reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2016

Ja wyjęłam zmywarkę i zrobiłam z Basia porządek w szafie z czapkami i szalikami;) oczywiście teraz sie nasłuchałem od mojego ze mam odpoczywać...
Ja żadnych objawów porodowych nie mam, ale w pierwszej tez nie miałam. Ciekawe czy luteina brana od sierpnia do 36 tygodnia nie wpłynie na przenoszenie? Ja niby od 36 mam zgładzona zupełnie szyjkę ale rozwarcia brak, wiec sobie czekam;) Sąsiedzi mi Basię ogarniają bym do szkoły nie musiała chodzić jej odbierać.

Emalka ja zapasów nie mam, poza takimi klasycznymi które zawsze mam (ryż, makarony, mąka, jakies mięsko w zamrazarce). Mój od sierpnia robi zakupy bo ja po sklepach nie chodzę a jeszcze korzystam z Piotra i Pawła i mi przywożą świeże, mam nadzieje ze damy jakoś radę. Psu zamroziła gotowanego kurczaczka [emoji23] a moim pierogi w razie w, babcie mam nadzieje ze im pomogą jak co.

Gaga kochana siostra, ja ciagle zajadam sie rogalami marcinskimi ;P będę szersza niz dłuższa niebawem[emoji1]

Mamo4 trzymam kciuki za wyciszenie byś spokojnie do poniedziałku dotrwała [emoji18]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Doczekalam sie poloznej dziewczyny.
Maluszek wazy 3880g musze znowu dawac mm bo powiedziala ze troszke malo przybral

I pepuszek malemu troche za wysoko odpadl. musze octeniseptem przecierac czesciej i moze sie zluszczy a jesli nie to skierowanie do chirurga bedzie trzeba wypisac zeby on to zeskrobal czy oczyscil:-((

Hej zbieram się i zbieram ale w końcu co nieco napiszę na temat porodu ☺
Przed 5 jakoś zauważyłam blado różowe plamienie,o które zresztą Was pytałam na forum. Po 10 byliśmy na ip okazało się ze wody mi odeszły czego nawet nie zauważyłam a rozwarcie na 4 cm. Od 12 zaczęły się nieco większe bóle a ok 14 rozwarcie na 5cm dostalam okscy i zzo po 1.5 H rozwarcie na 8 cm które przestałam ☺ no i znowu się zaczęły bole...dostalam jesZcze ciut znieczulenia za godz pełne rozwarcie ale główka słownie ułożona. Jakieś 45 min slurczy silnych i trochę kucania podczas nich godz 18.55skurcze parte ktore juz nie bolaly i 19.14 maluch z nami. Mialam male naciecie ale powiem wam no czuję maly dyskomfort ale gorzej znoszę to ze przed porodem mialam te hemoroidy i przy wysiłku tylko się pogorszylo. Po 2 godz bycia z małym na brzuszku i ssaniu przywieźli nas na po porodowy i poszłam się wykąpać a dZiecko w tym czasie wazyli itd. Ogółem nie chciałabym rodzic znowu za miesiąc ale jak to mąż mówi wydarlam się parę razy i poszło szybko ☺☺

Diabliczka i jak pionizacja? Współczuję bólu, tydzień temu miałam właśnie chyba najgorszy dzień pod tym względem, brrr... Od wczoraj dopiero lepiej jest, chociaż bolą mnie jakieś kości teraz przy chodzeniu, nie wiem, czy to spojenie, czy miednica, któraś z Was tak miała??

Martini, czyli nie było tak źle, dzielna dziewczyna jesteś, dałaś radę :)

Emalka, nie robiłam żadnych zapasów, maż jest duży i potrafi sobie zrobić jajecznicę czy ugotować parówki :D a nawet kotlety z piersi zrobić, czy jakieś danie z makaronu;) W MC raz był i był z tego powodu bardzo zadowolony;) Jego sprawa, czy woli jeść gotowce, czy coś sobie przyszykować, jeśli mnie nie ma lub nie mam jak zrobić.
Teraz przeważnie zupy gotuję albo coś szybkiego i zakupy robi nam na bieżąco, tylko listę muszę mu robić. Ale ma zakupy już obcykane od jakichś dwóch lat i nawet już nie dzwoni ze sklepu jak ma 10 rodzajów czegoś tam, bo nauczył się, co lubię i ogólnie jakie rodzaje czego jemy, czy jakiego producenta :)

Co do wagi, to u mnie najbardziej wiarygodne okazało się usg szpitalne. W sobotę pokazywało 3200, a w czwartek urodziła się 3150 :) Myslałam, że powyżej 3 kg to takie duże dziecko, a to kruszyna taka... nóżki chude jak u żabki, pampersy 1 luźne...

