle żółta nie jest, moze ociupinkę wiec szybko przeszło a wynik był w miarę wysoki.
Bratowa walczyła z żółtaczka to dopajali woda z glukoza ale Młody chyba pod 2 miesiące był żółty, słoneczko tez daje radę wiec wystawiać dzieci jak swieci u Was.

Basieńka trzymam kciuki:)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Kliska u mnie tez brodawki wyciumkane i wrażliwe. Przeważnie prawa. Więc smaruje mleczkiem i zakładam muszle i trochę pomaga to.
Netta u nas też kupy bardzo często a jak nie ma kupy to i tak jakis pruczek i mini kupka jest więc mamy pupke podrazniona. Az takie przekrwienia się zrobiły a naprawdę pilnuje zmian pieluch ;( smarowalam różnościami i chyba najlepiej przygasil Nivea.
Emka u nas była żółta buzka i robilam tydzień temu kontrolnie bilirubine i wyszlo 8.6 i dziś 6.2 czyli spsda. Jutro pediatra.

13.10.2016 córcia

Maleducada wlasnie takie podejście ma moja mama- ciagle powtarza ze skoro w ciąż piłam mleko i jadłam nabiał to dlaczego odstawiam go automatycznie po porodzie. Naczytałam sie rożnych diet, posłuchałam położnej i mam jeden wielki znak zapytania. Jedni mówią zeby odstawić ciemny chleb, drudzy piszą zeby jasne pieczywo- można oszaleć ! co w takim razie jeść? Chyba zacznę wprowadzać rożne produkty powoli do jedzenia i bede jeść wszystko oczywiście w granicach rozsądku- zdrowo i lekkostrawne.

Linka chyba mamy podobne krostki- takie różowe małe placki- rano sie pojawiają wieczorem znikają i sa w innym miejscu. Pediatra przepisał nam na to maść Altabacin ale stwierdził ze to i tak samo zejdzie wiec nie wykupiłam.

Gaga kiedy operacja?? Napewno troszke cie nastraszyli bo każda operacja to ryzyko i musieli cie uświadomić. Jestem dobrej myśli, bede trzymać kciuki i nie przyjmuje innych wieści jak tylko tych dobrych! Pamiętaj uzbrój sie w cierpliwość i przygotuj na widok swojego dzieciątka po operacji- potrzebne bedzie ci wsparcie kogoś żebyś nie była sama.
Jestem myślami z Tobą i Sebusiem:**

Brodawkę mam poraniona lewa i tak było od początku- dużo pomaga zchlodzony liść kapusty- uśmierza ból i poprawa wygląd brodawki oraz smarowanie własnym mlekiem i wietrzenie. Ja po domu latam czasami bez stanika zeby nie kisić piersi w biustonoszu cały czas.

Gaga kochana modlimy się za powodzenie operacji[emoji10] na pocieszenie napisze że w Polsce mamy dobrych specjalistów... a Sebastianem z pewnością jest silnym chłopcem[emoji10]

Maleducada mi położna też zaleciła brak diety, ale nikt jeszcze mnie nie pouczał w tej kwestii[emoji6]

Kliska ja nie mam poranionych brodawek, ale zawsze jak przystawie dziecko do piersi to to pierwsze pociągnięcie boli[emoji6]

Kliska moja też dźwiga główkę, ale na chwilę, ale i tak wydaje mi się to szybko... do tego jak jest zła to tak macha nóżkami że już dwa razy przewróciła się z pleców na bok... na to myślę że też za szybko...

My mamy lezaczek z bright stars i niby jest od 0 ale jak dla mnie głowa jest za krzywo i nie wkłada małej... tak koło 1mies wkladalam synka to i ja spróbuję[emoji6]

Priinceseczka moja położna pierwszy raz się zapowiedziała a teraz mówiłam że będzie czw/pt i nie wiem czy da znać o której czy sobie tak wpadnie... ale o 8 rano to bym jej nie wpuściła [emoji6]

Joasiu fajnie że Gabryś załapał już butle[emoji2] no i że tylko antybiotyk został... oby szybko wrócił do domku

U nas narazie w porządku... młoda dużo je i lubi się tulić[emoji2] jedynie niepokoi mnie że rzadko ale nadal mam zasłabnięcia[emoji20] nie wiem czy to że zmęczenia czy jak... i waga strasznie mi leci... od wyjścia ze szpitala czyli w 7/8 dni mam -4kg a że nie przytylam dużo w ciąży to już daje -3,5kg do wagi sprzed ciąży.. ciuchy na mnie wiszą a spodnie to w ogóle spadają[emoji20] mały ssak wysysa ze mnie życie[emoji6]

Aleksandra[emoji7] urodzona 12.11.2016r[emoji177]

Gaga musi byc dobrze , kciuki zaciskam mocno!

