reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

onanana nie martw sie moj jest najstarszy i tez sie nie przewraca a pokazuje mu codziennie chyba z 30 razy:-Ddo siadania sie bierze ale tylko jak jest u mnie na kolanach w pozycji pol lezacej a tak z łozeczka to chyba za rok sie podniesie...Ja sie martwie ja chodziłam jak miałam rok i trzy miesace a jak miałam rok mowiłam juz zdaniami takze jedno dziecko jest w jednym lepsze w innym słabsze:tak:

reklama
onanana nie martw sie kochana u nas jest tak samo Sami do siadania ichodzenia to jest pierwszy,jeszcze ledwo oczy otworzy jak sie przebudzi a on juz ta glowe probuje podnosic i chce siedziec a z przewracaniem to mu nie idzie i jakos nie ma zapalu do tego typu cwiczen :tak: mysle ze kazde dziecko swoim tepem idzie wiec nie ma sie co martwic ;-)

Dzięki dziewczyny, uspokoiłyście mnie. poczekamy jeszcze i zobaczmy czy ta nasza gwiazda zechce się pokręcić coś:-D

onanana albo Maja sie przekreca ale tak ze wy tego nie widzicie,Ja np zauwazylam ze jak Sami jest w lozeczku i nie ma mnie na widoku to on sie przekreca na boczki za pomoca ochraniacza w lozeczku ale jak tylko mnie zobaczy to myk i juz jest na plecach :tak:

Nie, raczej nie. jeszcze jej nie przyłapalam. Ale ja myślę że każde dziecko rozwija się po swojemu. Ona już bardzo długo główkę dźwiga, a wiem że nie wszystkie dzieci robiły to na takim etapie jak ona. Dam jej jeszcze czas:tak:

Pewnie kochana,daj jej czas i masz racje kazde dziecko jest inne moj np dlugo nie gaworzyl,lezal i sie gapil na nas i tyle a jak czytalam tutaj ze tak opowiadaja dzieciaczki to tez zaczelam sie martwic i doszukiwac sie u swojego czegos zlego az tutaj ni z tego ni z owego jak zaczal gadac to teraz buzka sie mu nie zamyka :-) wiec pewnie Maje bardziej interesuje umiejetnosc siadania niz przekrecanie a na reszte przyjdzie jeszcze czas :tak:

onanana - moja Zosia też jeszcze się nie przewraca. Czasem potrafi tylko z brzuszka na plecy, ale nigdy odwrotnie. Też tak myślę, że każde dziecko rozwija się inaczej - każde jest wyjątkowe i nie dajmy się zwariować schematom... i nasze dziewczyny zaczną w końcu fikać koziołki:tak:

onanana Lenka też jest ze starszaków ;-) i wagowo spora dziewczyna i też się nie przewraca, ale dzieciaki świadomie zaczną się przewracać gdzieś dopiero za 2 miesiące, każdy rehabilitant ci to powie! Moja zaczyna się zbierać do siadania i to prawidłowa kolejność :tak:no i ładnie na boczki się przekręca szczególnie do fajnych zabawek!

onanana nie martw się każde dziecko się rozwija indywidualnie, moja znowu aż zabradzo osatnio fika na brzuszek,właśnie nadrabiam Was zostawiłam ja w łóżeczku pod karuzelą i widzę że wędrowniczka co jakiś czas się przemieszcza a teraz odwracam si.ę a ona w poprzk łóżeczka na brzuszku dorwała piesia i go gryzie

edit:wyciagam ja bo na szczebelkach mi sie zawiesza i nie moze sie na brzuszek odwrocic

reklama
...Ja sie martwie ja chodziłam jak miałam rok i trzy miesace a jak miałam rok mowiłam juz zdaniami takze jedno dziecko jest w jednym lepsze w innym słabsze:tak:

no wlasnie :tak:
Ja zawsze porownywalam Macka z córką sąsiadki, bo miedzy nimi miesiąc róznicy wieku.... Mój Maciek chodzil majac 10 msc, a ich córka stawiała kroczki majac 14-15msc! Za to ona zaczela mowic majac roczek, a moj syn o wiele, wiele pozniej...

Jednak w wiekszosci przypadkow jest tak ze chlopcy sa bardziej sprawni ruchowo i szybciej łapią zajęcia sprawnościowe, a za to dziewczyny sa lepsze w komunikacji i szybciej rozwijaja sie mentalnie :tak:

No a jak chodzi o Kube to wczoraj caly dzien ćwiczył obroty i w koncu mu sie to udalo samodzielnie zrobic :)
A od kilku dni jest taki ruchliwy ze nie chce "usiedziec" na miejscu. Jak go sadzam w fotelik to chce z niego zjechac na dol, tak samo we wkladzie od wanienki.
Jak go odkladam do lozka to sie zlosci, bo chce byc na rekach, ale sie nie dajemy przekonac ;) Chce aby jak najwiecej ćwiczył sam na leząco.
Uwielbia bawic sie na brzuchu. Latwiej mu wtedy chwytac samodzielnie zabawki niz wtedy ajk lezy na plecach.

Do góry