Gaga, znowu Ci się udało ze słodkim :D

Mamo czwórki, jak sytuacja?

Co do kichania, to nam powiedzieli, że dziecko cały czas jeszcze czyści sobie drogi oddechowe w ten sposób.
Nas kaszel u Małgosi martwił, jeszcze w szpitalu kaszlała, ale zawsze osłuchowo czysta i potem pediatrę kilka razy pytaliśmy o to, nawet po kilku m-cach i zawsze powtarzał, że to prawidłowa reakcja, odruch, kiedy za dużo śliny się pordukuje i trzeba się cieszyć, że dziecko ma taką reakcję, bo się nie dławi dzięki temu. Oczywiście nie chodzi o to, żeby bagatelizować kaszel, u nas nie było dodatkowych żadnych objawów chorobowych, a kaszel się nie nasilał, ani nie było słychać zalegania czegoś tam, po prostu raz na kilka godzin sobie kaszlała.

Priinceseczka, tzn. ile Igorek przybrał? Moim zdaniem dziwne, że połozna każe go dokarmiać mm, jeśli Ty kp i Ci na tym zależy... Gdyby spadał na wadze, to można się martwić. Swego czasu byliśmy u lekarza, który ciągle się mnie czepiał, że M. za mało przybiera i to na mm właśnie, kazał mi z butelką przyjść i pokazywać jak ją karmię... A wg siatek centylowych dla dzieci z ZD była pośrodku i mówiłam mu to, a ten swoje, że na mm powinna więcej, a niby czemu powinna? Nie wszystkie dzieci muszą być pulchne :) Więcej do niego nie poszłam i dalej jest pośrodku siatki, a endokrynolog cały czas podkreśla, żeby pilnować wagi, żeby za bardzo nie tyła, bo potem z takimi zaburzeniami hormonalnymi nie schudnie.
Kciuki za ten pępuszek, oby obyło się bez interwencji.

Dziewczyny no właśnie o to mi chodzi że ok zgodzę się na cc jeśli będzie coś zagrażało dziecku ale jednak wolę sn.. i tak jak Joasia pisze to mnie aż Dołuje[emoji20] Koalka u mnie w szpitalu też jest duuuzy nacisk na sn i patrząc jaki miałam 1porod to na pewno będą mnie męczyć żeby ur naturalnie...

Ivi mój gin twierdzi że dziecko ma czas... teraz w pon będę już po terminie to zobaczymy co powie...

Emka ja tylko na to liczę że błąd w wadze u mnie będzie na moją korzyść bo już w pon mała wazyla niby tyle co Niko przy porodzie i nie było łatwo mi go wyprzeć, duże nacięcie miałam ale to i tak lepsze niż cc[emoji6]

Priinceseczka czyli że za dużo pępek wystaje?

MartiniM czyli w sumie poród aż tak ciezki nie był?[emoji6] Więc teraz pewnie cieszysz się że obyło się bez cc?[emoji6]

Gaga ja na początek kupiłam 2 paczki 1 a później zobaczymy[emoji6]

Co do wagi w szpitalu to 25.10 czyli jakieś 1,5tyg temu mała wazyla 3339g i z tego co mi wiadomo to jest naprawdę dobry specjalista od usg..

Jestem w 40 tc[emoji2] córeczka[emoji7] TP 05.11

Gaga ja mam paczkę 1. Dzieć ma być Max 3300wg doktorka także 2 to chyba za duże na start.

No to i ja nie robię zapasów za dużych. Mój to jest antytalent kulinarny. [emoji5]

Milia a co teraz sama jesz po cięciu?

Jestem w trakcie 38 tygodnia.
Z Polą spotkamy się 15 listopada (cc) [emoji480][emoji166][emoji258]

reklama
Emalka, mam niestety trochę do zrzucenia kg :( Więc jem zupy, warzywa, chlebek pełnoziarnisty w małych bardzo ilościach, jogurty, twaróg, sałatki, ryby, filet z kurczaka, ale jak coś mi zachęcająco pachnie, to częstuję się też bardzo niewielką ilością czegoś bardziej kalorycznego, np. taką dobrą pastę z sosem pomidorowym zrobiłam, że zjadłam sobie 2 łyżki :D Boję się, że na długo zapału do odchudzania mi nie starczy, więc staram się teraz przynajmniej jeść zdrowo, mało, częściej i bez słodyczy, bo pofolgowałam sobie z tym w ciąży.

Gaga, u mnie schodzi właśnie 3 paczka 1, mam jeszcze jedną i resztę 2, ale pod koniec ostatniej paczki zdecyduję, czy dokupić 1 czy już 2 będą ok.

Do góry