reklama
julietta2
Fanka BB :)
Też mam F i normalnie mi USG piersi robią mi wyszły zmiany, ale po biopsji okazało się, że to było zgrubienie pozostałe po zapaleniu piersi i karmieniu. Potem cudownie samo zniknęło w kolejnych latach...Kurczę, mi koleżanka powiedziała, że moje cycki mogą być za duże na USG.
Mam miseczkę F.
a z mammo z tego co mi mówili to jest kwestia budowy piersi, że usg lepiej ogarnia gruczołowaty, więcej zobaczą...
lady_in_blue
Ja nie ale wiem, że ginekolog na NFZ może skierować na takie badanie.Czy któraś z Was robiła usg piersi na NFZ?
Tyle kasy już wydałam na wizyty, badania i suple, że chciałabym jednak coś w zamian za moją składkę
Przy czym USG piersi kosztuje około 150-200 PLN czyli mniej niż moja jedna prywatna wizyta u ginekologa. Także jeśli chodzi o cenę to nie jest aż tak źle.
hachette
Jesteś w 37dc i masz dostać okres we wtorek? Twoje cykle maja 40dni?Zastanawia mnie to, że jakoś 7dpo miałam spadek temperatury i dziwny śluz... Miałam nadzieję że to implantacja. Poczekam jeszcze do wtorku bo wtedy mam termin miesiączki i będę myśleć jak się nie pojawi.
ja mam rozmiar SS (same suty)
Nie robiłam, ale gin z NFZ już mnie nim straszył.Czy któraś z Was robiła usg piersi na NFZ?
Tyle kasy już wydałam na wizyty, badania i suple, że chciałabym jednak coś w zamian za moją składkę
Na Luxmed od razu przy pierwszej wizycie dostałam skierowanie.
Rodzinny z tego co wiem też wystawia skierowanie.
Bolilol
To ja tylko zaznacze, że jeżeli miałyście w rodzinie przypadki raka piersi (prawdopodobnie dotyczy to też raka szyjki macicy, ale nie jestem pewna) to macie prawo do badań genetycznych sprawdzających, czy macie gen zwiększający ryzyko takiego raka. W tym celu należy umówić się do poradni genetycznej. Warto to zrobić.
Badania USG też należy robić regularnie oraz dobrze poprosic swojego ginekologa, by nauczyl Was przeprowadzac samobadanie. Co więcej, wiele kobiet ma zmiany w piersiach o charakterze łagodnym, które trzeba tylko obserwować. Czasami trzeba wyciąć. 12 lat temu miałam taka zmianę i niestety USG nie dało jednoznacznego obrazu co do jej rodzaju i konieczna była operacja oraz usunięcie. Jest to ogrom stresu.
Profilaktyka jest okropnie ważna. Róbmy cytologie, badajmy cycki, co roku w październiku jest akcja, w wielu miastach można zrobić te badania za darmo. Dbajmy o siebie i pozostańmy zdrowe
Badania USG też należy robić regularnie oraz dobrze poprosic swojego ginekologa, by nauczyl Was przeprowadzac samobadanie. Co więcej, wiele kobiet ma zmiany w piersiach o charakterze łagodnym, które trzeba tylko obserwować. Czasami trzeba wyciąć. 12 lat temu miałam taka zmianę i niestety USG nie dało jednoznacznego obrazu co do jej rodzaju i konieczna była operacja oraz usunięcie. Jest to ogrom stresu.
Profilaktyka jest okropnie ważna. Róbmy cytologie, badajmy cycki, co roku w październiku jest akcja, w wielu miastach można zrobić te badania za darmo. Dbajmy o siebie i pozostańmy zdrowe
Aczkolwiek@to_na_pralkę
Super napisane, sprostuje tylko, ze nie raka szyjki macicy tylko jajnika i to są geny brca1 i brca2.To ja tylko zaznacze, że jeżeli miałyście w rodzinie przypadki raka piersi (prawdopodobnie dotyczy to też raka szyjki macicy, ale nie jestem pewna) to macie prawo do badań genetycznych sprawdzających, czy macie gen zwiększający ryzyko takiego raka. W tym celu należy umówić się do poradni genetycznej. Warto to zrobić.
Patrycja240
Początkująca w BB
Hej dziewczyny, kolejny raz się spotykam ze słowami, że choroba uniemożliwia zajście w ciaze/ zagnieżdżenie się.
Chodzi o leukocyty? Bo i mnie kataroza dopadła, a jestem 9 dzień od piku....I
I jak dziś u Ciebie z chorobą ? Mnie trzyma dalej i się pogorszyło. Tzn. Dzisiaj znowu temperatura wróciła 37,8 I ogólnie osłabienie. Chociaz wczoraj juz nie było wyższej temperatury. Plus dalej trzyma straszny katar I kaszel
reklama