reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2010

Trusia- kochana bardzo Ci współczuję... to podłe!
Maleństwo bardzo dobrze wyczuwa nastrój mamusi i może się jemu udzielić... niestety!
Ja sama strasznie łagodze swoje emocje, bo zawsze byłam nerwowa i wogóle a teraz staram sie nie unosic i olewać resztę! Trzymam kciuki za Ciebie i za maleństwo, aby wszystko się ułożyło... .

reklama
amerie my jestesmy w uk i tutaj z pediatra nawet sie nie widzisz :( tzn my bylismy raz jak miala 2 tygodnie o to jej swiszczenie w nosku, ale wtedy to jeszcze wiec byla karmiona piersia, za 2 tygodnie mamy wizyte z lekarzem rodzinnym to wtedy porusze ten temat. polozna mnie sie pytala jakie podjaemy mleko i powiedziala tylko ze ok. ogolnie to juz z mleka takiego 'podobnego do tego z piersi' przeszlismy na mleko dla glodnych dzieci. ta firma co podajemy to odpowiednik bebiko o ile sie nie myle, ogolnie jedno z najdrozszych dostepnych tutaj w uk, ale kto wie czy jest dobre :(

llf
super ze juz w domu! jaka duza dziewczynka :)) moja byla o 10 cm krotsza

holly :) dokladnie, moja jest taka przytulanka ze po butli i tak czasem lubi sie przytulic do cyca :) smieszy mnie to jak ona juz spi a ja zabiore jej sutka, to ona wielkie oczy i szybko lapie go spowroten :) czasem 3 razy tak walczymy zanim usnie

co do chrztu to my ochrzcimy Malenstwo, jesli w przyszlosci bedzie chciala chodzic do kosciola to bedzie miala chrzest juz za soba a jesli nie bedzie wierzaca to taki chrzest nie bedzie mial dla niej i tak zadnego znaczenia :)

oboje jestesmy nie praktykujacy, moim rodzica to wszystko jedno bo jak wiadomo sa powazniejsze problemy niz wydawanie kasy na chrzest i imprezke po ;) nie mowiac juz o tym ze miedzy innymi dlatego zgadzam sie ma chrzest bo znajomy ksiadz jest bardzo w porzadku, chodzi na tenisa itp i wcale kasy nie bedzie chcial :)

TRUSIA wiem, co czujesz, bo ja całkiem nie dawno przechodziłam to samo (wrzesień). sama to wykryłam :-(. nie trwało to aż tak długo, ale coś tam było.

gdyby nie ciąża to skończyło by się inaczej, ale musiałam myśleć materialnie i pozwoliłam mu zostać. teraz jest ok.

co do karmienia to mam tak samo. tylko cycus do buzi a mała oczka zamyka i śpi. z butelką jest łatwiej.

Amerie piszesz, ze mała powinna zjadać 70 ml a ona jakieś pół godzinki temu obciagnęła prawie 100 i już się wierci i chce cyca.

co z wit K przy stosowaniu mieszanki???? podajecie?

Ostatnia edycja:
Amerie piszesz, ze mała powinna zjadać 70 ml a ona jakieś pół godzinki temu obciagnęła prawie 100 i już się wierci i chce cyca.

co z wit K przy stosowaniu mieszanki???? podajecie?

Dzisiaj ma 8 dni, więc 80 ml....i tak aż do 90 ml, i te 90 ml powinna zjadać do końca 1 miesiąca, potem 120.
Przy mieszance nie dajemy wit. K, tylko samą D.
piszę mało składnie bo mam małego na ręce, a jedną piszę.

