reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2010

witam poludniowo ;-)

rachel witaj :tak:
patrycjaa milych staranek :tak:
lili sloneczko masz za oknem? ale masz fajnie, u mnie jakos pochmurno bardzo... i ten wiatr. Wczoraj myslalam ze mi glowe urwie, dzis niby lepiej, ale nadal brzydko na dworku...

zrobilam dzis test na owulke - brak :-( ... ale jestem pozytywnie nastawiona
wedlug moich wyliczen w czwartek powinna byc...
no to czekam :sorry2: , juz niebawem bedzie ;-)
To moje pierwsze kontrolowane podejscie. Uda sie w tym miesiacu??

Ostatnia edycja:
reklama
Kobitki bierzecie tylko kwas foliowy czy witaminki dla ciężarnych też
jeśli tak to jakie?

Ja brałam do listopada tylko kwas, potem miałam dwa miesiące przerwy i od lutego zaczęłam brać komplet Prenatal Classic. Ma witaminy i kwas foliowy.
Do lekarza idę dopiero 15.03, nie wiem jeszcze czy to będzie mój prowadzący, bo u mnie w przychodni USG i wizyty są oddzielnie, więc w zasadzie idę tylko na USG a potem się zastanowię nad prowadzącym.

zrobilam dzis test na owulke - brak :-(
wedlug moich wyliczen w czwartek powinna byc...

Larvunia, testy owu najlepiej robić z moczu popołudniowego, około 15, a nie z porannego.
Dzisiaj jest wtorek, jeśli test nie pokazał jeszcze piku LH, raczej nie będzie owulacji w czwartek.
No i przede wszystkim pamiętaj, że może jej w ogóle nie być w tym miesiącu i to nie jest nic strasznego, zdrowe płodne kobiety miewają cykle bezowulacyjne.

hej...Ja zamierzam na nfz umówić sie na przyszły tydzien...Zacznę wtedy 6 tydzień, chciałabym aby lekarz zlecił podstawowe badania, a na usg pójdę prywatnie w 7 tyg. :)
Ja na razie biorę kwas foliowy a witaminki pewnie zaleci lekarz :)

kiepsko się czułam dzisiaj w nocy, było mi niedobrze ale rano przeszło, słyszał ktos o nocnych mdłosciach haha? ;) :)

a witam witam znamy sie ze staranek mamusiowych w 2010 hehe pozdrawiam

Kobity a czy macie śluz bo u mnie jest tak mokro taki białawy jakby.:baffled:
tak pytam bo nie wiem czy tak ma byc czy co,no niby w ciązy juz byłam ale
dawno i nie pamietam szczegółów.:confused:

witam imienniczke martusie w tym samym wieku
ja tez mam sluz jasny i tez juz nie pamietam bo 6 lat mija od ostatniej ciazy ale tak ma byc hehe pozdrawiam

witam imienniczke martusie w tym samym wieku
ja tez mam sluz jasny i tez juz nie pamietam bo 6 lat mija od ostatniej ciazy ale tak ma byc hehe pozdrawiam

Hih nom ja juz w tym roku 28 kończę.niestety niku nie da się zmieniać.
a u mnie juz prawie 8 lat mija ale duża róznica wieku u mnie miedzy pociechami.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Larvunia, testy owu najlepiej robić z moczu popołudniowego, około 15, a nie z porannego.
Dzisiaj jest wtorek, jeśli test nie pokazał jeszcze piku LH, raczej nie będzie owulacji w czwartek.
No i przede wszystkim pamiętaj, że może jej w ogóle nie być w tym miesiącu i to nie jest nic strasznego, zdrowe płodne kobiety miewają cykle bezowulacyjne.
test robilam okolo 12.00 w poludnie a wstalam dzis juz o 6.00 wiec dla mnie to nie ranek hehehe, no ale... Jedna krecha na tescie byla bardzo mocna druga mniej widoczna prawie przezroczysta wrecz zarys tylko.... To tez znaczy ze nie bedzie owulki?? dlaczego? Do czwartku jeszscze troche czasu jest.....
nie kumam... testy niby pokazuja 24-48 godzinowo do przodu...

wogole dodam ze ja po odstawieniu tabsow (przestalam brac z koncem pazdziernika) mam dlugosci cyklu rozne... raz 26 -27 a raz 29... bralam srednia 28. Dlaczego wg kalkulatorow wychodzi mi data na czwartek....

Ostatnia edycja:
Jedna krecha na tescie byla bardzo mocna druga mniej widoczna prawie przezroczysta wrecz zarys tylko.... To tez znaczy ze nie bedzie owulki?? dlaczego?

Nie musi tak być, ale raczej to nie będzie czwartek. Może piątek.
Zasada testów owu jest taka, że wykrywają one pik LH, który normalnie też jest obecny tylko w mniejszym stężeniu przez cały cykl. Dlatego w ogóle tę drugą kreseczkę widać. Stężenie LH rośnie tuż przed owulacją, najpierw pomału i tę drugą kreskę widac coraz mocniejszą, aż następuje gwałtowne wyrzucenie dużej ilości hormonu i wtedy druga kreska jest tak samo mocna jak kontrolna lub mocniejsza. Od tej chwili owulacja nastąpi w ciągu max. 48 godzin. Niemniej należy pamiętać, że stężenie LH po piku spada dopiero po uwolnieniu się jajeczka, czyli pik mógł nastąpić o północy, Ty zrobiłas test o 12, czyli już 12 godzin mniej z 48 masz do owulacji.

Z tego powodu testy owu należy zacząć robić jak tylko pojawi się śluz płodny. Wtedy najlepiej widac jak się zmienia przyrost LH. Może być tak, że zacznie rosnąć, ale nie dojdzie do piku. Ten cykl będzie bezowulacyjny.

wogole dodam ze ja po odstawieniu tabsow (przestalam brac z koncem pazdziernika) mam dlugosci cyklu rozne... raz 26 -27 a raz 29... bralam srednia 28. Dlaczego wg kalkulatorow wychodzi mi data na czwartek....

Jeśli podałaś, że cykl trwa 28 dni, to kalkulator obliczył to bardzo prosto. Od owulacji do krwawienia mija zawsze 14 dni. Ale wystarczy, że owulacja bedzie 15 dnia cyklu i już cykl będzie miał 29 dni, a nie 28.
A tak swoją drogą, to ja brałam kiedyś tabsy kilka lat z rzędu. Po odstawieniu miałam cykle bezowulacyjne pół roku. A krwawienia regularne, prawie z zegarkiem w ręku.

Ja bym obserwowała śluz i dalej robiła testy owu. Owulacja może się pojawić do 20 dnia cyklu i nie jest to nic nienormalnego. Tak więc działaj i trzymam kciuki za powodzenie :-)

reklama
Larvunia zycze szybkiego zafasolkowania... Najlepsza recepta to taka, ze od zakonczenia @ najlepiej jest uprawiac sexik co drugi dzien iii wtedy na pewno nie przegapi się owulki , no chyba ze sa cykle bezowulacyjne to juz inna sprawa...:( trzymam kciuki :)

Do góry