reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2010

Witam Kochane :)
U nas juz któraś z kolei nocka jak mała śpi do 24 a potem obudzona do 5 i trzeba ją zabawiać rozmową i poświęcać uwagę. A w dzień większość przesypia. Mam nadzieje,że jej się to wkrótce unormuje.
Amerie wspólczuje Ci bardzo Kochana. Trzymaj się cieplutko,mam nadzieje,że będzie dobrze i nie skończy się szpitalem. Trzymam kciuki za Leosia aby szybciutko wyzdrowiał

reklama
u nas ciężka nocka, synek po kąpieli zasnął, obudził się o 23 i do 7 rano nie zasnął;/ tragedia, nie wiem co się stało bo do tej pory nocki były super (budził się 2 razy na karmienie i zasypiał) do tego mąż chory i musiałam sama wysłuchiwać płaczu i lulać ;/

joasia Amanda przez pierwsze 3 tygdonei przesypiala caly dzien a w nocy nie spala po 4 godziny, najczesciej od 1 do 4-5 rano :) i to bylo najgorsze bo wtedy jeszcze nie bylo wiadomo jak sie nia zajmowac, a ona w ogole nie plakala przez pierwsze tygodnie tylko sie gapila, a mi sie oczy juz same zamykaly a ona nadla ocyz jak 5 zl ;) teraz juz pokazuje co umie jak cos jej nie pasuje..
ale teraz zaczelo sie normowac, np poszla spac wczoraj o wpol do 11, wstala o 1 i na spiaco zjadla, to samo o 3 na spiaco jadla (czasami o tej godz laduje u nas w lozku ale dzisiaj zasnela po chwili w swoim lozeczku) o 6 sie przebudzila bo zrobila kupe (zwykle to sie nie zdarza i spi do kolejnego karmienia) i myslelismy ze juz koniec spania, ale jak dalismy ja do Nas do lozka przytulila sie i moment zasnela :) wstala wpol do 9 i tak sie bujamy od tego czasu i spi co pol godz po 10 min,, ale wole zeby tak marudzila w dzien niz w nocy. jedyne co Ci moge poradzic to zeby nie spala dlugo poznym popoludniem, Amanda lubi sobie pospac miedzy 3-5 po poludniu, ale nie pozwalam jej spac dluzej niz 2 godz wtedy (zmieniam jej pieluche np i sie przebudza).

Amerie przepraszam ze pytam ale jestem nie w temacie. Co jest Leosiowi??
Oczywiscie trzymam bardzo mocno kciuki zeby szybko wyzdrowiał &&& I zebyscie swieta spedzili w domu

No własnie Nataszka nawet późnym popołudniem lubi sobie pospać :( Ostatnimi dniami musiałam ją nawet budzić ok 19 aby ją wykąpać. Ona przy jedzeniu zasypia i tak potrafi spać dość długo. Ogólnie to więcej jest w nocy niż w dzień obudzona i aktywna.
Ale jeśli piszesz,że u Ciebie było podobnie i zaczęło się normować to pocieszające i jest i dla mnie iskierka nadziei,że i ja kiedyś prześpię całą noc :-)

MONIKA napisz coś więcej o tych krostkach, moaj też ma najpierw miała może ze dwie, rankiem białe cypki z czerwoną otoczką, potem to ginie, a dziś normalnie kaszka+ te co były, też słyszałam o prosakach, kurcze w pn idę na kontrol to spytam się czym to się leczy, mam nadzieję że nie powiedzą - samo przejdzie, brzydko buzka wyglada i taka chropowata, myje w oilatum, smaruję oliwką i może to wysuszyło? Wogołe ciałko jej się łuszczy - najbardziej koło dłoni i nogi, troszkę brzuszko, no ciągle coś.
A dziś i wcczoraj grzeczna, niewiem tfu tfu co polepszyło ale niech już tak będzie! Na spacerku byłyśmy, potem najdała się i śpi od 14

MAm niebawem gości i o dziwo poprane, wysprzatane, jedzonko zrobione... dzięki grzecznemu dziecku, troszkę marudziła ale posiedziała w leżaczku ze mną w kuchni i sama zasnęła

Violett prawdopodobnie rozwinął się mu w przewodzie pokarmowym drożdżak, jest na antybiotykach, póki co jest bardzo spokojny i budzi się na jedzenie....w poniedziałek jedziemy do kontroli i wszystko się okaże.....

Trusia schodzeniem skórki przy nadgarstkach, stópkach się nie martw, kap dalej w oilatum i smaruj oliwką-te miejsca częściej. Jak moja Jula miała 3 tyg to też jej schodziła. Pytałam lekarza o to i powiedział że to normalne.
A co do tych krostek to wklejam z babyboom.pl :
POTÓWKI
Te drobniutkie (jak główka szpilki) czerwone kropki albo jasne pęcherzyki z przezroczystym płynem najczęściej widać tam, gdzie maluszek najbardziej się poci – pod paszkami, w pachwinach, fałdkach, a także na plecach i karku. Za ich powstanie odpowiedzialny jest pot uwięziony w ujściach gruczołów potowych. Skóra wokół nich nie jest zmieniona.
Co robić? Jeśli chcesz, by potówki szybko zniknęły, kąp malca w wodzie z dodatkiem kilku ziaren nadmanganianu potasu (do kupienia w aptece) – woda powinna być jasnoróżowa. Nie smaruj krostek oliwką ani kremami, bo zatkasz gruczoły potowe, co sprawi, że będzie jeszcze gorzej. Krostki są skutkiem przegrzewania, a więc zadbaj o to, by bobas nie czuł się jak grillowana kiełbaska: nie praż go na słońcu (niemowlęta powinny przebywać tylko w cieniu!), nie przykrywaj kołderką. Podczas upałów nie zakładaj mu śpioszków, koszulek czy skarpetek. Wystarczy pielucha, przewiewna czapeczka plus tetrowa pieluszka do przykrycia.
TRĄDZIK NIEMOWLĘCY
Ropne krostki, które pojawiają się najczęściej na buzi i klatce piersiowej, są trochę podobne do potówek, ale mają inną przyczynę: to efekt działania hormonów, z jakimi brzdąc zetknął się, będąc w twoim brzuchu.
Co robić? Przemywaj zmiany wodą (bez mydła, bo wysusza!) z dodatkiem płynów natłuszczających skórę (np. Oilatum, Mustela). Nigdy nie wyciskaj krostek, nawet jeśli bardzo cię to kusi. Cierpliwie czekaj, aż znikną same. Jeśli zmiany są duże albo długo się utrzymują, idź z malcem do dermatologa.

PROSAKI
Białe grudki, które widać najczęściej na czole, bródce i nosku maluszka, powstają w wyniku zatkania niedojrzałych gruczołów łojowych.
Co robić? Nic. Prosaki znikną same, po kilku tygodniach nie będzie po nich śladu.

Joasia cala noc to pewnie dopiero przespimy jak Nasze Coreczki beda nastolatkami :)) ale lepsze wstawanie co 3 godz niz nie spanie 4-5 godz w nocy :)
ja tez myslalam ze ona nigdy nie zacznie spac w nocy (3 pierwsze noce po porodzie w ogole nie spalam, bo organizm nie mogl sie przestawic na spanie w dzien), a teraz to juz sama sie budzi o 18 na kapanie ;) a jak T. jedzie po pracy do supermarketu to musze jej masaz robic i zabawy na brzuszku bo tak sie niecierpliwi kiedy tata wroci :)

reklama
Do góry