reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2010

Delikatna aluzja ;-)

To Ty to odebrałaś personalnie ;-) A nie jesteś jedyną, która panikuje przy najmniejszej plamce na buzi dziecka, więc nie piłam do nikogo, napisałam ogólną uwagę.

To zależy od temp. zamrażalnika bodajże....

No dokładnie tak. Ja mam zamrażalnik, który mrozi do -24 stopni. Wszystko zależy od tego czy jest oddzielny czy w środku w lodówce i jakie są jego parametry.

reklama
podgrzybek, ja licze od konca karmienia, a co do sciagania, to juz mam unormowana laktacje i nie mam zabardzo jak sciagac bo jakbym sciagnela to juz bylby "flak" i nie mialabym czym nakarmic (majac na mysli sciaganie na zapas, zeby np pozniej wyjsc i zostawic malego z tata). Dlatego jak mnie nie ma to dostaje sztuczne.. ale jak narazie tylko dwa razy wyszlam na dluzej :)

podgrzybek, ja licze od konca karmienia, a co do sciagania, to juz mam unormowana laktacje i nie mam zabardzo jak sciagac bo jakbym sciagnela to juz bylby "flak" i nie mialabym czym nakarmic

Spokojnie, miałabyś. Przy unormowanej laktacji piersi nie pęcznieją, moga byc flakowate. Pęcznienie piersi to nadprodukcja mleka, a nie ustabilizowana produkcja. Jednakże przy ustabilizowanej laktacji jest trudniej odciągać, bo mleko się tworzy na bieżąco w chwili zasysania, a wiadomo, że laktator ma dość przeciętną siłę ssania.

anbar, to pewnie musialabym niezle sie napompowac i kilka razy, zeby uzbierac wystarczajaco.

Trusia, Julek zwykle je co 2h, za to dlugo bo kolo 1h, ostatnio mu troche skracam i zabieram cyca po 40min - nie narzeka ale tez nie zasypia na cycku (widocznie te ostatnie 15 min to tylko do zasypiania mu potrzebne).

cześć dziewczyny

trochę mnie nie było. dopadło mnie zapalenie piersi. Trzecie dziecko karmie i pierwszy raz. straszne to wszystko, te 40 stopni i ból :( cale szczęście już duuuuzo lepiej. biorę grzecznie antybiotyk i wróciłam do żywych :))

A teraz spróbuje nadrobić

Pozdrawiam

anbar, to pewnie musialabym niezle sie napompowac i kilka razy, zeby uzbierac wystarczajaco.

No niestety tak to wygląda. Dla pocieszenia powiem Ci, że są kobiety, które żadnym laktatorem nie są w stanie wypompować z piersi nawet 20 ml, a ich dzieciaczki najdają się bez żadnego problemu.

W sprawie liczenia odstępstw między karmieniami, to mi w szpitalu jeszcze położna mówiła ze liczy się tak jak skurcze - od początku karmienia do początku następnego. Liczy się tak dlatego ze dziecko pod koniec karmienia mało je a bardziej ssie i zasypia juz przy piersi
A dla pocieszenia - ja mogę odciągnąć nie więcej niż 10 ml a zazwyczaj to 3-5; a moja Gosia sie najada i bardzo przybiera na wadze:) Wiec uzbierać mleka nawet na jedno karmienie jest mi ciężko, na ale nikt nie mówił ze bedzie lekko :p

reklama
podgrzybek, ja licze od konca karmienia, a co do sciagania, to juz mam unormowana laktacje i nie mam zabardzo jak sciagac bo jakbym sciagnela to juz bylby "flak" i nie mialabym czym nakarmic (majac na mysli sciaganie na zapas, zeby np pozniej wyjsc i zostawic malego z tata). Dlatego jak mnie nie ma to dostaje sztuczne.. ale jak narazie tylko dwa razy wyszlam na dluzej :)

Jak po zakończeniu karmienia jesteś w stanie ściągnąć z piersi 10 ml to znaczy że masz bardzo dużo pokarmu.
Jeśli po karmieniu odciągać będziesz to automatycznie laktacja się zwiększy.

Do góry