reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2016

reklama
Mnie tez wydaje sie, ze w państwowym szpitalu nie ma mozliwosci "zamówić" gina do porodu. Tak samo jest z położnymi nie zawsze jest tak ze sie da. Pamietam ze jak rodziłam dwa lata temu to dziewczyna z mojej grupy na bb pisała...zamówiła polozna ze szpitala gdzie miała rodzic, podpisała umowę, zapłaciła chyba z tysiąca i okazało sie, ze trafiła na dzien kiedy ta polozna nie miała dyżuru, a ona nie przyjechała...

Koalka ja używam nebulizatora. Moj ma czesto problem z drogami oddechowymi (mam nadzieje ze moge powiedzieć miał bo od kilku miesiecy cisza).
Ja kupiłam kiedyś microlife i dałam rodzicom bo u mnie sie nie sprawdził. Teraz zakupiłam Flaem biedroneczkę i jest o niebo lepszy. W pierwszym przy małym dziecku był problem bo trzeba było trzymać kazda rurkę, dziecko, maseczkę bo wszystko sie rozwalało i mozna było tylko w pozycji siedzącej. A w drugim te wszystkie łączenia były stabilniejsze i dla mnie niebywała zaleta jest to, ze mozna tez na leżąco.
A stosowaliśmy na kaszel, oskrzela, krtań, w zasadzie zawsze kiedy zalecił lekarz.

Jestem w 30tc, będzie syn[emoji7] TP29.11.2016[emoji4]

Ostatnia edycja:
Nika właśnie każdy namawia mnie do tego żeby właśnie zakupić dla dziecka bo sie przydaje bardzo.
A czy to na katar ma jakiś wpływ dobroczynny ?
Brata maleństwo choruje i lekarz mówił żeby użyć na katar wodę morska i to chyba jest do nubilozatora czy ona jest w sprayu ?

Koalka jak masz luźne pieniądze to możesz kupić, ale to nie jest od razu taki "must have".
Ja kupiłam przy pierwszej chorobie czyli jak Zu miała prawie 2 lata.
Najpierw psikalam solą w sprayu, potem odciągałam katarkiem, potem inhalacje solą w ampułkach.
W ten sposób 3 dni i po chorobie, a wcześniej męczyła sie długo z lekami które dała doktorka i nic nie działało. Jednak odciąganie i odkażanie solą duzo daje.
My mamy taki inhalator. Kupiłam w aptece:
1473782763937.jpg

Sama go używałam nawet w ciąży.

Jestem w 33 tygodniu ciąży

Załączniki

• 1473782763937.jpg
    1473782763937.jpg
    46,3 KB · Wyświetleń: 237
Asiu ja pewnie tez bym poczekała ma zakup na trochę pózniej ale jak wspominałam wcześniej mam chore maleństwo w domu i pomyslałam ze może kupie inhalator bo dzidzia sie meczy. Brat z bratowa żyją skromnie nie stać ich na taki wydatek wiec chciała kupić i podzielić sie z nimi. Mała bardzo płacze sie dusi sie tym katarem i kaszle
Lekarz tez mówił o wodzie morskiej ale to chyba do noska właśnie nie rozumiałam ich do końca.
Inhalacja sola w ampułkach to do inhalatora rozumiem?
Spray Podjade i kupie do gardełka bo mała ma na bank zaczerwienione bo wszystko wkłada głęboko do buzi i próbuje drapać

Koalka to jak tak to na gardelko Tantum Verde spray zeby psikac miedzy inhalacjami, do tego ampułki z solą do nebulizacji (w aptece będą wiedzieć) to takie coś:
1473785908477.jpg

a do noska najlepiej taką sól w sprayu:
1473785935556.jpg

Lub np.marimer jak nie będzie.
Aspirator to polecam katarek do odkurzacza, bo w sekunde czyści do zera.
Sam katarek z 70zl w aptece chyba kosztuje. A za inhalator dalam na pewno ponad 200zl.

Czyszczenie noska i inhalacje najlepiej 2 razy dziwnnie.

Załączniki

• 1473785908477.jpg
    1473785908477.jpg
    48 KB · Wyświetleń: 240
  • 1473785935556.jpg
    1473785935556.jpg
    36,5 KB · Wyświetleń: 241
Koalka na kaszel na pewno, a jesli chodzi o katar to tez moim zdaniem lepiej jest dziecku oddychać. Z tym, ze tak jak dziewczyny pisały najwazniejsze zeby płukać nosek solą morska w sprayu i odciągać wydzielinę aspiratorem bo zalegająca wydzielina nie dość ze utrudnia oddychanie to moze doprowadzić do stanu zapalnego.
Czyścimy nosek i odciągamy tak czesto jak to konieczne, w zależności od intensywności kataru.
A do nebulizacji jest taka zwykła sól w ampułkach jak wkleiła Joasia, w aptece bedą wiedzieli.
Do gardła tez używamy tantum verde, a do nosa kropelek Nasivin soft, one maja rożne stężenia w zależności od wieku dziecka i stosuje sie je max. chyba do 5 dni.

Jestem w 30tc, będzie syn[emoji7] TP29.11.2016[emoji4]

Ostatnia edycja:
Nasivin mamy dla Zu taki:
1473792981640.jpg

On jest o 1 roku. Ja podczas kataru dawalam Zu tylko w nocy jak nie bylo innej możliwości żeby jej ulżyć, bo jednak jest mocniejszy od tej wody morskiej. No tak na prawdę całkiem inne działanie.

Załączniki

• 1473792981640.jpg
    1473792981640.jpg
    27,8 KB · Wyświetleń: 278
reklama
Dobry wieczór :) jak się czujecie? Ja ogólnie padam przez upał. Dzisiaj nawet się zdrzemnelam, że obiad był o 18 i potem znów zasnęłam i przespalam moment na sprawdzenie cukru.
Czy macie w swojej wyprawce te kapturki na brodawki? Położna na szkole mówiła, że są konieczne, ale ja nie mam przekonania. A na forach zdania podzielone...
Straszne u Was epidemie, trzeba się jakoś przed nimi uchronić, tylko jak, skoro dziećmi należy się opiekować. Współczuję...

Do góry