Ja melduje,ze u nas ok. Nadal w szpitalu,obiecali,ze jutro rano nas wypisza. Poczatki karmienia piersia byly ciezkie,nie obeszlo sie niestety bez moich lez i chwil zwatpienia,ale chyba powoli obie zalapujemy na czym to polega i jest coraz lepiej.
TRUSIA ja doswiadczenie mam jeszcze niemal zerowe,ale poczatki karmienia wczoraj byly takie,ze mnie polozna powiedziala jak sie zdenerwowalam,ze dokad ja nie bede wyluzowana i spokojna to nam karmienie nie wyjdzie. Kazala za kazdym razem byc spokojna i zrelaksowana podczas przystawiania do piersi.
Sytuacji z mezem Ci wspolczuje,to co zrobil jest podle i dla mnie niewybaczalne.Chociaz teraz jak macie dziecko,moze warto sprobowac...sama nie wiem co bym zrobila na Twoim miejscu. Wspolczuje ogromnie. Ale pamietaj to co napisaly dziewczyny,jestes wspaniala kobieta i cudowna matka,dla Twojej coreczki najwpanialsza pod sloncem i nie pozwol aby Twoje negatywne emocje odbily sie na malej. Badz dzielna i trzymaj sie-masz dla kogo!
LLF super,ze Wy juz w domu. Fajnie,ze wszystko ok.
HOLLY dziekuje,za mile slowa. Masz racje,jestem listopadowka i nigdzie sie z tego forum nie ruszam :-) a sytuacji z chrztem i tesciami nie zazdroszcze. Ja sama zaczelam rozwazac taka opcje aby malej zostawic ten wybor jak dorosnie,ale jeszcze nawet o tym z TZtem nie rozmawialam. Wczesniej ustalilismy,ze ochrzcimy ale do kosciola ciagac nie bedziemy,jak dorosnie i poczuje potrzebe to bedzie chodzic,ale zdalam sobie sprawe,ze takie rzeczy sie z domu wynosi,a my jej tych wartosci nie przekazemy i stad moje watpliwosci.

Dziewczyny jak to jest, bo chyba mam mleko za słabe, mała je, moment zasypia na cycu, nie można jej dobudzić i upilnowa żeby nie zasnęła, normalnie w sekundzie odlot, a jak odkładam to oczy wielkie i przeważnie krzyk,

To normalne dzieci tak mają jak się karmi je piersią, domyślam się że twoje maleństwo je je i je a potem sobie po prostu cycka cyca i jest w fazie spania a jak wstajesz i minie chwilka to oczka jak 5 zł. Wiec jak maleństwo przysypia w trakcie jedzenia to uszczypnij w uszko albo dotknij w podbródek albo też dotknij w żuchwę i wtedy zacznie jeść dalej. Ja bym nie dawała jeszcze mm bo Twoje dziecko jest maleńkie a mleko matki jest najlepsze i to jeszcze w takiej porze jak zima. Dzieciaczki tak robią by być bliżej mamy, brakuje im czułości- na pewno dajesz dużo ale maluszek może chce więcej po prostu spróbuj.

Moje maluchy jako wcześniaki zasypiały przy każdej butli. Położne łaskotały w nosek i mówiły że dzieci tego nie lubią więc od razu się budziły. Karczek tak jak pisze Holly też może być. Można też palcem poruszać pod bródką imitując ssanie i powinno pomóc

Trusia
to bardzo przykre co piszesz. Ja niestety zdrady bym nie wybaczyła i dla mnie oznacza to rozstanie. Byłoby mi bardzo ciężko ze względu na dzieci ale facet który zdradza kiedy jego kobitea jest w ciąży no to już szczyt wszystkiego.
Sama musisz podjąc decyzję ale tak jak piszą dziewczyny malutka wyczuwa zły nastrój
Trzymaj się :)I skup się na swoim największym szczęściu to jest Twoja siła :)

Dziewczyny czy wy czyścicie buźkę maluchów w środku? Ja tego nie robiłam bo nie wiedziałam że trzeba, a teraz mi położna powiedziała że sie zawija gazik na palcu, macza w przegotowanej wodzie i czyści buzie bo tam sie zbiera nie wiadomo co. Czy kobieta ma racje?

Sama chciałam to zrobić małemu co powiedziała Ci położna.
jak się zapytałam swojej o to, to naskoczyła na mnie i powiedziała że już się odchodzi od metod babusi i mamusi :eek:.
Moja teściowa (pediatra)uważa że gmera się dziecku w buzi tylko w tedy jak ma jakiegoś grzyba i wtedy robi się tym gazikiem. Zapytam jutro swojego pediatry

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry