reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe kreski 🍁🍂🍁

reklama
Za półtorej tygodnia.
Na szczęście wychodzi to w I fazie cyklu, czyli tak, jak powinno się badać piersi.

No może to być wysoka PRL, mogą to być nerwobóle (miewam takie), może to być lekki stan zapalny. Wiele schorzeń daje takie objawy.

Mnie powiększone węzły chłonne nie martwią, bo to u mnie częsty objaw w drugiej fazie cyklu.
Natomiast wiem, że większość dziewczyn i kobiet nie miało ich nigdy powiększonych i może je taki objaw niepokoić.
Dlatego umów się na USG czym prędzej.
Po 30-tym roku życia powinno się co roku kontrolować piersi.

Ja za chwilę wejdę w wiek Chrystusowy i pierwszy raz będę mieć takie USG.
Czas najwyższy wiedzieć, co w trawie piszczy. Tym bardziej, że siostra ojca miała usuwaną pierś.
Ja mam 32 lata, zaraz 33 i tez nigdy nie robiłam usg piersi 🫣 ale w 2023 zrobię na 100%

@agutek_ , @lady_in_blue , @Madame JS , bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi.
Daje mi to pewien obraz sytuacji.
Jak coś to pytaj, chętnie się podzielę doświadczeniem ♥️
Ja od tygodnia się trochę martwię.

Boli mnie jedna pierś. Nie jak na @ czy ciążę. Boli mnie od pachy do sutka. I wiem, że takie objawy to nie muszą oznaczać najgorszego- może to wynikać z fazy cyklu.

Jestem na szczęście umówiona na USG piersi.

Wczoraj nawet mama mi piersi badała, stwierdziła, że tak jakbym miała powiększone przewody mlekowe w tej jednej piersi.
Generalnie zdarzało mi się przed @ mieć powiększone węzły chłonne w pachwinie. Mam tak od młodości, moja mama też tak miała.

Ostatnimi czasy w moim otoczeniu były dwa przypadki dziewczyn po 30-tce, które mają raka piersi.
Trzymam kciuki, żeby to nie było nic groźnego ale tak btw to moja klinika (Gameta) wymagała ode mnie aktualnego USG piersi z opisem. Nawet przed IUI. Mimo że nie ma tego w ustawie. Więc już dwa razy grzecznie robiłam i wszystkim polecam, bo to nic strasznego a bardzo ważne badanie!

Ja mam 32 lata, zaraz 33 i tez nigdy nie robiłam usg piersi 🫣 ale w 2023 zrobię na 100%
To jesteśmy rówieśniczkami 🙂.
Także przybijam piąteczkę i nakazuję Ci wykonać to badanie.

@Aczkolwiek@to_na_pralkę , mnie zawsze dziwi, że oni się dziwią. W sumie to ich praca i skoro dostałaś skierowanie, to nie powinno ich nic dziwić.

Udało mi się nadrobić ❤️
@KaliMali mam nadzieję, że u Ciebie jednak wszystko okej, jedyne co mogę powiedzieć, że będę trzymać kciuki za to żeby ciąża pozytywnie się rozwiązała✊✊, ciężko mi sobie wyobrazić nawet co czujesz, ale mam nadzieję, że wsparcie partnera dodać Ci otuchy, pamiętaj, że każda tutaj życzy Ci jak najlepiej. Nie przejmuj się opiniami znajomych, bo łatwo się mówić komuś jak ma żyć 🤷‍♀️. Tule 🤗

@Lady With Cats masz rację badanie piersi jest bardzo ważne, ja może nie jakoś bardzo regularnie niestety, ale zdarzyło mi się kilka razy robić usg już w swoim życiu. Lepiej skontrolować, niż żałować.

@Aczkolwiek@to_na_pralkę , mnie zawsze dziwi, że oni się dziwią. W sumie to ich praca i skoro dostałaś skierowanie, to nie powinno ich nic dziwić.
Dokładnie i nie ma co się bać ani jednego ani drugiego, historie o zmiażdżaniu piersi podczas mammografii są zdecydowanie przesadzone. Tak trzeba ja położyć i od góry docisnąć, ale to tyle ;)

reklama
Dokładnie i nie ma co się bać ani jednego ani drugiego, historie o zmiażdżaniu piersi podczas mammografii są zdecydowanie przesadzone. Tak trzeba ja położyć i od góry docisnąć, ale to tyle ;)
Jestem w temacie, bo miałam usuwaną zmianę i jeszcze jedna mam pozostawiną do obserwacji. Dostałam jeden jedyny raz skierowanie na mammo. Zrobiłam ja klinice onko,lekarz który mnie potem przyjmował nawrzeszczał na mnie, że kto mi wystawił skierowanie, że teraz jest trend w Europie, że nie robi się mammo przed 44 rż. (Promienie X) Od tamtej pory jestem pod opieką onkologa i tylko badanie palpacyjne i USG.
Może stąd to zdziwienie...?

Zrobiłam jeszcze jeden test i wciąż ta sama biel. Mam kryzys, nie wiem co począć że swoim życiem.

Do góry