reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

SLuchajcie, mam nurtującą sprawę ;p u mnie w przychodni była informacja, żeby od 21tc zgłaszać się do położnej, i były podane namiary do nich, jedna położna na osiedle. I nie mam pojęcia, po co mam tam dzwonić, co powiedzieć, i jaki ma to sens. Wiem, że od 21tc przysługują jakieś darmowe spotkania z położną, czy coś, ale ja nie chcę i nie potrzebuję takich spotkań, wystarczy mi, że będę na szkołę rodzenia chodzić. Miałyście coś podobnego? Muszę z tą położną się kontaktować? Bo u mnie w rodzinie nikt nic na ten temat nie wie, siostra 3 lata temu rodziła i nic takiego nie było, nie wspominając już o tym, jak mnie moja mama rodziła.
pierwsze słysze, jakas nowosc chyba. ja sie zglosilam do poloznej obydwa razy juz po powrocie do domu po porodzie, przyszły na drugi dzień. to jest ich obowiązek, łaski nie robią:)

reklama
Slyszalam o tej bezplatnej pomocy poloznej. Na kolejnej wizycie u gin spytam sie co i jak i moze pojde do poloznej :).
Do szkoly rodzenia nie bede chodzila.

Dziewczyny bylyscie/wybieracie sie na USG 3D? :)

U mnie pamiętam że jak byłam po wpis do książeczki ciąży w 30 tyg u mojej lekarki rodzinnej to od razu załatwiłam sprawę z położną środowiskową bo one też wpisują to do jakiegoś zeszytu ale miała przychodzić dopiero jak dziecko już będzie w domu...

ja narazie jeśli chodzi o ubrania to mieszczę się w swoich codziennych, mam jakąś luźniejszą bluzkę jaka mi została z pierwszej ciąży ale narazie nie koniecznie je ubieram, mam strasznie mały brzuszek :) koleżanki nie wierzą że jestem w ciąży a już nie wspomnę że nie chcą mi wierzyć że jestem już w 25 tygodniu :) moja waga ruszyła się tylko o 1,5 kg wagi sprzed ciąży. a co do wyników, odebrałam je dzisiaj i hemoglobina mi spadła do 11,1 - lekko poniżej normy jest - lekarka jutro zadecyduje co z tym fantem zrobić. a ma któraś z was może wyniki badań glukozy? mi po 1 godzinie od wypicia glukozy wyszedł wynik 75 a po 2 godzinach 80 - dziwne że to urosło, ale może normalne to jest, nie wiem, nie znam się

SLuchajcie, mam nurtującą sprawę ;p u mnie w przychodni była informacja, żeby od 21tc zgłaszać się do położnej, i były podane namiary do nich, jedna położna na osiedle. I nie mam pojęcia, po co mam tam dzwonić, co powiedzieć, i jaki ma to sens. Wiem, że od 21tc przysługują jakieś darmowe spotkania z położną, czy coś, ale ja nie chcę i nie potrzebuję takich spotkań, wystarczy mi, że będę na szkołę rodzenia chodzić. Miałyście coś podobnego? Muszę z tą położną się kontaktować? Bo u mnie w rodzinie nikt nic na ten temat nie wie, siostra 3 lata temu rodziła i nic takiego nie było, nie wspominając już o tym, jak mnie moja mama rodziła.

Koleżanka rodziła teraz w czerwcu i też miała taką położną środowiskową na NFZ. Byla bardzo zadowolona, w ostatnim miesiącu co tydzień się spotykały, mierzyła tętno dziecka i dodatkowo robiła jej różne szkolenia, coś podobnego jak na szkole rodzenia. Po porodzie była u niej 4 razy. Wg mnie warto się z taką położną spotkać
Ja też bym chciała podobnie, więc muszę u mnie po przychodniach pochodzić i jakąś położną wybrać

Kachha ja glukoze po 1h miałam 170 a po 2h 112

u mnie pamiętam przychodziła kilka razy po porodzie po tym jak w szpitaku wskazałam która przychodnie wybieram. targala nawet wage ☺

Do mnie tez po porodzie i to jest super sprawa ja mialam milion pytan . Czy nie zadlugo spi, czy z pepuszkiem wszystko ok, moze to i banalne ,przy piereszym dziecku wszystko sie wydaje takie straszne, nie chcesz popelniac bledow . Pomagala mi przy kapaniu, ubieraniu dogladala mojej blizny po cesarce . teraz tez na 100% biore polozna do domu .

Okej, po porodzie to ja wiem, że przychodzą, ale po co mam się już do niej zgłaszać, to nie mam pojęcia. No nic, na następnej wizycie się zapytam o co chodzi.

Edit: No i się doczytałam. Od 21 tc przysługuje jedna wizyta położnej tygodniowo, po 31 tc - 2 godziny tygodniowo. Nie jest to obowiązek, więc korzystać w czasie ciąży z tego nie będę. Dopiero po porodzie.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny u mnie chyba zaczynają się bezsenne noce rano przed 4 już spać nie mogłam... teraz chciałam się położyć bo czuje że zmęczona jestem ale nie mogę zasnąć:(

reklama
To wspolczuje Kasia wiem jak to jest . Kiedys czytalam ze jak przez 20 min nie mozna zasnac to kolejne 20 trzeba cos porobic czytac lub ogladac tv. I tak do skutku . Mi odpukac dobrze sie spi ale moze to tez pogoda ma na to wplyw pada deszcz to tylko koldra sie nakryc i smacznie chrapac :)

Do góry