reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2010

Ja tez karmie tylko z jednej piersi. Wiem o tym, że na poczatku ssania nie jest takie tresciwe mleko jak po jakimś czasie wiec jakby sie dawalo druga piers to znow na poczatku jest taka woda a dopiero tresciwe mleko. Moja zreszta nigdy nie domagała sie jeszcze drugiej piersi. Jak je z jednej to czuje ze mi wyjada duzo bo ta piers maleje i sutek robi się taki wyssany :) A w nocy pokarm tez jest bardziej tresciwszy niż w dzień.

reklama
a skad wiadomo "ile sie da"? Bo przeciez mleko sie produkuje w czasie karmienia.. ja nie potrafie powiedziec kied piers jes pusta, bo obie sa miekkie caly czas (unormowana laktacja).

Karmisz tak długo jak długo dziecko chce jeszcze ssać tę pierś :-) Niektóre się złoszczą jak już im nie leci jak z kranu i wtedy można podać drugą pierś.
Mój synek potrafi jedną maltretować godzinami - w sensie nie, że ssie kilka godzin, ale czasami reguluję sobie karmienia w taki sposób, że dwa czasem nawet trzy razy z rzędu przystawiam do jednej piersi. Robię tak zazwyczaj wtedy kiedy chcę odciągnąć pokarm do butelki i muszę w jednej piersi doprowadzić do nadprodukcji. Inaczej mogłabym uzyskać max. 20 ml.

Z moich jak odciągam to razem uzbiera się ok 170 i mój je to na jedno karmienie, z obu jakbym mu nie dała drugiej to byłby krzyk. Pokarm jest treściwy co widać jak oddziela się tłuszcz w butelce stojącej w lodówce. Przybiera dużo na wadze. Niestety nie udawało mi się karmić go jedną, nie wiem dlaczego :( ale tak jest ok, mi to nie przeszkadza nie powiedziałabym że jest to mniej prawidłowe a najbardziej prawidłowe to podawanie jednego......

Anbar dziekuje za odpowiedz. Odpowiadam na pytania

Jak długo trwało jedno karmienie? Jak często przystawiałaś? Oczywiście chodzi o prawidłowe przystawiania. Źle przystawione dziecko będzie ssało godzinę i nie wyssie tyle co prawidłowo przystawione w ciągu pięciu minut.

Zanim zdecydowalam sie dokarmiac mala siedziala na cycu nawet godzine. Teraz odkad jest tez na butelce zje w 10 min z jednej piersi, czasmi 20 min. Pozniej juz sie denerwuje bo widocznie slabo leci, ale i piers wydaje sie juz wyprozniona. Dla porownania ja potrafie sciagnac max 90 ml z obu piersi a mala potrafi zjesc 120ml mleka kodyfikowanego. Czasami udaje mi sie tez odciagnac tylko 50 ml. Pocieszam sie ze mala bardzo ladnie je noca. Szybko oproznia piersi i widac ze jest najedzona.

Czy były to potrawy z gatunku "mlekopędnych" - np. makarony i kasze, czy wszystko jak leci?

Staram sie jesc zdrowo. I jem wlasnie duzo takich rzeczy jak kasze i makarony, tez ze wzgledu ze lubie. Unikam fast foodow, napojow gazowanych i slodyczy (chociaz czasami nie uda sie wygrac z pokusa :) )

Ostatnia edycja:

Zanim zdecydowalam sie dokarmiac mala siedziala na cycu nawet godzine. Teraz odkad jest tez na butelce zje w 10 min z jednej piersi, czasmi 20 min. Pozniej juz sie denerwuje bo widocznie slabo leci, ale i piers wydaje sie juz wyprozniona. Dla porownania ja potrafie sciagnac max 90 ml z obu piersi a mala potrafi zjesc 120ml mleka kodyfikowanego. Czasami udaje mi sie tez odciagnac tylko 50 ml. Pocieszam sie ze mala bardzo ladnie je noca. Szybko oproznia piersi i widac ze jest najedzona.

Tak jak napisałam, czy była to godzina prawidłowego przystawienia i ssania czy nie? To, że teraz je szybciej z jednej piersi wynika albo z tego, że lepiej ją przystawiasz albo się trochę nauczyła ssać. Poza tym czy z piersi je zaraz po butelce czy jako zupełnie oddzielne karmienie? To ile możesz ściągnąć nie ma zadnego związku z tym ile może ściągnąć dziecko. Ja ściągnę max. 20 ml, a moje dziecko przybiera na wadze ok. 400 g tygodniowo. 120 ml to prawidłowa ilośc mleka jaką dziecko powinno wypijać na jeden raz w wieku 2-3 miesięcy. Przy piersi może sobie to rozłożyć na wiele posiłków i np. domagać się karmienia co godzinę. Stąd piersią karmimy na żądanie, a butelką w dokładnie okreslonych porach.
W nocy mleko jest lepszej jakości, więc dziecko się szybciej syci. Ale ssie tak samo jak w dzień.