Netta dzieciaki moga ulewac niezależnie od diety takie uroki dziecka moga nyc albo refluks , ale mozna to sprowokować delicolem- tak nam powiedziała pediatra przy pierwszym synu by uważać ale on ulewal mocno od urodzenia :
A na pupę próbowałaś make ziemniaczana ?

Milka niekoniecznie bedzie soe ulewac na brzuchu ja wlasnie w ciagu dnia dużo kładę na brzuszku .

U nas podnosi głowę od początku w zasadzie , wysuwa język , i juz łapie za paluchy i wykazuje gotowość do podnoszenia sie ale nie pozwalam mu.

Położna z ulicy nie ma mowy! Musze mieć posprzątane, w ogole nie lubię niezapowiedzianych wizyt .

No wlasnie ja tez sie dziwie ze wypuszczają z taka żółtaczka ... ze straszym przy takim wyniku dali nas na lampy ... teraz wlasnie sie zastanawiam co robic ...
Iza a dużo Ci spi? Bo dzieci przy żółtaczce dużo spia , mój niby w ciagu dnia ładnie sie budzi na jedzenie w nocy tez 2-3 h mam nadzieje ze to z natury a nie przez to.

Któraś pisała o Rych nogach prostych a to nie tak ze akurat jest głodny albo ma robic kupę akurat ?

Dzieki za info o tej żółtaczce .

Firana z krwi robiłas ?

zem3i09kkpneir9y.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Ale piszecie, kiedy ja to nadrobie..;)

Skrzatja pierwszy raz tydzien po porodzie zostawilam i lacznie chyba juz z 4 razy .
Jak moja chce co chwile to rozbudzam jak odlatuje żeby zjadla wiecej zamiast co chwile dojadac:)

O dziewczyny to Wy juz macie 500+na koncie? To chyba jakos szybko. Ja z10 dni temu poskladalam wnioski ale tutaj tak sie ruszaja ze pewnie miesiacami bede czekać:d swoją drogą u Was tez tyle papierków się zbiera?

Joasia super ze juz widac powoli wypis do domu :) walcz walcz o cycki napewno bedzie dobrze

Princeseczka u nas na szczęście odpukac z kolkami spokoj chociaz wczoraj pierwszy raz byl mega placz i obylo sie bez windi i bez kropelek maz wsadzil w chuste i spala 4h baz zajakniecia

U nas położna wskazuje dzien i ostatnio mówiła miedzy 10 a 14 ale kak dzwonilam ze potrzebuje wyjsc z domu to określiła godzine

My mamy zwykly lezaczek bright starts bez bujania tylko z wibracjami i jakimis odglosami ale na razie nie uzywamy

Linka wlasnie pomyslalam o jakimś kurzu

Gaga trzymam bardzo mocno kciuki. Musi byc dobrze

Mi na sutki bardzo pomogla ziaja lano masc , ten sam sklad co medela purelan

A Natalka dzis obudzila sie z mega katarem ;( ja juz panikuje dzis tez mamy polozna to zapytam co robic. Odciagalam ale to niestety na chwile działa

Natalia 7.11.16 [emoji173] 3020g/54cm [emoji480]

Dziewczyny jeśli Was coś niepokoi odnośnie zachowania bobasa może warto skonsultować z fizjoterapeutą. W szpitalu gdzie leży Gabryś jest taka babeczka i ona ogląda wszystkie noworodki, nie tylko te "po przejściach". Poćwiczyła trochę z G. i stwierdziła, że ma on wzmożone napięcie mięśniowe, dlatego tak szaleje z tą głową, ale nie wygina się na tyle, żeby przekręcić się z brzuszka na plecy, więc delikatne ćwiczenia mogą to za niedługo wyrównać. Wczoraj pokazała mi jak go układać do karmienia czy leżenia i na co zwracać uwagę.

