onanana nie martw sie moj jest najstarszy i tez sie nie przewraca a pokazuje mu codziennie chyba z 30 razydo siadania sie bierze ale tylko jak jest u mnie na kolanach w pozycji pol lezacej a tak z łozeczka to chyba za rok sie podniesie...Ja sie martwie ja chodziłam jak miałam rok i trzy miesace a jak miałam rok mowiłam juz zdaniami takze jedno dziecko jest w jednym lepsze w innym słabsze
reklama
Ssabrinaa
Podwójna Mama ☺️
onanana nie martw sie kochana u nas jest tak samo Sami do siadania ichodzenia to jest pierwszy,jeszcze ledwo oczy otworzy jak sie przebudzi a on juz ta glowe probuje podnosic i chce siedziec a z przewracaniem to mu nie idzie i jakos nie ma zapalu do tego typu cwiczen mysle ze kazde dziecko swoim tepem idzie wiec nie ma sie co martwic ;-)
Ssabrinaa
Podwójna Mama ☺️
onanana albo Maja sie przekreca ale tak ze wy tego nie widzicie,Ja np zauwazylam ze jak Sami jest w lozeczku i nie ma mnie na widoku to on sie przekreca na boczki za pomoca ochraniacza w lozeczku ale jak tylko mnie zobaczy to myk i juz jest na plecach
Ssabrinaa
Podwójna Mama ☺️
Pewnie kochana,daj jej czas i masz racje kazde dziecko jest inne moj np dlugo nie gaworzyl,lezal i sie gapil na nas i tyle a jak czytalam tutaj ze tak opowiadaja dzieciaczki to tez zaczelam sie martwic i doszukiwac sie u swojego czegos zlego az tutaj ni z tego ni z owego jak zaczal gadac to teraz buzka sie mu nie zamyka :-) wiec pewnie Maje bardziej interesuje umiejetnosc siadania niz przekrecanie a na reszte przyjdzie jeszcze czas
Anek82
Fanka BB :)
onanana - moja Zosia też jeszcze się nie przewraca. Czasem potrafi tylko z brzuszka na plecy, ale nigdy odwrotnie. Też tak myślę, że każde dziecko rozwija się inaczej - każde jest wyjątkowe i nie dajmy się zwariować schematom... i nasze dziewczyny zaczną w końcu fikać koziołki
onanana Lenka też jest ze starszaków ;-) i wagowo spora dziewczyna i też się nie przewraca, ale dzieciaki świadomie zaczną się przewracać gdzieś dopiero za 2 miesiące, każdy rehabilitant ci to powie! Moja zaczyna się zbierać do siadania i to prawidłowa kolejność no i ładnie na boczki się przekręca szczególnie do fajnych zabawek!
onanana nie martw się każde dziecko się rozwija indywidualnie, moja znowu aż zabradzo osatnio fika na brzuszek,właśnie nadrabiam Was zostawiłam ja w łóżeczku pod karuzelą i widzę że wędrowniczka co jakiś czas się przemieszcza a teraz odwracam si.ę a ona w poprzk łóżeczka na brzuszku dorwała piesia i go gryzie
edit:wyciagam ja bo na szczebelkach mi sie zawiesza i nie moze sie na brzuszek odwrocic
edit:wyciagam ja bo na szczebelkach mi sie zawiesza i nie moze sie na brzuszek odwrocic
reklama
...Ja sie martwie ja chodziłam jak miałam rok i trzy miesace a jak miałam rok mowiłam juz zdaniami takze jedno dziecko jest w jednym lepsze w innym słabsze
no wlasnie
Ja zawsze porownywalam Macka z córką sąsiadki, bo miedzy nimi miesiąc róznicy wieku.... Mój Maciek chodzil majac 10 msc, a ich córka stawiała kroczki majac 14-15msc! Za to ona zaczela mowic majac roczek, a moj syn o wiele, wiele pozniej...
Jednak w wiekszosci przypadkow jest tak ze chlopcy sa bardziej sprawni ruchowo i szybciej łapią zajęcia sprawnościowe, a za to dziewczyny sa lepsze w komunikacji i szybciej rozwijaja sie mentalnie
No a jak chodzi o Kube to wczoraj caly dzien ćwiczył obroty i w koncu mu sie to udalo samodzielnie zrobic
A od kilku dni jest taki ruchliwy ze nie chce "usiedziec" na miejscu. Jak go sadzam w fotelik to chce z niego zjechac na dol, tak samo we wkladzie od wanienki.
Jak go odkladam do lozka to sie zlosci, bo chce byc na rekach, ale sie nie dajemy przekonac Chce aby jak najwiecej ćwiczył sam na leząco.
Uwielbia bawic sie na brzuchu. Latwiej mu wtedy chwytac samodzielnie zabawki niz wtedy ajk lezy na plecach.