reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2010

do kokota 82-
Kochana ja znam i to dziewczyne która rzekomo miała podwiązane czy jak to sie
mówi jajniki po 3 cesarce ale jakoś felernie bo jednak doczekała sie 4dzidziulka tez przez cesarkę
ale było zadnych komplikacji bo lezałam z nią na jednej sali.

kurcze sprubóje dzisiaj jogurt naturalny a jak nie pomorze to
pomaszeruje do gina jak mówicie.:-(

reklama
To trzymajcie kciuki ,bo jestem po 3 cesarkach.Lekarz nie zabronił mi mieć jeszcze jednego dziecka,w Łodzi też nie zabronili nawet nie proponowali podwiązania jajników. Ja 5 urodziłam Alicję ,6 niby nie wolno mi bylo wstać ale ja pojechałam melksem pod szpitalem do drugiej kliniki.7 przy obchodzie lekarz stwierdzil ,ze u mnie super,macica wielkości pięści,rana zagojona i do wypisu !! W szoku byłam bo w Rzeszowie 6 dni leżałam a sam gadał że 3 dni ma leżec a potem mnie wypisał. Inny lekarz twierdzi ,ze u mnie goi sie jak na psie :))Więc trzymajcie kciuki bo trochę za wczesnie ale dla mnie to Cud,najwyzej całą ciążę przeleże.Jak bylam u profesora w Rzeszowie to mnie pocieszył ,ze ostatnio 6 robił!!!!!

modlisia, ja jestem w Anglii, a tutaj robia tak pozno :( chociaz jeszcze nie bylam u lekarza, moze poprosze o szybsze USG :)

Ile można wykonać cięć u kobiety?
Z reguły 3-4, choć są opisywane przypadki wykonywania większej ilości cięć. Przy każdym kolejnym cięciu rośnie ryzyko rozejścia się blizny w mięśniu macicy oraz ryzyko uszkodzenia pęcherza moczowego w trakcie zabiegu.
Co ze sterylizacją po cięciu?
Zabieg sterylizacji (podwiązanie lub przecięcie jajowodów) wykonywany jest wyłącznie ze względów medycznych. Jeżeli wykonujący cięcie uzna, że następna ciąża niesie wysokie ryzyko dla zdrowia lub życia kobiety to wykona sterylizację. W Polsce oficjalnie nie uznaje się sterylizacji "na życzenie".
Miałam cięcie cesarskie, czy w kolejnej ciąży również urodzę przez cięcie?
Jeżeli powtarzają się wskazania (wada miednicy, wskazania okulistyczne) to na pewno będzie wykonane cięcie cesarskie. Jeżeli lekarz prowadzący uzna, że można spróbować porodu siłami natury to masz wszelkie szanse na poród naturalny. Obecnie odchodzi się od poglądu "raz cięcie - zawsze cięcie". Wyjątek stanowi tu sytuacja, gdy poprzednio wykonano cięcie klasyczne (wzdłuż mięśnia macicy). Ze względu na relatywnie wysokie ryzyko w tej sytuacji wykonuje się cięcie.
Czy położenie pośladkowe płodu jest wskazaniem do cięcia?
Samo w sobie nie. Jedynie u pierwiastki położenie pośladkowe przy dużej masie płodu (przyjęto powyżej 3500g) jest uznane za wskazanie do porodu cięciem cesarskim.
Czy w ciąży wielopłodowej zawsze wykonuje się cięcie cesarskie?
Nie. W zależności od położenia płodów, ich liczby, lokalizacji łożyska decyzja jest podejmowana indywidualnie.
Po cięciu usunięto mi macicę. Czy na pewno można było tego uniknąć?
Usunięcie macicy po cięciu wykonywane jest tylko w przypadkach, kiedy nie można opanować krwotoku. Wykonanie tego zabiegu ratuje życie kobiety.
Kiedy po cięciu mogę zajść w następną ciążę?
W większości przypadków po 6 miesiącach od chwili zabiegu blizna pooperacyjne jest już wykształcona można podjąć próby zajścia w następną ciążę. Niektórzy zalecają jednak wydłużenie tego okresu do 1-2 lata