Gaga cały czas o Was myślę, szczególnie jak jestem u G.w szpitalu. Tyle mam nie może po prostu wrócić z wyczekiwanym maluszkiem do domu. U nas na oddziale jest aktualnie 16.
Ale trzeba pamiętać, że to szpitalne życie kiedyś się kończy i Sebastianek też w końcu wróci do domu, bo na pewno jest w dobrych rękach i trzeba wierzyć, że będzie dobrze, bo nie ma innej opcji.

Mnie też już głowa pęka od tego wszystkiego, ale trzeba przetrwać.

Malenducada 6 godzin to mi Zuza zaczęła przesypiać jak miała 2 lata (po odstawieniu id cyca).
A co do diety to położne u G.mnie pytały ostatnio czy trzymam, bo coś im szalał jednej nocy.

Aob moja rodzinna po porodzie Zu mówiła, że widzi, że mam dziewczynkę, bo tak schudłam.

Keejti może maść majerankowa i inhalacje na katar.

G.na poniedziałek będzie miał umówionego neurologa na kontrole i jeśli znowu nie przypląta sie jakieś badziewie to może w przyszłym tygodniu go wypuszczą.

8.11[emoji480]Gabryś [emoji64]

Hej.

Emka mój peditra twierdzi, że przy KP żółtaczka może utrzymywaĆ się do 3 miesięcy i jest to naturalne. Wiem że w większych miastach istnieje możliwość zbadania poziomu bilirubinu przezskórnie i w razie zbyt wysokiej ilości wypożyczajĄ lampy do fototerapii do domu.

Kejjti- a jaki Natalka ma katarek? Jeśli przezroczysty to znaczy , że wirusowy i wystarczy rozrzedzanie i odciąganie. Jeśli żółty to trzeba uderzyć do pediatry bo to katar bakteryjne i lekarz musi przepisać kropelki do noska, żeby nie zeszło na gardło ,oskrzeli , czy odpukaĆ płucka. Moja położną poleccała do rozrzedzania kataru Marimar z miedzią( miedź ma działanie przeciwbakteryjne). Pediatra z kolei mówił , że jeżeli tak małe dziecko przy Katarze zacznie choćby trochę kaszleć to on musi je zobaczyć i osłuchaĆ.

Aob- ja mam 12 kg mniej niż przed ciążą. Tyle, że u mnie to akurat duży Plus i oby tylko tak dalej waga leciała.Jeżeli zdarzają Ci się zasłabnięcia to może warto zrobić morfologiĘ.

Gaga- modliłam się wczoraj i dziś za Twojego Sebastianka. Wierzę, że będzie dobrze i będĘ czekała na jakieś informacje na temat Maluszka.

U nas kupy wracają do normy po podaniu Dicofloru. Mały przesypia w nocy spokojnie po 3-4 godziny. Bywa, że nawet 5 - nie wzbudzam go bo ładnie przybiera.

Mama 4 a czemu Dicoflor podajesz? Miałaś problemy z brzuszkiem?

Była u Nas przed chwila położna, wazyliśmy sie i dobiliśmy do wagi urodzeniowej w 2 tygodnie. 4350 urodzeniowa, przy wypisie 4230 czyli od wypisu 120g w 2 tygodnie to nie za mało?

reklama
Dziękuje Mili ja wlasnie tez czekam na kolejna wizytę za tydzień- poprosiłam zeby znow przyniosła wagę i zobaczymy.
U mnie z kilogramami to wszystko zleciało do wagi z przed ciąży- juz w druga dobę po porodzie poleciało mi 11 kg. Liczę zeby jeszcze z 2 kg zeszło ne wiecej bo nie chce byc patyczakiem.
Podpowiedzcie dziewczyny czy cos smarować na suche usta niemowlaka?
Mam w mieszkaniu suche powietrze- używam nawilżacza ale Malutka ma bardzo suche usta aż wióry ma na wargach najcześciej rano a w nocy oblizuje sie i mlaszcze bo troszke jej to przeszkadza.

Do góry