reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe kreski 🍁🍂🍁

Może tak być, ja mam biust w miseczce K 🙈 młode kobiety maja gruczołowe głównie, natomiast duże biusty potrafią być gruczolowo-tłuszczowe i wtedy już można mammo robić. Nie boje się promieniowania, mam w domu elektroradiologa i mam swój pogląd na ten temat. Więcej szkody będzie, gdy będą właśnie to nagłaśniać, bo kobiety w ogóle się nie będą badać
Kurczę, mi koleżanka powiedziała, że moje cycki mogą być za duże na USG🤔.
Mam miseczkę F.

reklama
Oo dobrze wiedzieć bo ja mam rozmiar SS (same suty) i właśnie chciałam się zapisać na badanie to zapisze się na USG w takim razie :)
A ogólnie jak to jest z predyspozycją genetyczna? Jesli mama mojego taty miała raka piersi to u mnie wzrasta też ryzyko ? Czy to tylko po lini mamy się dziedziczy ?
Dziedziczymy w jednakowym stopniu. W przypadku takim można oznaczyć, czy masz gen brca1

Pewnie ma takie podejście, bo nie straciła żadnej ciazy albo nie miała żadnych problemów z zajściem. Mam taką znajoma, co starała się jeden/dwa cykle max. I ma już 2 dziecko, urodziła miesiąc temu. Wysikała tylko dwa testy, nie była ani razu na bhcg. Nie poroniła nigdy. Żadnych problemów to zero zmartwień. Nawet nie poszła na genetyczne usg bo miałaby poco według niej.

Nie zgodzę się. Zaszłam w ciąże ledwo po 20. Zrobiłam betę, na USG chodziłam wszystkie i to podwójnie. Dodatkowo te drugie płatne wybrałam u jednego z lepszych lekarzy w Warszawie na tamten czas - było to dla mnie oczywiste. Nie miałam ani wśród koleżanek, ani wśród rodziny żadnej historii poronień (tzn. nie wiedziałam o nich).

Tak, tak jak pisałam, ona nie ma takich doświadczen jak wiele z nas dlatego nie siedzi i nie obgryza paznokci. Wiele kobiet które mają nawet więcej niż jedno dziecko nie ma nawet pojęcia jak dokładnie wygląda cykl. Moja mama, kobieta która urodziła pięcioro dzieci, nawet nie wiedziała kiedy miała owulację, po prostu nigdy nie musiała się tym przejmować.

Ja myślę, że to też zależy od nas samych i naszych charakterów. Mam za sobą to CP - na pewno gdzieś tam z tyłu głowy każda kolejna ciąża to też będzie myśl, że może znowu historia się powtórzy ale jednak chcę wierzyć i mam ogromną wiarę w to, że teraz będzie ok. Nie pozwolę, żeby zła historia odebrała mi całą radość z ciąży, chcę się nią cieszy bo dla mnie ciąża to okres radości

Dzięki! Potrzebowałam jakiejś odmiany :D

Hej dziewczyny. Jestem w 37dc i 12dpo. Od piątku a nawet czwartku boli mnie brzuch jakby na okres, dziś zaczęły boleć piersi i mdli mnie ciągle... Test dzisiaj rano wyszedł negatywny ale zastanawiam się czy nie kupić lepszego bo ten, który miałam to taki paskowy w aliexpress. Tak bardzo chciałabym dwie kreski...

Mi się zaczęły mdłości jak miałam betę ponad 600 (wiem, bo akurat badałam) raczej każdy test był już wtedy pozytywny :p

reklama
Oo dobrze wiedzieć bo ja mam rozmiar SS (same suty) i właśnie chciałam się zapisać na badanie to zapisze się na USG w takim razie :)
A ogólnie jak to jest z predyspozycją genetyczna? Jesli mama mojego taty miała raka piersi to u mnie wzrasta też ryzyko ? Czy to tylko po lini mamy się dziedziczy ?
A nie wiem ale zarówno ginekolog jak i radiolog pytali o takie rzeczy więc na pewno będą umieli ocenić.
Ja mam 33 lata i nikt nigdy ani mi nie proponował ani nie pytał czy robiłam - czy to USG piersi czy mammografię 😶
No to koleżanko patatajaj się umówić, ja Ci proponuję :p

Do góry