Ile można wykonać cięć u kobiety?
Z reguły 3-4, choć są opisywane przypadki wykonywania większej ilości cięć. Przy każdym kolejnym cięciu rośnie ryzyko rozejścia się blizny w mięśniu macicy oraz ryzyko uszkodzenia pęcherza moczowego w trakcie zabiegu.
Co ze sterylizacją po cięciu?
Zabieg sterylizacji (podwiązanie lub przecięcie jajowodów) wykonywany jest wyłącznie ze względów medycznych. Jeżeli wykonujący cięcie uzna, że następna ciąża niesie wysokie ryzyko dla zdrowia lub życia kobiety to wykona sterylizację. W Polsce oficjalnie nie uznaje się sterylizacji "na życzenie".
Miałam cięcie cesarskie, czy w kolejnej ciąży również urodzę przez cięcie?
Jeżeli powtarzają się wskazania (wada miednicy, wskazania okulistyczne) to na pewno będzie wykonane cięcie cesarskie. Jeżeli lekarz prowadzący uzna, że można spróbować porodu siłami natury to masz wszelkie szanse na poród naturalny. Obecnie odchodzi się od poglądu "raz cięcie - zawsze cięcie". Wyjątek stanowi tu sytuacja, gdy poprzednio wykonano cięcie klasyczne (wzdłuż mięśnia macicy). Ze względu na relatywnie wysokie ryzyko w tej sytuacji wykonuje się cięcie.
Czy położenie pośladkowe płodu jest wskazaniem do cięcia?
Samo w sobie nie. Jedynie u pierwiastki położenie pośladkowe przy dużej masie płodu (przyjęto powyżej 3500g) jest uznane za wskazanie do porodu cięciem cesarskim.
Czy w ciąży wielopłodowej zawsze wykonuje się cięcie cesarskie?
Nie. W zależności od położenia płodów, ich liczby, lokalizacji łożyska decyzja jest podejmowana indywidualnie.
Po cięciu usunięto mi macicę. Czy na pewno można było tego uniknąć?
Usunięcie macicy po cięciu wykonywane jest tylko w przypadkach, kiedy nie można opanować krwotoku. Wykonanie tego zabiegu ratuje życie kobiety.
Kiedy po cięciu mogę zajść w następną ciążę?
W większości przypadków po 6 miesiącach od chwili zabiegu blizna pooperacyjne jest już wykształcona można podjąć próby zajścia w następną ciążę. Niektórzy zalecają jednak wydłużenie tego okresu do 1-2 lata
I tak lekarz mi proponował1,5 poczekać a wyszło inaczej dlatego sie boje. Wszystko w rekach Boga o Alicje 11 miesięcy sie starałam a tu taki cud,widać tak miało byc:)) No nie? Pocieszam sie ,ze niby pół roku macica sie regeneruje:))

Ostatnia edycja:
Kokota, bardzo mi przykro z powodu Alicji :(:(:(...odwiedziam stronkę pamiętajmy i az mi sie łezka w oku zakreciła...to musi byc straszne...:(
Ja jestem po jednym cc, i po 6godzinach po zabiegu wstałam pod prysznic a po 10h juz chodzilam gdyż bardzop źle założono mi cewnik i kazałam go sobie wyjąc, w zwiazku z czym po kroplówkach biegałam do łazienki co 15 minut. Dzieki temu na 12 godzin po porodzie smigałam jakbym była conajmniej po lekkim naturalnym...Dostałam wypis do domu na 3 dobę, ale moj synuś niestety nie wiec w szpitalku bylismy tydzien. Po tygodniu nie pamiętałam że miałam cc :)...Znam osobe która miała 3cc ;)

Modlisia mnie czeka 4!!! Bo 1 mialam bo syn był duży 4kg i 60 cm, drugi syn oplatał sie pepowiną i główke było już widać jak mnie wzieli na stół szybko.Alicję miałam 3 cesarkę bo prof,Chilarski tak kazał ze wzgledu na przepukline a teraz 4 bo za szybko w ciąże zaszłam wiec ryzyko pekniecia. gdyby bylo to za 2 lata to mogla bym naturalnie próbowac a tak to 4 bedzie:((((

reklama
Do góry