Myślę, że u Ciebie może być problem nieprawidłowego ssania. Rozmawiałaś o tym z lekarzem? Może mała ma za krótkie wędzidełko podjęzykowe?
No i ja bym Ci propoponowała, jeśli naprawdę chcesz karmić piersią, poświęcić jeden weekend na karmienie. Odstawić butelki i smoczki i pozwolić dziecku ssać jak tylko sobie tego zażyczy - nawet 15 razy na dobę. Zważ ją tylko przed i po weekendzie.

anbar, moja mala ma przykrótkie wedzidełko a ssie jak prawdziwy ssak (muszę sie tylko pozbyć smoka).
Twoje dziecko przybiera 400gr tygodniowo?!? Wow, nie sadziłam ze to możliwe

Co do pytań mamy monaadams, jesli mała przybiera tak malo na wadze, to faktycznie jest problem i nie głodziłabym dziecka tylko po to żeby moc potem mówić, ze ja karmilam tyle i tyle... Dla dobra małej podawaj jej na razie raz dziennie butlę a sama staraj się by laktacja się poprawiła (ja polecam jedzenie kasz wszelkiego rodzaju) i sprawdzaj odciągając pokarm po karmieniu (chociaż 15ml) ile tluszczu, śmietanki się zbiera.
teoretycznie po każdym karmieniu przy prawidłowej laktacji powinno się dać ściągnąć 50ml, ale jak to zawsze bywa teoria sobie a życie sobie..
ale rady anbar powinny sie przydać.

Co do karmienia, ja w czasie ciąży raczej nie byłam przekonana, wrecz miałam negatywne odczucia myśląc o karmieniu cyckeim
Poczatki też były fatalne (nie mialam pokarmu po cc, nie mogłam nauczyć się przystawiać małej, był płacz i bezradność) i gdyby nie pozytywne wsparcie mojego męża (zaskoczyło mnie to, że tek bardzo mu zależało zeby wyszło) i położnych w szpitalu, ktore przychodziły przy każdym karmieniu żeby pomóc w przystawianiu (a i tak kilka razy mala pojechala na butli, bo nie przybierała na wadze) to pewnie bym nie dała rady i sama nie przekolaa się do karmienia
A teraz nie wyobrażam sobie, że mogłabym karmić wyłącznie butlą... Bo to takie fajne chwile, taka bliskość z maleństwem. Fajne.

Ostatnia edycja:
anbar, moja mala ma przykrótkie wedzidełko a ssie jak prawdziwy ssak (muszę sie tylko pozbyć smoka).
Twoje dziecko przybiera 400gr tygodniowo?!? Wow, nie sadziłam ze to możliwe

teoretycznie po każdym karmieniu przy prawidłowej laktacji powinno się dać ściągnąć 50ml, ale jak to zawsze bywa teoria sobie a życie sobie..

Nie wiem jak to naprawdę jest z tym wędzidełkiem, ale często spotyka się opinie, że za krótkie może być powodem, dla którego dziecko ma problem z prawidłowym zassaniem.
Co do odciągnięcia 50 ml przy prawidłowej laktacji... Sądzę, że mam prawidłową, skoro mój syn tyle przybiera na wadze, a 50 ml nie jestem w stanie odciągnąć nawet przed karmieniem! To znaczy odciągnęłabym, ale pewnie musiałabym pompować godzinę albo i dłużej.

mi się udawało te 40-50ml po karmieniu ściągnąć (jakkolwiek ostatnio nie ściągam, bo nie wiem po co, poza tym jestem leniwa)
ale każdy ma i naczej i duzo zależy od laktatora
ja wyprobowalam 4 i dopiero tym ostatnim jakos szlo

MONAAAMS to co piszesz to jakby o mnie :) też daję 1x butle ze względu na nniedowagę, ale moja nawet jak zje 120 to chce za godz cycka więc niewiem jak ją rozgryźć, póki co daję na żądanie, butlę o 17 bo jak dawałam po kąpieli to krzyczała z bólu brzuszka a teraz spokój, a dziś ważonko i przez 13 dni +360g więc źle nie jest, a myślicie że powinno się ściągać pokarm jak daję tę butlę bo ja tak nie robię..... za to po tych kilku godzinach mam mleka tyle że dziecię mi śpi 6g

reklama
Hej :) Dziecko mi się popsuło jak zaczeło odkrywać fascynujący świat :) Teraz po każdej pobudce nie ma mowy o zaśnięciu. Jak wcześniej ładnie przesypiała noc od 21 do 6 to teraz po kąpieli nie ma szans na spanie. Tylko zabawa jej w głowie, ale tak słodko pokazuje, że chce się bawić zamiast spać, że zawsze jej daruje. Oczy na zapałki i jazda :) Może to po szczepieniu, wczoraj byliśmy. Nasz klocuszek waży już 4680 :) Kurczę nie wiecie gdzie można kupić ubranka firmy baby bruin? Strasznie mi się podobają, a te które ma malutka to już z nich wyrosła...

Do góry