reklama
Katarzyna92
Fanka BB :)
Lepiej zmienić dietę niż łykać tabletki moim zdaniem ja jak bym nie musiała dojść do takich wyników to na pewno wolała bym pierwszą opcje
Katarzyna92
Ascofer polecam ma chyba najwięcej żelaza w sobie
angoba
Norma żelaza dla ciężarnych to 11, więc jeśli jest się powyżej - nie ma powodu do niepokoju. Oczywiście zawsze można uzupełnić / dodać więcej produktów z żelazem do diety ale jeszcze bez tabletek.
Wiecie, chciałabym aby był już listopad - fizycznie zaczyna mi być ciężko, brzuszek coraz większy, duszno. Wiem, że z dwójką dzieci będzie orka jak nic ale... chyba wolę to niż takie fizyczne organiczenia.
Wiecie, chciałabym aby był już listopad - fizycznie zaczyna mi być ciężko, brzuszek coraz większy, duszno. Wiem, że z dwójką dzieci będzie orka jak nic ale... chyba wolę to niż takie fizyczne organiczenia.
Żelazo z tabletek fatalnie się wchłania, z pożywienia też słabo ale lepiej niż z suplementacji.
Z tego co ja wiem to mało która ciężarna ma hemoglobinę w normie i dla ciężarnych rzeczywiście powyżej 11 to jest już nieźle.
Angoba ja powiem szczerze i otwarcie, że nie lubię być w ciąży i już niemalże odliczam dni do listopada. Nie lubię ograniczeń. Jak urodziła się pierwsza córka to poczułam się wolna i znacznie łatwiej było mi z płaczącym po nocach noworodkiem niż z brzuchem. Uwielbiam być matką, ale czas ciąży łatwy dla mnie nie jest...
No nic...bliżej już niż dalej
Z tego co ja wiem to mało która ciężarna ma hemoglobinę w normie i dla ciężarnych rzeczywiście powyżej 11 to jest już nieźle.
Angoba ja powiem szczerze i otwarcie, że nie lubię być w ciąży i już niemalże odliczam dni do listopada. Nie lubię ograniczeń. Jak urodziła się pierwsza córka to poczułam się wolna i znacznie łatwiej było mi z płaczącym po nocach noworodkiem niż z brzuchem. Uwielbiam być matką, ale czas ciąży łatwy dla mnie nie jest...
No nic...bliżej już niż dalej
kasieczna
SLuchajcie, mam nurtującą sprawę ;p u mnie w przychodni była informacja, żeby od 21tc zgłaszać się do położnej, i były podane namiary do nich, jedna położna na osiedle. I nie mam pojęcia, po co mam tam dzwonić, co powiedzieć, i jaki ma to sens. Wiem, że od 21tc przysługują jakieś darmowe spotkania z położną, czy coś, ale ja nie chcę i nie potrzebuję takich spotkań, wystarczy mi, że będę na szkołę rodzenia chodzić. Miałyście coś podobnego? Muszę z tą położną się kontaktować? Bo u mnie w rodzinie nikt nic na ten temat nie wie, siostra 3 lata temu rodziła i nic takiego nie było, nie wspominając już o tym, jak mnie moja mama rodziła.
reklama
Położna środowiskowa przychodzi do domu i każdej kobiecie przysługuje ileś tam spotkań w ramach NFZ. Na pewno 3 może i więcej...nie pamiętam.
Głównie z takich spotkań korzysta się już po porodzie, ale można i przed (jak idziesz na szkolę rodzenia to nie ma sensu).
Trzeba zapisywać się wcześniej do danej położnej bo jak to z NFZ ciężko z terminami po za tym im też zalezy na pacjentkach więc pewnie stąd poganianie, że już od 21 tc.
Ja się zapisałam w pierwszej ciąży chyba na ostatniej wizycie u ginekologa.
Ja bym z tego skorzystała zwłaszcza jak to Twoje pierwsze dziecko bo przyjdzie Ci taka do domu dwa dni po porodzie i uwierz, że będziesz miała setki pytań i obaw o zdrowie dziecka i jego rozwój w pierwszych dobach życia o karmienie piersią itp.
Ja np bałam się, że córa mi nie przybiera, a ona tylko rzuciła okiem i powiedziała, że to na pewno nie jest dziecko, które waży 3 kg tylko już z 5. I byłam spokojniejsza. U mnie była trzy tygodnie po porodzie. W sumie tylko raz, więcej nie chciałam, ale ten raz się przydał.
Głównie z takich spotkań korzysta się już po porodzie, ale można i przed (jak idziesz na szkolę rodzenia to nie ma sensu).
Trzeba zapisywać się wcześniej do danej położnej bo jak to z NFZ ciężko z terminami po za tym im też zalezy na pacjentkach więc pewnie stąd poganianie, że już od 21 tc.
Ja się zapisałam w pierwszej ciąży chyba na ostatniej wizycie u ginekologa.
Ja bym z tego skorzystała zwłaszcza jak to Twoje pierwsze dziecko bo przyjdzie Ci taka do domu dwa dni po porodzie i uwierz, że będziesz miała setki pytań i obaw o zdrowie dziecka i jego rozwój w pierwszych dobach życia o karmienie piersią itp.
Ja np bałam się, że córa mi nie przybiera, a ona tylko rzuciła okiem i powiedziała, że to na pewno nie jest dziecko, które waży 3 kg tylko już z 5. I byłam spokojniejsza. U mnie była trzy tygodnie po porodzie. W sumie tylko raz, więcej nie chciałam, ale ten raz się przydał.